Intervju

Intervju: The Touch gör comeback

Publicerad: 25 maj 2011 av Magnus Olsson

Snart är det dags för svenska The Touch att återigen kliva upp på en svensk scen när man gör comeback på Loaded The Big One. Vi tror på en storslagen comeback, och nya singeln Sermon hittar du bland annat på Kitsuné Maison Compilation 11 som vi pumpar för fullt i skrivande stund. Och ni vet ju vilken förkärlek vi har för Kitsuné. Magnus Olsson fick en pratsund med Lina Öhman från The Touch om frånvaron, framtiden och festivalspelningar.

Med låten Le Night Dominator minns jag hur The Touch fick igång dansgolv runt om i världen, men då måste vi titta ett par år tillbaka i backspegeln. Men vi minns fortfarande den där svettiga känslan av tajta dansgolv, och det är ju där The Touch kanske gör sig som allra bäst. Men det har gått ett bra tag sedan vi hörde något från er, vad har hänt och vad har ni gjort?

-Ja, vi har haft ett litet uppehåll. Johan har jobbat med design, Lina har skrivit en bok, Andreas har komponerat konstmusik och Olov har spelat in jazzig easy listening och undervisat i filosofi. Men i höstas bestämde vi oss för att vi ville göra mer musik tillsammans, bättre musik. Det ena ledde till det andra och plötsligt hade vi de förutsättningar vi behövde för att kunna satsa på detta helhjärtat.

Mer musik lär vi få, som vi tidigare nämnde bör du alltså spana in senaste singeln Sermon. Det är ett fynd. Det pratas om en storslagen comeback, är det så?

-Haha, ja, visst.

Vad levererar ni nu som ni tidigare inte har gjort?

-Dödsångest, fast på ett roligt sätt. Vi har jobbat tematiskt och funnit influenser från så skilda håll som nigeriansk afro, nuyorican protohouse, ambient och dreamgoth.

Tidigare nämnde Lina att man nästan fick prestationsångest av att höra om en storslagen comeback, men what about dödsångest? Vi hoppas alla klarar sig undan traumatiska men, och att dansgolven exploderar. Spelningen på Loaded The Big One nu till helgen blir den första på länge, vad kan vi förvänta oss?

-Vi har faktiskt smygstartat med en spelning i New York och Berlin för några veckor sedan. Men detta blir första spelningen med uteslutande nytt material. Ni kan förvänta er40 minuter av euforiska discobeats, kenyanska begravningtrummor, skramliga gitarrer och rymdiga ambienser.

New York och Berlin har fått sitt, nu är det äntligen dags för Stockholm och Sverige att få sig en dos. Blir det nytt material, och när kommer de nya tonerna att nå oss?
-Ja, det kommer nytt material. Förutom via vårt bidrag till Kitsuné Maison 11 så kommer tonerna nå er på Loaded på Lördag. Vi har en singel planerad på New York-labeln Palms Out Sounds under sommaren samt ytterligare planer tillsammans med våra vänner på franska Kitsuné inom en snar framtid. Kolla vår facebook för uppdateringar kring framtida releaser.

Men kan vi förvänta oss några festivalspelningar i sommar?

-Vi är nog lite sent ute för festivalsommar 2011. Så förvänta er inget så blir ni glatt överraskade om det skulle inträffa. Vårt sikte ligger på klubbturnéer under hösten.

Det är alltså ännu en anledning till att besöka Loaded The Big One, spelningen kan nämligen bli smått exklusiv för i sommar. Loaded The Big One bjuder på flertal band av stort intresse, vad ska ni själva spana in under helgen?

– Det blir nog praktiska skäl främst de som spelar efter oss så vi får säga Brodinski och Sound of Arrows.