Intervju

Intervju: AlunaGeorge

Publicerad: 26 juni 2013 av Rikard Berg

Hultsfred har ett uttalat mål om att inte boka samma artist två gånger i rad till festivalen, men trots det befann sig i år AlunaGeorge där för andra året i rad. Det finns goda skäl till det: R&B-duon har sedan spelningen i fjol släppt ett gäng hyllade singlar och bland annat legat tvåa på brittiska singellistan med White Noise, ett samarbete med Disclosure. Debutalbumet Body Music som släpps 29 juli är ett av årets mest hajpade album, men trots det vill de ännu inte tala om ett genombrott.

Aluna: Jag vet inte om genombrott är det rätta ordet, men det har helt klart hänt massor sedan vi spelade på Hultsfred i fjol. Vi har förstått att festivalen är ganska olik sig själv i år i och med att den flyttat, även om vi mest märkt är att det är färre träd runt omkring nu. Jag hörde att färre besökare är här, men vi hoppas trots det på att få en åtminstone lika stor publik i år.

George: Hultsfred var för mig höjdpunkten på hela turnén förra året. Vi kämpade mycket med att få allt att gå ihop inför den spelningen och vi var så glada och förvånade över att så många kom för att se oss. Det var faktiskt vårt allra första gig utanför Storbritannien, det känns galet att tänka tillbaka på nu när det har hänt så mycket. Efter att albumet släppts åker vi till USA i augusti på vår första turné där, bara en sådan sak.

Body Music innehållar 14 låtar, inklusive de tidigare släppta You Know You Like It, Attracting Flies, Just a Touch och Your Drums, Your Love. Ursprungligen skulle det släppas 1 juni, men flera gånger har det skjutits upp lite i taget. Nu är planen att det ska släppas nästan två månader senare än det först var tänkt: 29 juli.

George: Det har hela tiden kommit nya småsaker i vägen. Flera gånger har vi trott att vi nästan varit klara, men sedan har något dykt upp, till exempel något som ska mixas om. En sak leder till en annan och sen är man tillbaka där man började. Men nu är datumet skrivet i sten!

Aluna: Vi är väldigt spända, men det känns nog ungefär för oss som det gör för alla andra: “Kom igeeeen, det är så långt bort”. Vi vill att folk ska få lära känna oss bättre och vi ser fram emot att få spela inför en publik som känner igen alla låtar och har dem hemma på skiva. Allt låter som AlunaGeorge, men det finns sidor av oss på albumet som vi inte riktigt visat ännu.

George: Det kan vara svårt att visa allt man vill på en treminuterssingel, så några låtar på albumet är längre och mindre singelanpassade. Inte jättelånga, vi har inte börjat göra proggrock riktigt än, men ändå. Hur som helst ska det bli väldigt skönt att få ut albumet, tre år har gått nu sedan vi först träffades och började jobba på det.

Innan AlunaGeorge startades höll de båda på med musik på var sitt håll.

Aluna: Vi träffades på MySpace, när MySpace fortfarande var inne.

George: Aluna sjöng i ett band som hette My Toys Like Me och jag skickade ett mail till dem och frågade om jag fick göra en remix på en av deras låtar. Det var så vi träffades och strax efter det började vi att skriva musik tillsammans.

Aluna: My Toys Like Me var experimentell elektronisk musik. Väldigt atmosfäriskt och många trihop-beats, oftast utan någon refräng.

I slutet av 2012 rankade BBC duon som tvåa på deras Sound of 2013-lista. Men trots att AlunaGeorge ofta benämns med begreppet futuristiskt så är det inte ett ord som de själva beskriver sig med.

Aluna: Vi försöker att göra musik som inte har gjorts förut, för att det är mycket mer spännande att göra så. Att kopiera den musik man gillar är väldigt tråkigt. Men det finns en skillnad på att kopiera och vara influerad, vi tar element från musik vi gillar och försöker skapa samma känslor på nya sätt.

George: Jag tycker inte direkt att vi är futuristiska, även om vi ofta får höra det. Framåtsträvande, javisst, men vi försöker inte göra musik för framtiden utan för samtiden.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 487 [name] => AlunaGeorge [slug] => alunageorge [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 488 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 5 [filter] => raw ) )