Intervju

Little Dragon – en fredsälskande drake

Publicerad: 21 oktober 2017 av Magnus Olsson

Kvartetten är tillbaka med spelningar på svensk mark, det känns nästan sensationellt eftersom strålkastarna lyser betydligt starkare från internationellt håll. Det är som om storheten undgått Sverige, platsen som är deras hem. Inför den svenska återkomsten gjorde vi en kort mailväxling med bandets frontperson tillika vokalist, Yukimi Nagano.

I våras släpptes albumet Season High – ett ytterligare i raden av försiktig, förtegen och förförisk popmusik från Göteborgskvartetten. Yukimi Nagano hörs än tydligare när produktionerna stundtals går som i slow motion.

På nya albumet har ni för första gången tagit in en extern producent i Simian Mobile Discos James Ford, hur kom det sig?

– Det kändes spännade och kul att ta in någon annan med fräscha öron, särskilt i slutprocessen.

Hur tycker ni att det har präglat albumet?

– Det gick fortare att göra färdigt skivan men soundet är 100% oss.

Det gångna året har bandet inte enbart släppt vad som är deras femte fullängdare med fullträffen High, Little Dragon har dessutom turnerat flitigt och bockat av stora festivaler som många bara kan drömma om. Bland dessa märker vi exempelvis brittiska Glastonbury och amerikanska Coachella.

– Det har funnits många höjdpunkter! En av dom var att spela på The Apollo Theatre i Harlem, en annan var brittiska festivalen Bestival.

Trots den internationella prägeln och framgångarna i USA är det på hemmaplan och närmre bestämt i Göteborg som de känner sig som mest hemma.

Bandet gör i helgen två spelningar i Sverige: en i Göteborg och en i Stockholm. Det blir de första i Sverige med nya albumet i ryggen – hur implementerar ni det i livesammanhang?

 Vi spelar alla ljud live utan backtracks, det får av sig själv en annan energi. Former kan ändras, någon kan få feeling, kanske t.o.m bli hög på echo-effekten tills någon inte pallar längre.

Till sist – vilken typ av drake skulle ni säga att Little Dragon är?

– En ödmjuk snäll fredsälskande drake.

Little Dragon spelar tillsammans med systerduon VAZ på Trädgår’n i Göteborg ikväll och imorgon på Berns i Stockholm.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 86 [name] => Little Dragon [slug] => little-dragon [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 87 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 18 [filter] => raw ) )