Intervju

Intervju: Dans Dakar

Publicerad: 31 maj 2013 av Magnus Olsson

Festivaldöden har härjat runt i vårt avlånga land, men den elektroniska festivalen Dans Dakar kommer med största sannolikhet slå publikrekord så att det bara skriker om det. För tredje året i rad omvandlas Universitet i Stockholm till en oas fylld av elektronisk musik. I år har man slagit på stort, kultförklarade raveikonerna The Prodigy tar oss till 90-talet, Justice bjuder på fransk magi och Hudson Mohawke visar framtiden. Vi tog ett snack med Karl Andersson, en av arrangörerna bakom Dans Dakar.

Hur är egentligen känslan så här dagarna innan?

-Det känns grymt. Telefonen ringer oavbrutet nu. Mest upplyftande är alla de från vänner och artister som önskar komma och vill veta om det finns biljetter kvar. Så detta verkar verkligen bli något som angår alla. Då vet vi att vi gjort något bra och allt slit de senaste åren kommer till sin rätt.

Vad står egentligen på schemat för er arrangörer dagarna innan festivalen brakar loss?

-Intervjuer med artisterna och bygga klart det sista på området, se till att alla skyltar kommer upp och så vidare.

Det ser ut att bli en tuff sommar i år, festivaldöden har tagit ett stadigt grepp och festivaler som Peace & Love och Siesta har gått omkull, hur ser det ut för er biljettförsäljning?

– Den ser jättefin ut. Vi har redan slagit publikrekord sedan förra året och kommer troligen tredubbla det sedan första. Vi tror det blir slutsålt ikväll eller i morgon. Det är fruktansvärt tråkigt att festivalbesökare blivit snuvade på en utlovad upplevelse. Så vi hoppas vi kan utgöra ett alternativ till de som planerat vara på festival nu i helgen.

Det ryktades tidigare i år att Robyn skulle gästa Röyksopp under Dans Dakar, hur stora är chanserna att det inträffar tror du?

-Det kan inte jag svara på. Hon var här förra året och besökte oss, det är allt jag kan säga.

I år presenterar ni ert starkaste program hittills. Vad tror du blir årets höjdpunkt?

– Svårt att förutspå, publikmässigt står det nog mellan Justice och The Prodigy eller Röyksopp, om vi ska döma efter vad alla skriker mest om på våra forum.

Om vi bortser de självklara huvudnamnen, vad får man inte missa?

-Jag ser fram väldigt mycket mot att se Mayka som alltid levererar, Svida tror jag blir grymt och sedan får man inte missa Plapla Pinky. De tror jag blir fantastiska.

I morgon smäller det. Dans Dakar öppnar portarna och bland årets artister hittar vi The Prodigy, Justice, Röyksopp, Rebecca & Fiona, Hudson Mowhake, Pendulum  och Kill The Noise.

Foto: Jens Trulsson