Nyhet

GW kritiserar häktningen av ASAP Rocky

Publicerad: 11 juli 2019 av Magnus Olsson

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson riktar skarp kritik.

I sedvanlig ordning gästade Leif GW Persson Nyhetsmorgon för att dela med sig om tankar kring brott och olösta fall. Den senaste veckans häktning av ASAP Rocky har inte undgått honom och han valde också att kommentera fallet genom att kritisera både häktning och brottsrubricering.

– Att beskriva det som en grov misshandel tycker jag går bortom rimliga fantasier. Det är en ganska vanlig misshandel, säger han, exempelvis enligt Expressen.

Vidare är Leif GW Persson förvånad att det faktiskt resulterat i en häktning samt att inga misstankar mot offret som enligt de videoklipp som finns också startat förloppet och att det för detta finns dokumenterat att personen i fråga slog Rockys livvakt.

– Det verkar på gränsen till okynne faktiskt. Om någon skulle hamnat i finkan är det den som inleder det. Hoppas det inte är så illa att åklagaren drivs av lust att placera sig själv på kändiskartan. Det vore mycket illa.

Om händelseförloppet framöver tror Leif GW Persson trots allt inte på något fängelsestraff.

– Jag skulle bli svårt förvånad att han skulle bli dömd till en frihetsberövande påföljd. Han kommer sitta dom där 14 dagarna och sedan så kommer han släppas i väntan på rättegång, ungefär det kommer att hända.

Vidare gör Mårten ”Fugazi-experten” Schultz, en ledare om var gränsen för nödvärn går, trots den lilla dokumentation kring händelseförloppet som finns. I en ledare på SvD redogör han begrepp som hämnd och nödvärn och vad lagen säger kring att ge någon ett kok stryk. Fördjupa er här.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2964 [name] => ASAP Rocky [slug] => asap-rocky [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2965 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 25 [filter] => raw ) )