Intervju

Intervju: Sahara Hotnights direkt från studion

Publicerad: 28 januari 2011 av Magnus Olsson

Sahara Hotnights har genom åren förgyllt oss med låtar som Hot Night Crash, Cheek to Cheek och Visit To Vienna, och i vår kommer nästa fullängdare. Magnus Olsson fick ett snack med Jennie från Sahara Hotnights direkt från studion.

Senaste skivan Sparks anlände 2009, nu är det 2011 och vi väntar in nästa pusselbit i er karriär. Hur går arbetet med den nya skivan och vad kan vi förvänta oss?

– Det går kanon! Vi lägger sista handen på plattan nu. Denna gång har vi varit helt fria från referenser, ett tecken på att det vi gör inte låter som något annat. Plattan är befriande levande och energisk.

I början av karriären var referenserna åt ”rockhållet” givna i jämförelse med What If Leaving Is A Loving Thing som lutar mer åt popsvängen, vilket även den nya plattan kommer landa i. Eller som Jennie själv uttrycker det:

– Det är pop av allra renaste sort!

Hela Sverige sjöng med i låtar som Visit to Vienna och Cheek to Cheek, vad heter nästa spår som kommer ta er till nya höjder?

– Vulture Feet, 781, Your Anyone -you name it!

Vi väntar med spänning, och är övertygad om att de kommer ta popsverige med storm. Sahara Hotnights tillhör ett av våra större namn, och har satt stor prägel på popmusiken, och det mesta pekar på att även den kommande plattan kommer ha stort inflytande på popmusiken.

Ni har bekräftat två datum nyligen, det blir ett stopp i Karlstad för att lira på Det Stora Kalaset men ni kommer även agera förband till Foo Fighters i Norge. Vad har ni för relation till de amerikanska alternativrockarna?

– Vi har alltid gillat FF, Dave är och förblir ett geni och det blir otroligt kul att träffa dom igen!

För dig som redan nu vill vara säker på att få lite pop- och rockhäng bör alltså ett stopp i Oslo den 24:e juni vara ett givet stopp på semestern. Men lugn, det kommer mer i sommar.

– Eftersom skivan kommer ut innan sommaren, så kommer vi spela på så många festivaler vi hinner. Fullständig pepp för en svensk/nordisk festivalsommar.

Vem är inte peppad på festival såhär års? Nu när kylan omfamnar oss igen är längtan större än någonsin hos de allra flesta. Drömmarna om campingfesterna som aldrig tar slut och de där magiska upplevelserna på en äng/grusplan förblir bara drömmar just nu. Men vilken svensk festival är er favorit?

– Riktigt svår att inte gilla festivaler som Way Out West. Har inte haft en tråkig stund där, varken som artist eller besökare.

Många har jämfört er med amerikanska The Donnas, kanske inte enbart att ni ligger relativt nära musikaliskt, men också att ni är tjejband, hur ser ni på jämförelsen. Håller ni med?

– Tycker inte det är så många jämförelser med de faktiskt. Däremot har vi turnerat ihop och är kompisar, så därav kanske folk gör det enkelt för sig och buntar ihop oss.

Alla har vi våra favoriter, de där artisterna som vi inte kan leva utan och som vi i princip måste lyssna på dagligen för att överleva. Vilka band ligger er varma om hjärtat?

Black Sabbath, Bruce Springsteen och Velvet Underground.

Och här finns det inte heller något att klaga på. Klassiker som alltid går hem, och aldrig går fel.

Svenskt är oerhört hippt just nu både i kläd och musikväg – särskilt på Manhattan. Men tendensen är tydlig, de svenska framgångarna är enorma just nu, inte minst på den kvinnliga fronten, vad tror ni är anledningen?

– Har inte ens reflekterat över just det. Kvinnor, män, svenska eller inte, helt oväsentligt för mig så länge det de gör faller mig i smaken.

Vi tackar Jennie och Sahara Hotnights och inväntar det kommande albumet och den omfattande turnén som lär bjuda på pop av renaste sort.