Haim
Something to Tell You

21 juli, 2017
Recension av Sofia Rönnkvist
8

När ett band väntar ett bra antal år med att följa upp en hyllad debut kan det lätt hända att de faller i glömska, eller så känns det som om deras bäst före-datum passerat. Deras musik etsar sig liksom fast i den tidpunkt den släpptes, och den känslan kan vara svår att skaka av sig. För Haim, som består av systrarna Este, Danielle och Alana Haim, gäller inte den regeln. De fick uppleva en svallvåg av succé och framgångar med sitt hyllade debutalbum Days Are Gone, och efter fyra år är deras uppföljare Something to Tell You äntligen här. Systrarna har gjort gästspel under den här perioden med till exempel Calvin Harris, så riktigt tyst har det aldrig blivit, men deras egna dynamiska trio har i sig själv varit svår att glömma – de har det där lilla extra, för att uttrycka sig något klyschigt.

Haim rivstartar det nya albumet med poppiga Want You Back, ett spår som likt ett krigsrop visar vart skåpet skall stå. Refrängen är lika bestämd som den är ödmjuk när den dansant visar att systrarna Haim är lika musikaliskt begåvade och originella på musikscenen som alltid. Deras fusion av old school rock och kontemporär pop är en av sitt slag, och höjdpunkterna som verkligen sammanfattar detta på Something to Tell You kommer behändigt nog i ordningsföljd. Först i form av You Never Knew, sedan med Kept Me Crying – de båda är på varsin sida av spektrat av musiken som Haim skapar.

Den förstnämnda är producerad av Dev Hynes a.k.a. Blood Orange, vars finger med i spelet inte går att ta miste på, i form av en ljudslinga i bakgrunden som hade kunnat vara hans signaturmelodi. Detta blandas med en mjuk melodi, glittrande gitarrer och sång som andas Fleetwood Mac mer än bandet tidigare nosat på, och sammansmältningen av nytt och gammalt i en låt har sällan träffat mer rätt. Den sistnämnda låten, Kept Me Crying, är i stället en med högljudda trummor, klappande händer och ett rivigt gitarrsolo som huvudingredienser. Men det är ingen argsint eller hård låt, för de mjuka kontrasterna i texten som handlar om ett utdraget uppbrott och speciellt de olika ljudlagren i bryggan ger låten ett behövligt och intressant djup.

Something to Tell You är verkligen fullspäckad med juveler från början till slut, och det märks att systrarna lagt ner hjärta och själ i produktionen. De går inte riktigt lika hårt på sina gitarrer eller bas den här omgången, men det är en välkommen förändring till något som överlag känns som en mognad i musiken samtidigt som det är lika lekfullt. En mycket bättre uppföljare till deras första dundersuccé hade inte kunnat begäras.

Skivbolag: Columbia

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 369 [name] => Haim [slug] => haim [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 370 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 23 [filter] => raw ) )