Intervju

Intervju: Summerburst

Publicerad: 5 juni 2013 av David Winsnes

Summerburst fortsätter att växa i explosionsartad hastighet. Sedan starten 2011 har stadsfestivalen som riktar in sig på kommersiell housemusik gått från att vara ett event för 13,000 besökare i Stockholm till att i år äga rum i Sveriges två giganter – Stockholms Stadion, Stockholm och Ullevi, Göteborg – inför totalt över 100,000 människor.

Till helgen är det dags för Göteborg att ta emot Summerburst för andra året i rad. Världsstjärnor som David Guetta, Steve Aoki, Alesso och Axwell kommer att uppträda på samma scen som mindre men spännande namn som La Fleur och Zedd. Vi hörde av oss till Anders Boström på Stureplansgruppen för att få veta lite hur arrangören tänkt kring spektaklet.

Ni har i år valt att flytta till Ullevi. Till GP sa ni att det gör att ni bland annat kan utveckla er service. Vad betyder det mer konkret? Vad kommer vara nytt på Summerburst till helgen?

-Det är lite enklare att jobba inne på en arena än på en grusplan. Man hinner sätta upp mycket mer och kan då ”finslipa” längre. Samt att vi tagit in ännu mer personal i barer och områden för att våra gäster ska ha det så bra som möjligt. Våra samarbetspartners har en stor del till detta med.

Ni verkar inte beröras av festivaldöden överhuvudtaget. Hur länge till tror du att den elektroniska musiken och housemusiken kommer att fortsätta gå framåt i festivalsammanhang? Är framtiden fortfarande er?

-Jag tror att den kommer att fortsätta utvecklas som alla musikstilar som har kommit så här långt. Det finns ett sådant stort intresse för att göra denna musik hos musikintresserade nu och det gör det hela lättare för folk att förstå musiken och därav kommer den att växa ännu mer.

Förra året besökte 65 000 personer Summerburst i Stockholm och Göteborg. Fortsätter ni att växa i år eller väljer ni att hålla ner besökarantalet?

-Vi växer i år med. I år ligger siffran på 100,000 personer. Det är helt galet. Något vi har svårt att ta till oss men vi är väldigt glada att våra gäster har det så bra och bara blir fler. Men det ska tilläggas att vårt mål inte är att växa utan att göra det så bra som möjligt för festivalen, vilket inte nödvändigtvis betyder att det måste komma mer folk varje år.

David Guetta är bokad för tredje året i rad, fast denna gång till Göteborg. Hur motiverar ni att ni bokat samma dragplåster så många gånger?

David Guetta har inte spelat i Göteborg sedan 2009 så det kändes självklart att det var Göteborgs tur att få se honom. Han är ett unikum och många i vår publik vill se honom. Lineupen är bredare än någonsin i år med tycker jag så det är bara otroligt kul att han väljer och gillar Summerburst så mycket.

Fanns det någon specifik drömbokning som ni inte lyckades ro i hamn i år?

-Oj… När man är runt och kollar på så många bra djs som finns så vill man boka nästan alla. Vi är väldigt kommersiella nu men vi kanske ska göra det lite bredare. Vi får se. Fokus är på detta nu med så lite tid som är kvar.

Bland de mindre namnen – vad får vi inte missa?

Jakob Leidholm, som bara är 16 år gammal, är jag mycket nyfiken på! Och La Fleur kommer sätta en skön stämning på det hela tror jag.

Hur har du upplevt att responsen varit på er lineup i år?

-Den har varit helt otrolig! Man kan inte göra alla till lags förstås men det känns som att publiken får det de vill ha samt att de kommer få se lite nytt som de inte hade gjort annars.

Hur kommer dina egna dagar på Summerburst se ut? Hinner du kika på något?

-Man är ju alltid närvarande vid scenen och så men det är svårt att ta in på plats måste jag erkänna. Det är så otroligt mycket folk och så bra artister att man blir lite snurrig. Vi har så förbannat bra medarbetare på alla poster så det är bara gå runt och vara kreativ mest.