Värmekyrkan

Hov1
Where’s the Music?, 3/2 – 2017

Publicerad: 4 februari 2017 av Filip Hiltmann

6

När det kommer till hiphop domineras Where’s the Music? av kollektivet RMHs samhällsmedvetna tongångar. Men i Värmekyrkan på fredagskvällen får vi också ta del av ett nytt gäng, som i stället för samhällsengagemang bjuder på mer lättsam hiphop med bas i tonårstrauman och relationsproblem. Stockholmskvartetten Hov1 har hittills basunerat ut fem singlar som alla fått över en miljon streams bara på Spotify. Detta kan sättas i kontrast till att gruppen enbart har 14 000 gillamarkeringar på Facebook – det är inte i de traditionella forumen gruppens fans vistas. Hov1 är ett Snook för Snapchat-generationen och som är omåttligt omtyckta och uppskattade i sin målgrupp.

Hov1s framgång kan dels förklaras av medlemmen Noel Flikes medverkan i podcasten Den fantastiska resan tillsammans med vår allas egen Zara Larsson. Jämför till exempel tidigare nämnda 14 000 gillamarkeringar på Facebook mot bara Flikes 49 000 Instagramföljare. Men bakom detta döljer sig ett knippe riktigt välskrivna singlar. Byggda på beats som innehåller lika delar Seinabo Sey-samplingar som Klingande-saxofoner spottar Hov1 tonårsstinna rim om problemen som ung. Att det här hamnar på topplistorna är helt rimligt – Hov1s singlar är riktigt bra.

Det är också singlarna som går bäst när Hov1 intar scenen i Värmekyrkan några minuter efter utsatt speltid. Gruppen, som består av tre rappare och en DJ, byter ständigt plats och gör sitt absolut bästa för att få igång publiken. Tyvärr är leveransen stundtals under all kritik, och flera verser fumlas bort av medlemmarnas ständiga förflyttningar. Som bäst blir Hov1 när man låter bli autotunen och gör sin grej, helt enkelt levererar sin melodiska hiphop som den är utan krusiduller. Detta sker till exempel på den senaste singeln (som för övrigt har nått en miljon streams på bara en vecka) Gråzon, som är något av det mest fulländade gruppen har gett ut. Det är nog en insikt som kommer att komma med tiden. Bara i låtmaterialet som framförs under spelningen går det nämligen att se en utveckling, Gråzon är ljusår ifrån 2015 års Hur kan du säga saker sett till kvalitét. Självklart gör Hov1 klassiska misstag, men vilken ung hiphopgrupp har inte gjort det?

Senare på kvällen spelar Tjuvjakt, en grupp som Hov1 uppenbart har som influens. Tjuvjakt är med sina år på nacken betydligt tightare än Hov1, men deras låtar kommer inte i närheten av de som Hov1 sitter på. Att det inte är hundraprocentigt spelningen igenom gör inte så mycket med tanke på den potential som finns i det här. Where’s the Music? riktar främst in sig på akter för framtiden, och med Hov1 har man bokat helt rätt.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1801 [name] => Hov1 [slug] => hov1 [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1802 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 4 [filter] => raw ) )