Månadsguide

Guide till månadens konserter – juli 2017

Publicerad: 4 juli 2017 av redaktionen

Jag hade aldrig sett hur vidrig en svensk musiksommar faktiskt kan se ut förrän jag scrollade igenom ett tresiffrigt antal sidor på nätet på jakt efter bra spelningar i juli. Förutom att årstiden innehåller fler käcka coverband på västkusten än vad som kan vara friskt är det också turnémånader för många av våra älskade svenska profiler. Och så har vi alla stadsfestivaler. Vi har tagit med ett par stycken som vi tycker åtminstone bokat mer sprakande än en knäckebröd smakar.

Förutom internationella pangnamn som Mary J. Blige och Norah Jones och inhemska guldkorn i Dolce och Les Big Byrd (snyggt bokat av Garageprojektet i Hammenhög, rent allmänt) är det här förstås också månaden när Göteborgssönerna Håkan Hellström och Henrik Berggren står inför några av sina största spelningar någonsin i hemstaden. Framför allt den sistnämndas Lisebergshemkomst lär bli någonting alldeles extra.

Har vi missat något som inte är tusen De Vet Du-spelningar eller barnfamiljsfestivaler? Välkommen att skicka ett mail till david@festivalrykten.se eller kommentera artikeln på Facebook.


Paramore (7 juli, Cirkus, Stockholm)

Få band har mognat och utvecklats i stadigt tempo och rätt riktning så länge som Paramore, vars senaste album After Laughter från tidigare i år utan tvekan är deras främsta i karriären. Bandet som en gång i tiden mest lät som ett tonårsupproriskt Fall Out Boy med influenser av Avril Lavigne-pop gör numera vacker 80-talspop om depression och ångest där inledande Hard Times rent av är ett discospår. Deras spelning på Cirkus i Stockholm känns därför som en omvänd Linkin Park-på-Bråvalla-spelning: de blir till skillnad från numetal-legendarerna starkare ju studsigare de låter.

Tami T + Namasenda + Mykki Blanco, (12 juli, Under bron, Stockholm)

Vi har länge älskat Tami Ts extroverta sexspaltsmusik, Namasenda har på sina två första sockersöta singlar framställt sig själv som en svensk motsvarighet till artisterna på skivbolaget PC Music och Mykki Blanco är Mykki Blanco. Den här onsdagskvällen är således huvudstadens mest prisvärda trippelpaket i juli. Gå dit och upplev några av årets hårdaste popbeats.

Crystal Castles (24-29 juli, Emmabodafestivalen)

Sju år efter att Crystal Castles för första gången gästade Emmabodafestivalen återvänder de nu för tredje gången – men det är första gången med den nya uppsättningen, där vokalisten Edith tar plats istället för avhoppande Alice Glass. I fjol släpptes bandets fjärde fullängdare och i samma veva fick både Malmö och Stockholm smaka på duons elektriska show. I nuläget finns det ingen annan festival som passar Crystal Castles bättre än Emmabodafestivalen, som ju samtidigt gör sitt allra sista år som institution. Här avslutas ett röjigt kapitel i musikhistorien som vi inte tänker missa.

Pet Shop Boys (27 juli, Dalhalla, Rättvik)

Den brittiska syntpopduon gästade Way Out West för två år sedan, släppte i fjol albumet Super som erhöll fina omdömen och hinner i år med att stanna till både vid Storsjöyran och stenkalksbrottet Dalhalla i Rättvik. Dalhalla brukar vara hit or miss som konsertplats betraktad, eftersom vallgraven runt scenen kan rasera intimiteten samtidigt som omgivningen lika mycket kan förstärka det storslagna i musiken. Vi tror och hoppas att det kan fungera alldeles utmärkt med Pet Shop Boys.

Christoffer Berg Plays Arthur Russell (27-29 juli, Norbergfestival)

I snart 20 år har en av landets mest innovativa festivaler bokat experimentella akter inom olika genrer till ett övergivet gruvområde i Norberg, Västmanland. Årets upplaga är inget undantag – vi hade lika gärna kunnat tipsa om Kara-Lis Coverdales harmonier, favoriten Pharmakons skräckinjagande noise eller Beatrice Dillons techno, men på förhand känns Christoffer Bergs tolkningar av framlidna Arthur Russells verk allra mest spännande. Berg, känd för sitt studioarbete med Depeche Mode, har i nära dialog med Russells närstående arbetat fram ett sätt att närma sig Russells fantastiska låtkatalog. Residensen sträcker sig över tre år – det här är andra året Berg dyker ned i den amerikanska avantegarde-artistens liv och verk.

 


 

4 – Slowgold + Stella Lugosi, Hammenhög
5 – Maia Hirasawa, Dalarö
5 – Rolling Rootsy Revue, Göteborg
5 – Jakob Hellman, Eskilstuna
6-8 – Peace and Love, Borlänge
6-8 – Skankaloss, Gagnef
6 – Cherrie + Unge Ferrari m.fl, Stockholm
7 – Veronica Maggio + Weeping Willows + Hurula, Göteborg
7 – Rolling Rootsy Revue, Stockholm
7 – Psykofant, Stockholm
7 – Paramore, Stockholm
8 – Nicolai Dunger, Hammenhög
8 – Artillery + Trial m.fl, Göteborg
9 – Axwell^Ingrosso, Stockholm
10-11 – Marit Bergman, Borgholm
10 – Maxida Märak, Stockholm
10 – Stor, Motala
11 – Gojira, Göteborg
11 – Dolce, Stockholm
11 – The Sun Days, Varberg
12 – Tami T + Namasenda + Mykki Blanco, Stockholm
12 – Gabrielle, Göteborg
12 – Macy Gray, Malmö
14 – Avantgardet + Sista Bossen, Hammenhög
14-15 – Gefle Metal Festival, Gävle
15 – Johnossi, Örebro
16 – Norah Jones, Helsingborg
21 – Laleh, Rättvik
21 – Henrik Berggren, Göteborg
22 – Håkan Hellström, Malmö
22 – Mary J. Blige, Göteborg
22 – Les Big Byrd, Hammenhög
22 – The Hanged Man + Holy Now m.fl, Stockholm
23 – Frida Hyvönen, Henån
24 – Entombed A.D., Stockholm
24-29 – Emmabodafestivalen, Emmaboda
25 – Iiris Viljanen, Kopparberg
26 – Alice Cooper, Göteborg
27 – Alice Cooper, Stockholm
27 – The Hellacopters, Göteborg
27 – Pet Shop Boys, Rättvik
27-29 – Norbergfestival, Norberg
28 – Veronica Maggio + Weeping Willows + Hurula, Malmö
28 – Ossler, Torshälla
28 – Linda Pira, Piteå
28 – Kebnekajse + Pingvinorkestern, Löderup
28-29 – Håkan Hellström, Göteborg
28-29 – Festival Del Mar, Göteborg
28-29 – Storsjöyran, Östersund
29 – Anna Järvinen, Norrköping
29 – Robbie Williams + Erasure, Stockholm
30 – Megadeth, Stockholm

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2403 [name] => Månadsguide [slug] => manadsguide [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2404 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 17 [filter] => raw ) )