Intervju

Intervju: Lucy Rose

Publicerad: 28 februari 2013 av Filip Beijer

Brittiska singersongwritern Lucy Rose släppte debutalbumet Like I Used To  förra året har varit ute på vägarna sedan dess. Igår gjorde hon ett stopp på Debaser i Malmö för att kort därefter köra 60 mil vidare upp till Stockholm där ni ikväll hittar henne på Debaser Slussen. Vi slog oss ner i Debasers skinnsoffor och tog en öl strax efter soundcheck och snackade turnélivet, te och lite framtid.

Välkommen till Malmö! Några första intryck av staden?

Vi tog en liten promenad, såg att det var gott om barer och caféer i området och det såg jättemysigt ut! Och så skiner solen, det känns lite som om att våren är nära nu.

Sedan oktober har du och bandet varit och turnerat, nästan konstant. Både i Storbrittanien och stora delar av Europa, men du har även hunnit med en avstickare till Kina. Hur har det varit?

Det har varit jättekul. Vi åker runt i vår van och självklart spenderas mycket av turnerandet på vägen. Men det är roligt att se massor av nya platser jag aldrig besökt förut och varje spelning är på sitt sätt unik. Jag har varit på en mindre Europaturné tidigare men vi besöker massor av nya ställen den här gången. Till exempel har jag aldrig varit i Sverige förut och det är precis som att börja från scratch varje gång man besöker en ny stad. Vi förväntar oss inte att det är jättemycket folk men jag gillar verkligen att visa upp min musik för en ny publik genom att spela den live, och den möjligheten får jag verkligen nu.

Inga katastrofer hittills?

Vi hade en äldre van tidigare och hade kört hela vägen ner till Hamburg och när vi kom fram hade dörren gått sönder och vi kunde verkligen inte, hur mycket vi än försökte, få ut alla våra instrument! Så det slutade med att vi ordagrant fick såga upp dörren. En annan grej, som händer hela tiden, är att vi blir stoppade och bötfällda av polisen för att bilen är för tung. Vi blir stoppade i princip hela tiden och får stå och vänta på flera timmars genomsökning av bilen. Jag vet inte varför de envisas om att stanna just oss, kanske beror det på hur jag ser ut haha!

Ute på vägarna sedan oktober alltså. Har du haft någon ledighet alls?

Jag hade två veckors ledighet kring jul och nyår som jag firade hemma med familjen och bara tog det väldigt lugnt. Efter det åkte jag till Kina och Hongkong och gjorde några spelningar där, men det var mer som en semester och skiljde sig väldigt från resten av turnerandet. Bandet var inte med och jag körde bara akustiska spelningar.

Hur var Kina?

Det var jättekul och i och med att jag inte var uppbokad varje dag fick jag tid att se Peking, Hongkong och Shanghai i lugn och ro. När vi turnerar i Europa kan det ibland bli väldigt stressigt, jag menar, vi kom hit precis och direkt efter spelningen kör vi 60 mil till Stockholm.

Blir du aldrig trött på allt turnerande?

Jo, det är klart att man blir trött men så är det ju med andra jobb också. Efter spelningarna ska vi packa ihop allting och är sällan klara förrän mitt i natten och då ska vi oftast köra en bit utanför stan för att det helt enkelt är billigare att bo, för att sen köra vidare tidigt, så jättemycket sömn blir det inte. Man får helt enkelt lära sig att sova i bilen, sittandes.

Vad jag förstår så säljer du te på dina spelningar, bland t-shirtar och affischer. Hur kommer det sig att du valt att sälja just te?

För att jag älskar te!  Jag dricker massor av te hemma och brukar speciellt dricka en blandning med massor av olika sorter, så jag tyckte att det kunde vara en bra idé att ta med och sälja.

Älskar din publik te lika mycket som du?

Det beror lite på vart jag är. I Storbritannien dricker ju folk mycket te så där går det hem, men det är inte riktigt lika bra respons överallt. Jag hade en intervju igår tillexempel i tysk radio och de skrattade åt tanken på att dricka te med mjölk i. Dricker ni te med mjölk här?

Jadå! Vad jag vet så är te ganska stort i Sverige.

Skönt att höra, då kanske jag får något sålt ikväll haha!

Om du får välja, föredrar du klubbspelningar som ikväll eller större festivalscener utomhus?

Desto mindre desto bättre! Jag försöker alltid att titta på så många i publiken som möjligt för att få kontakt och det gör ju att det blir mer intimt på mindre inomhusspelningar. Jag försöker ofta minnas ansikten i publiken och det roliga är att under spelningarna ser jag allting alla gör. Det är precis som om många tror att de sitter framför en TV och att jag, som står på scenen inte kan se dem, men jag har stenkoll!

Vill du att publiken är tyst eller känner du dig bekväm med att det är högre volym?

Jag föredrar att det är ganska tyst, för många av mina låtar är ganska tysta, men jag gillar självklart när publiken sjunger med till texterna. Så det får ni gärna göra ikväll!

Du är inte typen som stänger ner baren för att den skramlar för mycket?

Haha nej, men du vet, om jag märker att alla verkligen lyssnar och är tysta, och att det är någon som är full och högljudd och förstör för alla andra så har jag inga problem med att be personen att antingen vara tyst, eller dra. För då är det inte bara jag som blir störd, utan även min publik. Men det händer inte allt för ofta som tur är.

I mars och april drar du vidare på USA och Kanada-turné.  Har du några planer för sommaren?

Ja vi är ute i nästan två månader till innan vi kommer hem igen och har sommaren framför oss så just nu är det mest turnerandet som går i tankarna. Min hjärna har slagit på någon form av ”turné-läge”. Men vi spelade på bland annat Reading och Leeds Festival förra året och det var otrolig roligt, och jag tror till och med att det är mina två bästa spelningar någonsin. Men till sommaren vill jag helst spela på festivaler utomlands.

Roskilde?

Jag har faktiskt aldrig hört om Roskilde, är det bra?

Grymt bra!

Är folk nakna?

Absolut! De har till och med ett årligt nakenlopp…

Är det sant? Då måste jag dit!

Ikväll ser ni som sagt Lucy Rose med band på Debaser Slussen i Stockholm. Förbandet är hennes vänner Peter and Kerry och kalaset börjar 20.00.  Och passa nu på att köpa hennes te. Det gjorde vi, och det var grymt gott!

Foto: Vera Theander