Intervju

Intervju: Psykjunta

Publicerad: 15 juni 2013 av David Winsnes

Samtidigt som Hultsfredsfestivalen och motreaktionen This is Hultsfred är inne på sina sista dagar har en annan festivaldebutant snart en första lyckad helg att se tillbaka på. Den psykedeliskt inriktade musikfestivalen Psykjunta är baserad i Småland, några stenkast från Alvesta, och i dag är det dags för dag två. Psykjunta ståtar med akter som Dungen, Fläsket Brinner och Den stora vilan. Vi slängde iväg ett mail till arrangören häromdagen för att se hur saker stod till inför och tillbaka fick vi några kortfattade men sammanfattande svar.

Hur går biljettförsäljningen för Psykjunta och vad är kapaciteten?

– Den går bra, vi har gått runt i dagsläget. Kapaciteten är som på alla festivaler på Tyrolen 1500 personer.

Planerar ni att låta Psykjunta bli ett återkommande festivalnamn – finns det en utstakad plan?

– Ja. Den kommer att återkomma till nästa år.

Den psykedeliska musiken har fått ett uppsving de senaste åren med populära namn som Tame Impala och – er toppbokning – Dungen. Har ni haft planer på detta länge eller vad fick er att starta Psykjunta just i år?

– Vi är alla födda ur det psykedeliska skötet och genom åren förvaltat det arvet. Det finns ingen speciell anledning till att det blev just i år som vi sju strålade samman för denna unika festival, men stjärnorna stod nog rätt.

Bland de mindre namnen – vad får man inte missa?

– Inga band känns mindre för oss.

Nedre Götaland har det tufft just nu. Siesta fick lägga ner och Hultsfred flyttade. Tror du det har någonting med geografi att göra och har det oroat er?

– Nej och återigen Nej.

Vad är intrycket – kommer folk utifrån eller är det mest en lokal tilldragelse?

– Mestadels utifrån men det kommer nog en del från närområdet och kanske mest som betalar direkt i entrén.

Hur mycket Woodstockstämning uppskattar du att Tyrolen kommer kunna locka med?

– Det känns som det har hänt ganska mycket sedan den tiden, visst, den mesta musiken är retrobaserad men står ändå för ett unikt uttryck. Tyrolen i sig är en fantastisk plats men kommer även under denna festival att erbjuda barnaktiviteter, utsmyckning av Klubb Kristallen i sann 60-talsanda samt flera andra mer eller mindre udda inslag.

Något att lägga till?

– Vi alla sju bakom festivalen ser väldigt mycket fram emot denna debutfestival och njuter just nu av förarbetet här ute på Tyrolen.