Månadsguide

Guide till månadens albumsläpp – juli 2017

Publicerad: 5 juli 2017 av redaktionen

Under sommarens festivalhets är det lätt att glömma bort alla album som släpps – och visst, juli är inte den starkaste utgivningsmånaden 2017, men visst myllrar det av guldkorn ändå. Vi har grandiosa indie-återkomster från två kanadensiska grupper: Arcade Fire och Broken Social Scene. Vi har små popsläpp i Japanese Breakfast, Sheer Mag och Waxahatchee. Vi har experimentell hiphop från Shabazz Palaces och psykedelisk folk från Avey Tare. Mängder av ögon spänns på Haim, som ger ut uppföljaren till sitt omtyckta debutalbum, precis som på Lana Del Rey, som till sist ger ut skivan som vi spådde skulle dyka upp redan i maj.

Nedan har vi plockat ut fem namn att hålla ett extra öga på, tillsammans med en lista i sin råa form på vad som kommer. Har vi missat något? Välkommen att skicka ett mail till rikard@festivalrykten.se eller kommentera artikeln på Facebook.


Broken Social Scene – Hug of Thunder (7 juli, Arts & Crafts)

Broken Social Scene har alltid fått oförtjänt lite utrymme. När generiska indiefilmer lyft fram skivsamlingar har omslagen alltid blinkat mot farligare band som Sonic Youth eller Joy Division eller lyft fram chillspecialister som Pavement eller Yo La Tengo. Kevin Drews mästerliga orkester har alltid varit för snälla och omständiga för att få sin egen uppenbara plats i världens kulturella kanon. Samtidigt vet alla som någonsin snyftat till Anthems for a Seventeen Year Old Girl att Broken Social Scene är världens bästa filt för en vilsen tonåring. Hug of Thunder släpps nu i veckan och är en efterlängtad återkomst av ett av de bästa banden som växte fram i början av 00-talet.

Shabazz Palaces – Quazarz: Born on a Gangster Star + Quazarz vs. the Jealous Machines (14 juli, Sub Pop)

De började med att dela ut den korta men bombastiska singeln Shine a Light, utannonserade i samma veva fullängdaren Quazarz: Born on a Gangster Star och i ultraljudet två veckor senare stod det klart att Gangster Star skulle få en ”monozygotisk” tvilling i skivan Quazarz vs. tyhe Jealous Machines. Varje hiphop-fan med en intressesfär som sträcker sig utanför World Star Hip Hops startsida bör spetsa öronen, för snart kommer, om inte årets bästa, två av årets mest intressanta hiphop-släpp.

Japanese Breakfast – Soft Sounds from Another Planet (14 juli, Dead Oceans)

När Michelle Zauner stannade till i Stockholm i fjol, i samband med turnén för debutskivan Psychopomp (med på vår årslista), talade hon om att hon trodde att albumet var det sista hon skulle spela in. Tanken var klart förståelig – de bräckliga sångerna växte fram ur hennes mors bortgång – men bara ett år senare återvänder hon nu med sin säregna lo-fi-rock. Soft Sounds from Another Planet har föregåtts av två singlar som visserligen delat oss i redaktionen litet, men det är svårt att neka till ursprungskvaliteterna – på Machinist påminner hon om ett Yumi Zouma-sidoprojekt som ger sig av mot horisonten.

Sheer Mag – Need to Feel Your Love (14 juli, Static Shock Records)

Omslagsestetiken är som hos ett black metal-band, logotypen som av en tvättäkta hårdrockare, men musiken vittnar om någonting mycket mer lättfotat. Sheer Mag gör powerpop av det allra mest catchy slaget och låter som en solig dag med vinden i håret. De senaste åren har de gett oss tre EP:s och när det nu är dags för debutalbumet är förväntningarna uppskruvade till max. Singlarna Just Can’t Get Enough och Need to Feel Your Love är mindre lo-fi, mer polerade och blänker till ordentligt. Varken pop eller rock kan vara mycket rakare än så här.

Arcade Fire – Everything Now (28 juli, Columbia)

Från uppföljaren till 2013 års Reflektor har vi redan hört tre spår – Everything Now, Creature Comfort och Signs of Life – och ska man tro låtlistan är titellåten egentligen uppdelad på tre av de 13 spåren. Alltså har vi redan hört en ganska stor del av Everything Now, och ändå känns det inte alls som vi vet var vi har Arcade Fire. Känns det någonsin som det? ABBA-influenserna har redan tjatats ut till leda men framför allt var det den sprakande, otroliga konserten från helgens Roskilde som bevisade att Arcade Fire fortfarande älskar att skapa och framföra musik. Bara den tanken räcker gott som uppladdning inför bandets femte fullängdare.

 


 

7 juli – Broken Social Scene – Hug of Thunder
7 juli – Haim – Something to Tell You
7 juli – Toro Y Moi – Boo Boo
7 juli – Melvins – A Walk With Love and Death
7 juli – Public Service Broadcasting – Every Valley
7 juli – 21 Savage – ISSA
7 juli – Earthling – Spinning In The Void
14 juli – Shabazz Palaces – Quazarz: Born on a Gangster Star
14 juli – Shabazz Palaces – Quazarz vs. the Jealous Machines
14 juli – Sheer Mag – Need to Feel Your Love
14 juli – Japanese Breakfast – Soft Sounds from Another Planet
14 juli – Waxahatchee – Out in the Storm
14 juli – Mura Masa – Mura Masa
14 juli – Neil Young – Hitchhiker
14 juli – Boris – Dear
14 juli – Alan Vega – IT
21 juli – Lana Del Rey – Lust for Life
21 juli – Avey Tare – Eucalyptus
21 juli – Dan Croll – Emerging Adulthood
21 juli – Childhood – Universal High
21 juli – Foster the People – Sacred Hearts Club
21 juli – Dizzee Rascal – Raskit
21 juli – Cornelius – Mellow Waves
28 juli – Arcade Fire – Everything Now
28 juli – Cage the Elephant – Unpeeled
28 juli – The Fall – New Facts Emerge
28 juli – Manchester Orchestra – A Black Mile to the Surface
28 juli – Alice Cooper – Paranormal
28 juli – Fake Laugh – Fake Laugh

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2403 [name] => Månadsguide [slug] => manadsguide [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2404 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 17 [filter] => raw ) )