Intervju

Intervju: Drömska Palpitation

Publicerad: 10 mars 2011 av Karl Eklund

Kontrasternas drömmande, förhoppningsfulla väntan. Tveksamheter, undran, förväntan, nyfikenhet. Palpitation är stämningsfulla melodier ur det enkla; rytmiska gitarrer och smittande kompositioner. De ger vad de heter, intensiva hjärtslag som genererar medvetenhet kring hjärtats existens.

Festivalrykten snappade upp stockholmsduon för en pratstund, för att ta reda på vilka Palpitation egentligen är. Själva förklarar de sig som två vänner som gillar att leka med reason, gitarrer och effektpedaler.

De är bandet som vid sin begynnelse hemlighetshöll sin identitet. Genom olika förklädnader ville det att publikens fokus skulle fastna på musiken, inte gå mot medlemmarna. Effekten blev dock motsatt och mycket av ”suset” kring bandet kom att handla mer om vilka de var, än vad de spelade. Likt jj och the Knife valde de senare att släppa på mystiken och komma ut i offentligheten; som duon Maria Vejde och Ebba Carlen. Men sin offentlighet till trots präglas Palpitation fortfarande av en charmig gåtfullhet.

Palpitation är ett band av konstraser. Det är lyckligt svävande och tungt melankoliskt. Palpitation är glädje och sorg, det är djup indiepop med vackra melodier och historier att berätta.

Vad utmärker Palpitation, vad spelar ni egentligen för sorts musik?

Vi har nog alltid tyckt det varit svårt att beskriva vad vi gör för musik. Det känns oftast lättare att andra får sätta ord på det. Just albumet är väldigt drömskt, mer än exempelvis vår EP.

Just det drömmande är nog centralt för Palpitation. Det är ett svävande, ett rofyllt lugn samtidigt präglat av en ångande desperation. De påminner om band som Warpaint, Vapnet och Radio Dept och skapar den där drömmande stämningen underbyggt med oerhört starka och fängslande melodier. I texterna berättar de om ofta om existentiella dilemman och frågor.

Vad vill ni förmedla med era texter?

”Egentligen vill vi inte berätta så mycket om texterna. Det ska vara lite upp till lyssnaren att bestämma vad det handlar om. Det kan till och med vara olika för mig och Maria vad våra texter handlar om. Känslan är mycket viktigare än vad texterna säger i rena ord.”

Trots sitt särpräglade och hyllade sound präglas Palpitation av en ständig utveckling, en medveten plan eller skräck för stagnation måhända.

Hur ser framtiden ut för Palpitation?

Vi jobbar hela tiden med vårt sound och detta förändras nog lite hela tiden. Vi kommer fortsätta att dras åt det mer drömska hållet. Framtida Palpitation kommer vara mer gitarrbaserat än albumet. Gitarrerna gråter och pratar med varandra.”, säger de.

Vad gör ni nu?

”Nu är vi i studion igen och spelar in nytt material. Vi vet dock inte när detta kommer att släppas. Det återstår att se men våren kommer vart fall bli spännande.”

I vår kommer Palpitation tillsammans med bland annat Katakomb att spela på tokhyllade festivaldebutanten Knarrholmen.

Hur är era förväntningar på festivalen?

Knarrholmen ska bli superkul! Har hört att det historiskt sett aldrig varit dåligt väder i Göteborg den helgen, så hoppas på att det stämmer även i år! Premiärdopp, sol och bra musik.

Med drömmande ord om vår, sol och musik avslutas så vår frågestund. Jag lämnar duon för att fortsätta skapa genialiska, melankoliska och vacklande popmelodier och de lämnar mig åt mitt öde, mina drömmar om en vår i sikte och om festivaler som kommer.