Intervju

Intervju: Dansk indie intar festivalsverige

Publicerad: 9 mars 2011 av Emil Norrström

I sommar kommer dansk indie att pryda några av Sveriges festivaler. Alcoholic Faith Mission är namnet att lägga på minnet. Emil Norrström fick ett snack med ett band på uppgång.

Hallå där, Alcoholic Faith Mission!

Det är nästan ett år sedan er senaste platta släpptes. Den gjorde stora intryck på mig. Hur skulle ni beskriva den i jämförelse med de tidigare albumen? Vad är den huvudsakliga skillnaden?

– Tack så mycket! Vi måste nog säga att det är en av de mest lyckade albumen hittills. Lyckad i den meningen att vi fick ut allt vi ville av den. Alla olika viljor fick den plats som behövdes. Det är nog det som vi är mest glada för. När det är sagt vill vi också påpeka att vi är väldigt stolta över de resterande två albumen också. Det fanns en viss osäkerhet kring dem, men båda plattorna fyllde upp de krav vi hade då.

Den första delen av den senaste skivan påminner mig om ett ungdomligt Arcade Fire. Vartifrån har ni hämtat era influenser?

– Red House Painters, Broken Social Scene, Grizzly Bear och The National för att nämna några.Vi lyssnar tydligen också på Arcade Fire. Folk gillar att sortera in oss som ett Arcade Fire-låtande band, vilket vi egentligen inte har någonting emot. Vi håller bara nödvändigtvis inte med om det hela tiden, men ibland förstår vi jämförelsen.

Hur är er relation till musik förutom att ni är väldigt duktiga på att spela? Några favoriter på ipoden?

– Den här listan är väldigt lång, alla vi har tydligen en hel del favoriter på ipoden. Men för mig (Thorben) är det Baths som gäller nu till hundra procent, det är nästan löjligt. Vilket kanonband!

Ni har också en turné på gång, men bland annat en del datum i USA under våren. Efter det bär det av runt Europa. Vad är det bästa med att vara ute och spela?

– Precis det du säger: Att spela! Att vara ute på turné kan ibland vara tröttsamt, när du mestadels reser runt. Men efter att ha spenderat en hel kväll på scenen så förstår man att det helt klart är värt allt slit. Då inser man varför man gör det man gör.

Turnén inkluderar också spelningar i Sverige. Både på Siestafestivalen och Peace & Love. Vi ser självklart fram emot det! Hur är er relation till Sverige?

– Vi har faktiskt aldrig varit där som ett band, så det ska bli väldigt spännande. Ni har bidragit med massor av bra band de senaste åren. Till exempel våra favoriter Kent, José Gonzales och Long Gone Before Dayligt-albumet av The Cardigans för att nämna några. Hur som helst behöver ni inte vända er någon annanstans för att hitta bra musik. Men det ska helt klart bli kul att få chansen att spela i Sverige.

Finns det någon festival ni spelat på som imponerat mer än andra? Varför?

– Vi spelade på en festival i Görlitz, Tyskland. Vi visste ärligt talat inte vad vi skulle förvänta oss, men det visade sig att kvällen skulle bli hur grym som helst. Publiken, arrangörerna, ljudteknikerna. Alla var väldigt uppskattande och njöt verkligen av att vi var där. Det var en skön känsla.

För ett tag sedan läste jag att det brittiska bandet Mogwai alltid hade som krav innan spelningar att det skulle finnas en stor bild på Prinsessan Leia i deras loge. Har ni någon gång haft några galna krav på arrangörerna?

– Nä. Vi föredrar att vara lite mer måttliga i våra önskningar. Om det finns lite öl, vatten, frukt och något mer åt mat-hållet är vi nöjda.

När ni inte spelar in nytt material eller är ute och spelar, vad gör ni då? Finns det några utmärkande hobbys i gänget?

– Alla förutom Gustav har faktiskt slutat röka. Vi gillar också att löpa en del, även under turné. Det rensar huvudet en aning och hjälper till att ta bort de extra kilon som ölen och maten bidrar med.

Hur ser ni på framtiden, vart ser ni bandet om fem år? Vad är målet med musiken?

– Förhoppningsvis rullar det på i samma tempo. Det skulle vara kul att få göra lite fler projekt inom filmmusik-industrin. Vi har till och med lite på gång. Men spela in och turnéra är det vi gillar mest, och vårat mål är helt enkelt att fortsätta göra det.

Till sist, lycka till med allting så ses vi förhoppningsvis på en festival i sommar!

– Tack så mycket. Vi ser fram emot det!

Alcoholic Faith Mission ser du på både Siesta och Peace & Love, och tills dess bör du lyssna in dig här.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 89 [name] => Alcoholic Faith Mission [slug] => alcoholic-faith-mission [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 90 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 1 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 7 [name] => Peace & Love [slug] => peace-love [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 8 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 101 [filter] => raw ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 77 [name] => Siesta [slug] => siesta [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 78 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 5 [filter] => raw ) )