Intervju

Intervju: Siesta-aktuella Ladytron talar ut

Publicerad: 21 mars 2011 av Magnus Olsson

Brittiska Ladytron bryter tystnaden med nya singeln Ace Of Hz, en Best Of-platta, ett femte studioalbum och en spelning på Siestafestivalen. Våra älsklingar på den elektroniska scenen är tillbaka, och nya singeln Ace Of Hz vittnar om en storslagen återkomst där klubbiga Kreuzberg-gränder möter smala synthar i Camden. Magnus Olsson ringde upp Mira Aroyo för att snacka framtid, inspiration och festival.

2008 släpptes hyllade Velocfiero och med det följde en omfattande turné, efter det har det varit tyst och tomt. Men Ladytrons glansdagar är inte förbi, trots att en Best Of-platta i många fall talar för en dalande karriär. Dagarna är dock långt ifrån räknade för denna brittiska kvartett som lovar mer musik i mötet mellan gitarrer och synthar.

-När vi började för 11 år sedan hade vi inga planer, vi gjorde mest det vi tyckte var rätt utan några konkreta planer. Det resulterade i ett gäng singlar och slutligen ett minialbum, och sedan har det tagit fart succesivt. Det är helt fantastiskt, jag blir oerhört stolt över att vi lyckats producera fyra professionella studioalbum och alla de fans vi införskaffat. Det är goda tider, men det är många som inte varit med från början, det finns många som hakat på först efter Destroy Everything You Touch, och det är delvis därför som vi nu gör ett paket med det bästa från våra första 10 år.

Best Of-plattan släpps först nästa vecka, och med låtar som Playgirl, Ghosts, Seventeen, Destory Everything You Touch är denna samling mer som en skattkista än dammiga singlar med bäst före datum.

Fyra studioalbum har det blivit, när kan vi förvänta oss det femte och vad kan vi förvänta oss?

– Då vi verkligen ville göra den här Best Of-plattan som släpps nu i vår, så kommer det femte albumet släppas först i september. Men albumet är i princip klart och inspelat. Vi jobbar ständigt med att utveckla oss själva och är noggranna med att inte upprepa oss själva. Vi vill inte göra en ny Playgirl eller en ny Destory Everything You Touch. Det kommande albumet är lite annorlunda om man jämför med våra tidigare album, det är möjligtvis singeln Ace Of Hz som låter mest likt det gamla. I övrigt är det ett större fokus på ett mer atmosfäriskt sound.

Enligt Mira kommer det vara elektroniska inslag varvat med gitarrer precis som idag, varken mer eller mindre fokus på något utav dem, men ändå Ladytron i en någorlunda ny tappning.

Nya singeln Ace Of Hz har gått varm hos mig, kan du berätta om den?

– Egentligen är den inte så ny, i alla fall inte för oss. Den har följt med oss sedan Witching Hour, men sedan dess har vi finjusterat den i omgångar. När det stod klart att vi skulle släppa en Best Of kändes det rimligt att inkludera något nytt. Lite som ett smakprov och ett livstecken, och det slutade med att det blev Ace Of Hz.

Världsmetropolen London kryllar av musik och det kulturella utbudet är minst sagt enormt. Under den tid som London var min (Magnus) bostadsort var det som att gå på festival varje dag. Det gick inte en vecka utan att jag såg artister utav yppersta världsklass och däremellan strosade man omkring mellan fik i Notthing Hill och hipsterns mekka aka Brick Lane. Mira föredrar precis som jag, Brick Lane framför Camden trots att hon växte upp i det sistnämnda. Samtliga medlemmar bor i London, men känner inte att London i sig påverkat deras musik.

– Vi har ingen större koppling till London mer än att det är där vi bor. Vi har exempelvis aldrig spelat in i London och vår första spelning var inte heller i London.

Men trots att Mira inte känner några större kopplingar till London föredrar hon staden framför Liverpool, en stad som bandet ofta förknippas med då vissa bandmedlemmar har stark förankring där. På samma sätt föredrar hon synthens största pionjärer, Krawftwerk, framför Manchesters och britpopfenomen i Oasis, och det har inget med bröderna Gallagher eller dess stil att göra.

– Vi lyssnar på mycket varierad musik, men har som mål att aldrig försöka återskapa något. För oss är det viktigt att inte kopiera andra, vi vill göra allt från grunden. Men vi har stor respekt för 60 och 70-talet, i synnerhet french pop och rocken från dessa tider. Där finns det massvis med guldkorn. Men för att nämna musik som är lite mer modern som går varm hos oss får jag lov att säga Sleigh Bells och Caribou.

Det är oftast enkelt att nämna andra favoriter, men vilka är dina favoriter med Ladytron?

-Det här är en svår fråga, och kanske en fråga jag helst vill avstå. Det är oerhört svårt att välja ut egna favoriter och kanske beror det på att det ändras konstant. Men två låtar som jag verkligen gillar att framföra live är Soft Power och Season Of Illusions.

Personligen har jag alltid favoriserat Runaway och Tomorrow, men det är jag, en 20 årig grabb uppväxt i ett festivaltokigt klimat som drömmer om festival dag som natt, men som aldrig fått chansen att låta Ladytron förtrolla mig. Jag vet inte om det är de fängslande texterna eller känslan av att det här är ”det nya svarta” som gör mig tårögd. Något är det.

Tidigare har bandet i fråga gästat både Arvikafestivalen och Emmabodafestivalen, men i sommar är det dags för Hässleholm att få sig en dos. Och bland deras personliga favoriter i festivalcirkusen nämns Sonar och Coachella.

– Sonar i Barcelona är en fantastisk festival, först och främst för det musikaliska utbudet. Där finns en fantastisk publik som verkligen är dedikerad den elektroniska sfären. Men amerikanska Coachella är en annan favorit och de har alltid en fantastisk line up. Det är svårt att sätta ord på den festivalen, den är inte lik någon annan. Fantastisk är vad den är.

I sommar gör Ladytron ett framträdande på Siestafestivalen, och om vi ska tro turnéplanen är det den inledande dagen av festivalen som kommer få oss att dansa i mörkret till glimrande poppaljetter.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 91 [name] => Ladytron [slug] => ladytron [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 5 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 119 [name] => Siestafestivalen [slug] => siestafestivalen [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 120 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 1 [filter] => raw ) )