Intervju

INTERVJU: Emmabodafestivalen 2014

Publicerad: 14 oktober 2013 av David Winsnes

Häromdagen stod det klart att det vi tidigare snappat upp blir till verklighet: arrangörerna bakom Emmabodafestivalen utökar partykonceptet och bjuder in till evenemanget Kojan by night den 6-7 juni nästa år. Det råder liten tvekan om att Emmabodafestivalen – som i år i vanlig ordning defilerade fram och sålde slut med tre veckor kvar till startskottet – står stadigt och har skaffat sig en så pass dedikerad besökarskara att man kan kosta på sig att även koncentrera sig på miniprojekt runt om det stora hjulet.

Vi mailade över några (hyfsat) fasta frågor till ett antal skandinaviska festivaler och spektaklet i Rasselbygd var den första att återkomma. De är inte helt positiva till vad vi i Sverige i dag kallar festival – och lovar att ytterligare utveckla det koncept som gjort dem så framgångsrika.

Så här i efterhand, hur minns ni 2013 års upplaga?

Minnet blev publikrekord, rekordvärme, fantastiska konserter och Sveriges enda campingfest gjorde ännu en succé. Det var mer av allt – neon, lasrar, ljus, ljud, konserter.

Är ni nöjda och hur upplevde du att andra tyckte?

Vi är fantastiskt nöjda och vi upplevde det som att alla uppskattade våra satsningar på ljus och dekor.

Blir det en ny festival 2014?

Ja vi kommer köra 2014 – biljetter släpps i oktober. (Begränsat antal: Från 495:- till 895:-)

När planerar ni att släppa era första band?

Vi planerar att släppa våra första artister i februari (vi brukar dock göra lite tjuvsläpp, får se om det blir så i år också).

Var i arbetet ligger ni för tillfället?

Vi är i princip färdiga med utvärdering och budgetarbetet och vet därigenom vilka satsningar vi vill göra på artister, förbättringar av service, infrastruktur och ljud- och ljussatsningar. Plus att vi har börjat lägga de första buden.

Vad är det framför allt som händer på kontoret just nu i arbetsväg?

Se svaret innan, vi håller som sagt mestadels på med upphandling, utvärdering och ska bestämma satsningar.

Vet ni redan nu om ni kommer göra några konkreta förändringar inför nästa år?

Ja, vi vet i princip allt vi vill göra men avvaktar tills vi tagit definitivt beslut, vill ju inte lova något som inte blir av.

Fler och fler campingfestivaler stryker med. Hur känner ni inför det?

Det är lite tråkigt – vi är nu last man standing… men ute i Europa finns det fortfarande gott om campingfester. Det som idag kallas festival (i Sverige) är ju inte ens i närheten av det man kände när man själv anlände till Roskilde och trädde in i helt annan värld, som varade i en vecka och man tog ett tårfyllt farväl en gång om året… Vi vet dock att många börjar få den relationen även till oss; som en kär gammal vän som man träffar en gång om året.

Är det bra eller dåligt för er personligen att vi får ett något mer sterilt festivalklimat i Sverige?

Vi är ju vinnare i det här och vi lovar att försöka bevara och utveckla även festivalkonceptet i Sverige.

Specifika bokningar ni hoppas ro i hamn 2014?

Det är alltid en jävla massa bokningar man vill ha! Tyvärr är det inte helt upp till oss att bestämma, men de som känner oss litar på att vi har snille och smak! Så vi tror alla våra fans kommer bli nöjda.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 62 [name] => Emmaboda [slug] => emmaboda [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 63 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 229 [filter] => raw ) )