Intervju

Intervju: Night Beds

Publicerad: 19 april 2013 av Johan Alm

Vi pratade r’n’b, turnerande och skivbolag med Sverige-aktuelle singer-songwritern Night Beds.

Night Beds, tjugotreårige singer-songwritern Winston Yellen från Nashville, släppte sin debutskiva Country Sleep tidigare i år till positiva recensioner – bland annat från oss. Nu på söndag gör han sin första Sverigespelning på Kägelbanan i Stockholm med EP’s Trailer Park som avslutning på en kort Europaturné. Vi passade på att ringa upp honom innan hans spelning i Glasgow på torsdagskvällen för att prata influenser, skivbolag, r’n’b, turnéer och nytt material.

Festivalrykten: Du är ju ute på Europaturné nu, hur har det gått?

Winston Yellen/Night Beds: Det går bra! Ingen har dödat någon än och nu är vi nästan framme vid slutet av turnén. Några få spelningar till och sen åker vi hem. Jag tror att vi alla är rätt glada över det, det har varit en jättebra turné men vi börjar bli slitna. Det här är min andra Europaturné så jag har haft två bra upplevelser här nu, och så fort man kommer tillbaka till USA så går allt åt helvete. (haha)

FR: Hur menar du?

WY: Jag vet inte riktigt, det är bara svårare i USA tror jag. Man spelar i massa små städer där folk inte går på konserter hela tiden och när de väl gör det går de ut för att dricka med sina vänner. Det är lite mer högljutt och stökigt, det är svårare att höra vad man gör. Det är naturligtvis inte så överallt, men vi har haft betydligt fler sådana upplevelser i USA än här. Vi har faktiskt inte haft en enda sån spelning här, alla har varit väldigt intresserade och lyssnat. Det gör det mycket lättare för oss.

FR: Kommer ni komma tillbaka till Europa i sommar och spela på festivaler?

WY: Nej, vi gör inget sådant i år, men vi kommer tillbaka i december för en månad i Storbritannien och resten av Europa. Det blir en ordentlig turné så det kommer bli kul!

FR: Turnerar du med band eller solo den här gången?

WY: Det är med ett komplett band den här gången. Förra gången var det bara  jag och en trummis, så det är skönt att ha hela gänget här och att alla jobbar mot samma mål. Det gör det mycket lättare för mig också.

FR: Hur låter ni live jämfört med på skiva?

WY: Jag skulle säga att det låter ungefär som på skiva, fast ändå inte. Det är svårt att beskriva… Alla delarna är där men det är mer energi, inte lika torrt och twang-igt som på skivan. Jag föredrar vårt livesound över skivan, det har lite mer liv! Men det kanske bara är jag. (haha)

FR: Country Sleep släpptes tidigare i år men skivan har varit färdig ett tag eller hur? Hur kom det sig att du signade med Dead Oceans?

WY: Ja, precis. Jag hade nog skickat runt skivan i fyra månader eller så innan Dead Oceans ens visste om det. Någon, jag tror det var min manager, skickade skivan till dem och de bad oss gör en spelning för dom. Resten är historia, eller vad man säger. Det gick väldigt lätt, väldigt konstigt. Nästa dag frågade de om vi ville signa med dom. Jag tror alla är tacksamma över att allt gick så lätt.

FR: Nu till standardfrågan, jag läste att du spelade in skivan i Johnny Cashs gamla hus, influerade det skivans sound något?

WY: Yes, det är den gyllene frågan verkar det som. Det va faktiskt så att jag hyrde gästhuset, så Johnny och June Carter Cash bodde i ett annat hus egentligen. Jag bodde i ett litet gästhus som en av hans vänner hade byggt. Väldigt tidigt artonhundratal, till och med möblerna, så det va lite som en tidsresa. Det va grymt. Jag bodde där i sex månader.

FR: Vad tycker du om att jämföras med andra artister så ofta?

WY: Jag har inget emot det, det är en naturlig grej för journalister att göra. Det är smickrande så klart, men jag bryr mig inte så mycket. Jag förstår varför man gör det, det hjälper till att få folk att lyssna på saker de inte hört tidigare. Och ibland är det ju väldigt smickrande. Jag får kanske inte ut så mycket av det, men det är coolt. Definitivt inte något negativt, men jag är nog rätt likgiltig över det hela.

FR: Har du några speciella influenser som man kanske inte skulle ha anat? Något som inte tagits upp hundra gånger redan?

WY: Bra fråga! Jag måste nog tänka lite… Jag lyssnar på mycket r’n’b, som The-Dream. Just nu lyssnar jag mycket på Flying Lotus, R. Kelly etc. Jag tror inte att någon har tänkt på Beach Houses första skivan, men den har varit ett stort inflytande. Låt mig tänk… Burl Ives också! Speciellt Buckeye Jim, den är bara lite över en minut men kommer att förändra ditt liv.

FR: Vad har du lyssnat på nu under turnén?

WY: Jag var i en skivbutik i Manchester idag och köpte precis en samlingsplatta med country-funk, helt galna grejer! Jag har lyssnat mycket på Bill Evans, mycket jazz. Och jag har lyssnat på Frank Oceans channel ORANGE sen den släpptes. Mycket Marvin Gaye också.

FR: Har du börjat jobba med uppföljaren till Country Sleep än?

WY: Den är redan färdig faktiskt. Vi har gjort färdigt fem låtar som vi ska släppa, och förhoppningsvis spela in mer sen. Jag har ingen aning om när det kommer att släppas, vilket är lite jobbigt eftersom det inte är jag som bestämmer det. Hade jag fått bestämma skulle det redan varit släppt men tyvärr funkar det inte så, vilket är något jag håller på att lära mig. Jag skulle vilja släppa låtarna i morgon, men det kommer nog dröja åtta-nio månader faktiskt.

FR: Kommer vi få höra några av de nya låtarna på söndag?

WY: Nej, inte den här gången, men nästa gång vi kommer till Europa så kommer vi spela dem. Nu ska vi åka hem, jobba på nya låtar och spela in i några månader innan vi kommer tillbaka. Vi har en månad med turnédatum i USA kvar och sen har vi hela sommaren på oss att vara i studion. Det är bara att fortsätta jobba, fortsätta bli bättre…

FR: Ser du fram emot att komma till Stockholm?

WY: Absolut, jag har aldrig varit där men min bror säger att det är fantastiskt! Från början skulle vi inte spela där, det var något av en sista minuten-grej! Det kommer bli jättekul! Vi ses där!

FR: Det gör vi! Tack för din tid!

Mer info om spelningen hittar ni här.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 337 [name] => Country Sleep [slug] => country-sleep [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 338 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 2 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 336 [name] => Dead Oceans [slug] => dead-oceans [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 337 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 5 [filter] => raw ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 526 [name] => Kägelbanan [slug] => kagelbanan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 527 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 5 [filter] => raw ) [3] => WP_Term Object ( [term_id] => 334 [name] => Night Beds [slug] => night-beds [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 335 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 3 [filter] => raw ) )