Festival

Här är vi som bevakar Way Out West

Publicerad: 10 augusti 2010 av Magnus Olsson

Det kommer vara stort fokus på just Way Out West denna vecka, och vi är hela 3 personer som kommer vara på plats. Nu ska ni få lite bättre koll på vilka vi är som kommer bevaka Way Out West.

Vem är du ?

Magnus va namnet, och det är jag som startat Festivalrykten.se. Ursprungligen härstammar jag från de värmländska skogarna, men har numera förflyttat mig närmre civilisationen och då föll valet till vår kära huvudstad, Stockholm. Som ni säkert märkt under bloggens gång har jag ett minst sagt ett brinnande intresse för musik, och festivaler i synnerhet. Allt som oftast tar musiken nya vägar när det framförs live, vilket skapar en större helhet. Själv tycker jag att jag har en hyfsat bredd och spänner över många genrer, men störst fokus ligger ändå på pop.

Vilka festivaler har du besökt tidigare?

Det har blivit en hel del må jag säga. Arvikafestivalen 01, 02, 04, 06, 07, 08, 09, 10, Siesta! 09, 10, Putte i Parken 09, 10, Way Out West 09, (10), Coachella 10, Peace & Love 10.

Vad är det ditt bästa festivalminne?

Röyksopp på Arvika 2009, var ren magi, troligen min bästa konsert so far. Årets bästa får bli Hot Chip på Coachella, vilket gör att det ska bli riktigt kul att se dem på Popaganda om några veckor.

Vad är dina förväntningar inför Way Out West?

Jag förväntar mig en hel del, men det är svårt att sätta ord på allt. En underbar atmosfär, och massa grymma spelningar hoppas jag på.

Vilka band ska du se ?

Det kommer bli en hel del. Wild Nothing känns riktigt spännande, annars ser jag verkligen fram emot att få se The Drums, Håkan, Iggy, The National, Surfer Blood och en massa annat. Listan blir helt enkelt för lång.

Vad är dina tips till andra som besöker Way Out West?

Mina tips är att inte missa klubbarna, det är där det händer.

Vem är du?

Jag fyller snart nitton, har nyss tagit studenten och börjar i höst universitetet i Göteborg, där jag under tre år kommer att läsa ett program som kort och gott heter kultur. Först för tre år sedan började mitt musikintresse ta form på allvar – innan dess fanns det egentligen inget som helst engagemang från min sida. Hur som helst var det genom en SVT-sänd Bloc Party-konsert det gick upp för mig att musik kanske var någonting att ägna sin tid åt, ändå. Numera lyssnar jag i huvudsak på postrock och shoegaze, men det sträcker sig från metalcore till independenthiphop.

Vilka festivaler har du besökt innan?

Way out West 2008 och 2009. Arvika 2009 och 2010.

Vad är ditt bästa festivalminne?

Avslutningen på Sigur Rós konsert på Azalea 2008, då trummisen Orrí på sitt sedvanliga vis gick totalloss på trumsetet i deras fullkomligt magnifika crescendoexplosion till låt – Untitled 8. Jag tvekar på att jag någonsin kommer att uppleva samma religiösa känsla igen.

Vad är dina förväntningar inför Way Out West?

Jag vet inte om jag går in med några direkta förväntningar, men i varje fall förhoppningar om vissa konserter. Jag hoppas The National gör det lika bra som senast, men med den extra kryddan att de denna gång stänger med About Today. Jag hoppas att Jay Electronica och Jónsi kommer att riva tältet på väldigt olika vis. Jag ser fram emot mitt favoritband The Radio Dept. – förstås – och kommer än en gång be för att de fokuserar på material som sträcker sig utanför Clinging To A Scheme. Sen hoppas jag även på några idiotsvettiga klubbkonserter. Och på att jag ska hinna träffa en hel del underbara människor.

Vilka band ska du se?

Första prioritering är egentligen ovan nämnda band. Utöver det vill jag se Harlem, Caribou, EF, Surfer Blood och Wild Nothing på klubb, och även Panda Bear, The Drums och The xx på området. Sen hoppas jag någonstans att jag efter Jónsi ska kunna hinna till LCD Soundsystem och kunna fånga deras hjärtekrossande All My Friends, men jag antar att det är för mycket begärt.

Vad är dina tips till andra som besöker Way Out West?

Framförallt att inte underskatta köerna till klubbarna. Är man inte där i ytterst god tid innan första bandet går på kommer man inte in – och så enkelt är det. Klubbarna är i min mening ett grymt koncept, men för att få ta del av det måste man också offra en del. Ungefär som på vanlig festival vad gäller krockar, egentligen.

Vem är du ?

Jag är Frida, en relativt ung tjej uppfostrad i Kalmar som numera pluggar kulturvetarlinje, skriver och agerar redaktör för en mindre tidning.

Vilka festivaler har du besökt innan?

Min festivalhistorik är inte så lång, förutom diverse minifestivaler har jag besökt Arvikafestivalen 08 och 09 samt Emmabodafestivalen i år.

Vad är ditt bästa festivalminne?

Alltid lika svårt att välja ett, men det jag minns bäst är de kalla kårarna längs ryggraden på Fever Rays spelning på Arvika förra året. Röyksopp samma år var också grymt.

Vad är dina förväntningar inför Way Out West ?

Det ska bli intressant att se vad upplägget gör för skillnad på upplevelsen, att vi inte har den leriga campingen att gå till exempelvis. Sen finns det lika mycket fördomar mot Way Out West som det finns bra band, och det ska bli kul att se vad som stämmer och vad som är rent bullshit. Annars förväntar jag mig en grym musikupplevelse och sena nätter.

Vilka band ska du se ?

Jag har insett att jag varken kommer ha tid att äta eller sova om mitt spelschema ska rulla, men hur jag löser det får vi se på plats. Det mest självklara för mig är dock Panda Bear, Iggy & The Stooges, Jonsi, Caribou och Konono No.1.

Vad är dina tips till andra som besöker Way Out West?

Sluta lek härligt spontan och bestäm dig i juni att du ska åka. Det är nämligen det enda sättet att få tag på hyfsade sängplatser, billiga tågbiljetter och ledighet från jobbet (om du nu inte har fantastiska kontakter i gbg). Visst går det ibland att lösa i efterhand, men just vad gäller WOW är det lätt hänt att det till slut blir mission impossible och du tvingas stanna hemma. Jag har nämligen själv varit med om detta ett antal gånger.

Jag hoppas ni är beredda för en grym vecka med oss, vi är taggade till tusen. Nu kör vi!