Intervju

Intervju: Northside

Publicerad: 12 juni 2013 av David Winsnes

Den danska stadsfestivalen NorthSide är en av Europas snabbast växande festivalhistorier. I år blev festivalen – som bland mycket annat ståtar med The Knife, Arctic Monkeys, Phoenix och Nick Cave & The Bad Seedsslutsåld två veckor i förväg och kommer med start i övermorgon ta emot 25 000 besökare. Nästa år kan det bli ytterligare 10 000.

Ja, det är mycket tydligt att NorthSide och den danska festivalkulturen överhuvudtaget går extremt starkt för tillfället. Vi bestämde oss för att fråga Århusfestivalens bokare och talesman John Fogde hur det kommer sig och varför man som svensk egentligen ska ta sig över sundet.

Ni ligger samma helg som den svenska systerfestivalen Hultsfred. Hur nära kontakt har ni med varandra vad gäller bokningar och liknande?

– Hultsfred ägs av FKP Scorpiosom äger 50 procent av NorthSide vi är helt klart i kontakt med dem när det kommer till bokningar. Vi håller varje år en del bokningsmöten, där vi samordnar och uppdaterar varandra om vilka namn vi är intresserade av till våra festivaler. Folket på FKP Scorpio har ett gigantiskt närverk så det är viktigt för oss att kunna ta hjälp av dem vad gäller information om turnéplaner, då de mer eller mindre vet var samtliga band i världen befinner sig vid en given tidspunkt. Men utöver bokningar har vi inte mycket med Hultsfred att göra.

För ett par dagar sedan sålde ni slut. Betyder det att ni kommer öka ytterligare i storlek 2014? Ni har gått starkt framåt sedan starten.

– NorthSide har genomgått en mycket snabb utveckling. En dag, en scen och 5 000 gäster under 2010. Två dagar, två scener och utsålt med 16 000 gäster 2011. Tre dagar, två scener och 20 000 besökare under 2012, och tre dagar med tre scener och slutsålt med 25 000 besökare i år. Förutom ett starkt program som har förbättrats varje år har vi fokuserat en hel del på aktivitet på sociala medier och ett antal evenemang där vi har kommit ut och pratat med vår publik. Det har utvecklats till goda ord från mun till mun och den danska pressen har varit väldigt intresserade av ossoch historien om vår snabba utveckling.

– I nuläget ligger vi på maximal kapacitet i förhållande till vårt utrymme, så en ytterligare expansion kommer att kräva att vi även utökar festivalområdet. Därför kikar vi nu på ett område där vi hoppas kunna placera ett fjärde tält och ha plats för omkring 10 000 människor till. Så det arbetar vi på – men det är för tidigt att säga om det kan genomföras redan 2014.

Varför tror du att det har gått så bra för er men sämre för Hultsfred?

– Det är uppenbarligen svårt att driva festival i Sverige just nu, vilket kan ses på de inställda festivalerna Peace & Love och Siesta. Men jag vet inte tillräckligt om den svenska festivalmarknaden för att kunna säga varför Hultsfred inte är slutsålt ännu.

Hur stark är den danska festivalkulturen?

– Den är mycket stark. Det finns nu 150 danska festivaler, och det kommer hela tiden till nya. Några nya och några gamla kämpar med ekonomin, men generellt vill danskarna gå på festivaler. Under de senaste åren har det uppkommit en del festivaler som har satsat på att nischa sig och erbjuda alternativa festivalupplevelser, vilket har gjort att det året runt nu finns många intressanta festivalupplevelser i Danmark.

Vilken av era bokningar är du mest nöjd med?

– I år är jag personligen mycket glad för att vi fick Phoenix på programmet. De har massor av bra låtar i katalogen och det är ett riktigt bra buzz kring dem sedan deras show på Coachella, så dem har vi prickat in på helt rätt tidpunkt. Men det är också mycket spännande att vi fått The Knife. De har aldrig spelat på en dansk festival innan och det är många av våra gäster som i första hand kommer för att se dem. Så det är en viktig bokning för oss.

Fanns det någon speciell drömbokning som föll på mållinjen i år?

– Vi är mycket ledsna över att Modest Mouse ställde in, så de vill vi naturligtvis försöka få hit 2014. Vi hade ett liknande återbud 2012 från Mumford & Sons, så de gjorde vi en hel del för att få in på affischen i år men misslyckades. Det är synd. Men utöver det är vi väldigt glada över programmet.

Vilken är den bästa festivalmaten?

– Det finns ett starkt fokus på ekologi, vegetariska rätter och även raw food till veganer, så det finns gott om möjligheter att prova olika saker av mycket hög kvalitet. Men jag skulle också vilja rekommendera den ekologiska gourmet-hotdogen, och så bör man dessutom testa på våra tarlets.

Varför ska man som svensk välja att resa och gå på Northside?

– Utöver ett fantastiskt musikprogram och mycket hög kvalitets- och servicenivå så är festivalupplevelsen på NorthSide mycket annorlunda eftersom det inte finns ett campingområde. Man måste stanna inne i Århus och därför är alla gäster på området utvilade och nytvättade – vilket ger en härligt avslappnad och vänlig atmosfär. Och på natten går man till en av många efterfester som finns i centrum. NorthSide är beläget i ett vackert område med 20 minuters promenad till staden som är fylld med kreativa och konstnärliga händelser. Utöver de cirka 24 000 danskarna så kommer det även vara över 1 000 gäster från utlandet som bidrar till att ge festivalen en internationell karaktär.