Live

Infected Mushroom
Emmabodafestivalen, 24/7 – 2014

Publicerad: 25 juli 2014 av Hugo Gerlach

6

Infected Mushroom känner sig nog rätt hemma på Emmabodafestivalen. Det är deras tredje spelning här på fyra år, och duon från Israel verkar vara lika populär varje år. Att festivalens affisch består av spännande svampar känns således helt rätt, och att bandet själva har lagt upp ett fotoalbum från festivalen säger rätt mycket. Att giganterna tar sig tiden att spana in campingen och känslan på festivalen är kul, då många artister inte ser mycket annat än backstageområdet (detsamma gäller för övrigt för många journalister) vilket inte riktigt ger en ärlig bild av hur stämningen på festivalen faktiskt är. De gillar att vara här. Publiken gillar att de är här. Det märks från båda håll under spelningen, publiken är precis så galen som den ska vara och bandet uttrycker gång på gång sin kärlek till festivalen. I år ska dock spelningen vara ett ”retro live set”, vilket rimligtvis bör ställas i kontrast  med förra årets ”vanliga” spelning.

Jag ser fram emot att höra mycket av deras tidigare material (tänk B.P. Empire och tidigare) som ofta utlämnas från deras vanliga spelningar. Deeply Disturbed är en given inledning och en fantastisk låt, och hintar om att spelningen kommer att ta den utlovade inriktningen. Gensvaret är enormt, med all rätt. Just så här vill jag se Infected Mushroom, jag bryr mig inte om deras mesiga houseflörtar anno 2014 eller malplacerade Foo Fighters-covers. Det är underbart att höra bandet återgå till sina psykedeliska svamprötter och de låtar som gjorde dem till de superstjärnor de faktiskt är idag. Tyvärr blir inledningen lite av något om en hint till något som aldrig sedan händer. Visst, det är en mer klassisk setlist än vanligt men ändå smyger de in sin tolkning av Depeche ModePersonal Jesus vilket visserligen går hem hos publiken men är ändå något som känns meningslöst och tråkigt.

Duon är i år också utan band, det är Erez Eisen och Amit Duvdevani själva uppe på scen. Amit står som vanligt för den sång bandet envisas med att klämma in, medan Amit sköter majoriteten av rattvridandet. Det är bättre än förra året, men ändå inget extraordinärt. Jag tänker på The Bloody Beetroots, som lyckas väl både med sitt DJ-set och när de har med sig sitt liveband (få glömmer nog när Refuseds Dennis Lyxzén gästade bandet på deras Emmabodaspelning 2011). Lite konstigt känns det, då Infected Mushroom i alla fall på pappret har en mycket starkare repertoar. Därför känns det extra synd att de inte väljer att utnyttja den till fullo. Det finns massvis med material från The Gathering som utlämnas, och hur kul det än är att höra Cities of the Future väger det inte riktigt upp. Avslutande Becoming Insane är å ena sidan en rätt bra låt, å andra sidan är den i mina ögon på gränsen för att kallas ”retro”. Hela publiken skanderar dock låtens text likt ett mantra, som växer från ett svagt mumlande till en rejäl skrikande urladdning. Det är ingen dålig spelning, men bandets definitionen på retro är nog något som går att diskutera.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 62 [name] => Emmaboda [slug] => emmaboda [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 63 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 229 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 51 [name] => Infected Mushroom [slug] => infected-mushroom [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 52 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 3 [filter] => raw ) )