Intervju

Chvrches

Publicerad: 5 november 2013 av Hugo Gerlach

För ett år sedan var det få som hade hört talas om Chvrches. Idag är de, efter BBC Sound of 2013-nomineringar och hyllningar världen över, en av höstens stora snackisar. Musiken har jämförts med mer etablerade akter som Purity Ring och Passion Pit, men har ändå sin egna klang i den nu rätt snåriga elektrodjungeln. Debutalbumet The Bones of What You Believe släpptes i september till mångas förtjusning, inte minst syntes det på biljettförsäljningen inför deras spelning på Debaser Medis. Jag mötte upp bandet bestående av Lauren, Iain och Martin tidigare under dagen för att prata lite om Glasgows musikscen, TV-serier och livespelningar.

Det har gått knappt ett år sedan ni släppte eran debutsingel, The Mother We Share, men ni har redan varit på turné i USA, Japan och övriga Europa. Har det gått för fort, tycker ni?

Lauren: Chvrches har existerat mycket längre för oss än vad vi gjort för allmänheten, vi har hållit på i över två år nu. Vi började på riktigt i november 2011, men folk hörde inte talas om oss förrän förra sommaren. Skivan var i princip färdigskriven redan innan vi blev signade, så vi har tagit det mycket dag för dag. Vi försökte fokusera på skrivandet och våra liveshower, och det känns som det har funkat bra.

Finns det några speciella shower ni kommer ihåg extra bra, med tanke på hur mycket ni har turnerat?

Iain: Oj, vi har haft en del ja.. The Troubadour i Los Angeles var riktigt kul. Det är ett ganska litet ställe, cirka 400 i kapacitet. Och lokalen har en konstig form, publiken hamnar verkligen nära, så det känns inte som ljudet ska vara bra, men det var helt kanon. Sen var det sjukt att titta på bilderna och se band som Guns N’ Roses, Mötley Crüe och massa andra amerikanska band som spelade där på 80-talet.

Ert turnéschema har varit rätt intensivt, hinner ni se något förutom bara insidan av en turnébuss?

Lauren: Jag tror att det hänger på turnén, när vi var i USA senast så gjorde vi albumpromotion samtidigt så vi hade rätt fullt upp. Vi får lite lediga dagar här och där, och vi brukar försöka fråga de som jobbar på klubbarna vad vi borde se och göra när vi får ledig tid.

Martin: Det enda jag skulle vilja bli bättre på är att inte använda våra lediga dagar som en ursäkt för att gå till en pub dagen innan.. Dagen efter förstörs lite då, man vill mest bara ligga i sängen och kolla på filmer och så.

Ni har gjort en version av Game of Thrones-temat, så jag förmodar att det är en serie ni gillar?

Martin: Eh, ja. Det är nog en av mina favoritserier, någonsin. Det är jobbigt att vänta, den börjar väl i april igen? Det är ju evigheter dit.

Något sådant, ja.

Lauren: Jag tror att vi blivit lite bortskämda med det här att man kan spela in serier och så vidare, och man vill ha allting på en gång. När man måste vänta ett tag så är det ganska bra, manusförfattarna skriver vissa serier för att man ska ta sig tid och smälta avsnitten varje vecka och så.

Martin: Jag vill vara med i Game of Thrones. Jag menar, om vi blir så pass kända så att vi kan vara med i Game of Thrones.. Sen kan jag ju inte prata för alla i bandet, men ja.. Jag är tillgänglig, haha. Jag skulle speciellt vilja dö på något fruktansvärt sätt, det vore skoj.

Lauren: Jag skulle vilja vara någon slumpmässig person på en bar i Girls. Typ att Hannah (huvudkaraktär i Girls) bråkar med någon kille, så sitter jag i bakgrunden och dricker öl eller så.

Martin: Som när Ian Brown var med i den där Harry Potter-filmen.

Ert sound skiljer sig något från andra band från Glasgow som Frightened Rabbit och The Twilight Sad, grupper som hämtat mycket inspiration från staden. Var hittat ni eran?

Martin: Du rabblade precis upp alla mina ölkompisar, Scott i Frightened Rabbit är en av mina bästa vänner.

Jasså? Jag intervjuade honom tidigare i somras.

Martin: Ja, han är helt otroligt duktig på att skriva texter. I alla fall, jag tror inte vi hade något speciellt Glasgow-tankesätt när vi skrev låtarna och så. Vi tänkte inte så mycket på vad som hände runt omkring, och i slutändan så blev resultatet något positivt. Världen behöver liksom inte ett till Frightened Rabbit, The Twilight Sad eller Mogwai. De är några av banden som givit Glasgow lite av sitt sound. Många band från Skottland har kanske en viss melankoli till sig, om det så är Mogwais dysterhet eller Arab Strap som är ett av de mest deprimerande banden jag känner till. Det finns en ärlighet, och man är inte rädd för att sätta ord på världen, eller åtminstone den världen de kommer ifrån.

Eftersom ni är bekanta med ett par av banden, tror ni att ni kommer arbeta mer tillsammans? We Were Promised Jetpacks har ju remixat er, till exempel.

Martin: Lauren vill gärna gästa på någon av Scotts låtar. Jag skulle kunna smsa honom nu så kan vi säkert ordna något inom två veckor..

Lauren: Jag älskar verkligen deras musik, alla deras album är otroliga men framförallt The Midnight Organ Fight som jag är ett av mina favoritalbum. Scott är en väldigt unik låtskrivare och han har något som påminner Arab Strap, och det är för mig alltid något positivt.

Iain: James Graham (sångare i The Twilight Sad) är förmodligen en av de mest underskattade låtskrivarna från Skottland. Visserligen är jag en smula partisk eftersom jag har spelat med dem i flera år, men att på nära håll verkligen se hur han jobbar är djupt intressant. Han listade ut hur man skulle göra allting själv, det var aldrig riktigt någon som lärde upp honom.

Om ni skulle tipsa några andra mindre kända band, inte bara från Skottland, vad skulle ni tipsa om då?

Lauren: Jag har lyssnat en del på ett band som heter Wet, de är från Brooklyn tror jag. De och Honeyblood från Glasgow skulle jag nog säga. Det är två tjejer som gör lite garageinspirerad rock som jag gillar.

Martin: Son Lux gör mycket spännande arrangemang, jag hörde en av hans låtar förra veckan och blev helt tagen, så det får nog bli mitt tips.

Iain: Majical Cloudz, de är inte i närheten av så kända som de borde vara.

Foto: Sandra Thorsson

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 554 [name] => CHVRCHES [slug] => chvrches [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 555 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 37 [filter] => raw ) )