Orangeriet

Holy Now
Umeå Open, 30/3 – 2017

Publicerad: 31 mars 2017 av John Jonsén

6

Tio minuter efter att Holy Now ska börja infinner sig göteborgarna inte på scen, eller ens vid den lilla minilogen bredvid scenen. De står helt obrytt och spelar dart en liten bit längre bort inne i lokalen. Ett vanligt band i deras storlek hade nervöst försökt fråga ljudteknikerna om någonting strular. Kanske svept en öl eller två för att råda bot på eventuell nervositet och stress. Men inte Holy Now – och jag beundrar dem för det. Det är uppfriskande att se ett band vara så genuina redan från första anblick. De försöker inte passa in i något fack av vad som säljer, inte heller försöker de vara någon sorts motkultur till det. De spelar enbart för spelandets nöjes skull.

Ibland stiger den oskyldiga inställningen till musiken över huvudet på dem, när de river av vad som bäst kan beskrivas som två långa indie-jamsessioner. Det är ingen tvekan om att de är begåvade instrumentalister – särskilt inte när ena gitarristen drar igenom minst ett maratonsolo under varje låt – eller att de har ett obegränsat lager av spelglädje, men till slut känns det mer ofokuserat och tröttsamt än vad det är kul att bevittna. Delvis beror det på vetskapen om att Holy Now faktiskt kan skriva utmärkt strukturerade popdängor när de känner för det. Både Wishlist och Wake Up känns som den perfekta sidan av bandet, när de är precis så energisprudlande och upplyftande som en förväntar sig. Julia Olanders röst står stabil på en balansgång med karisma och rivighet på varsin sida under låtarna, något som imponerar betydligt mycket mer än förmågan att de kan jamma ihop i åtta minuter.

Den mest positiva överraskningen är Dead End och hur bra den fungerar när bandet sätter in lite extra hastighet i den. Viss bräcklighet försvinner visserligen under låtens sista emotionella parti, men en extra adrenalinkick är precis vad de behöver för att det ska gå att få något ordentligt grepp om deras framträdande. Så länge de envisas med sina indielångtradare till låtar kommer de för alltid att sätta käppar i sina egna hjul, men deras potential går ändå inte att förneka. Den gången de enbart bjuder på sina bästa hits kommer världen att stå chanslös mot Holy Now.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2177 [name] => Holy Now [slug] => holy-now [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2178 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 3 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 93 [name] => Umeå Open [slug] => umea-open [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 94 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 57 [filter] => raw ) )