Intervju

Intervju: The Unguided

Publicerad: 1 februari 2011 av Magnus Olsson

Klockan 12 på lunch rasten ringer telefonen. Okänt nummer.

”Hej, det är Nicklas?”

”Tjenare, det här är Richard Sjunnesson! Från Unguided du vet. Vi är i Göteborg idag! Har du lust att göra en intervju?”

Richard lämnade Sonic Syndicate förra hösten på grund av att det inte var hans musiksmak, och att det var för kommersiellt. Och redan då förstår jag att det stämmer. Ingen manager som du hör av dig till först, utan vill man kontakta honom mejlar man honom personligen och vill han göra intervjun med dig ringer han dig personligen. Och det är just det som jag gillar så mycket med deras nya projekt, The Unguided. Det känns som att det är en öppen stämning runt hela musiken och att fansen verkligen får ta del av den. Vi stämmer träff på Järntorget i nZane, en tattatueringsstudio och klädbutik, och där står Richard och hans bror Roger redo. Ett fan får just nya loggan intatuerat för en tävling, och bredvid honom ligger lite gratis bandtröjor som pris. Lite provisoriskt röjer vi undan lite t-shirts som ligger på bänken och startar intervjun.

När kom idén med The Unguided?

Richard: Vi snackade redan om det när vi spelade i USA ’08. Att vi två skulle göra någonting eget utöver Sonic Syndicate.

Roger: Vi vill väll helt enkelt ha någonting lite tyngre än Sonic, så det här är lite mer åt metal hållet.

Richard: Ja, det blir mer metal, men det är ingen käftsmäll. Vi har fortfarande kvar mycket av det som grundade det gamla Sonic.

Roland Johansson som också sjöng i Sonic Syndicate är också med i ert nya band, vem mer är med?

Richard: Det är faktiskt inga andra namn som är spikade än. Vi tre kommer bilda kärnan i bandet, men till framtida livespelningar kommer antagligen någon annan hoppa in och köra också.

Roger: På våran kommande singel, som är lite grann som en demo för oss, spelar Roland också gitarr och bas. Från början är han faktiskt gitarrist, men någon satte väll en mick i handen på honom när han började. Trummorna är faktiskt bara lagda via datorn, men vi kommer självklart ha någon live.

Hur fick ni med Roland i bandet? Höll ni kontakten efter att han Lämnat Sonic Syndicate?

Richard: Vi höll kontakten och är fortfarande bra polare. Det händer ju att vi sms:ar ibland, och dessutom han hjälpte mig mycket när jag lämnade bandet, då han också gått igenom samma veva.

Har ni en hel skiva på gång, eller blir det spridda singlar?

Roland: Hela hösten och på turnén skrev jag låtar när jag var ledig och på kvällarna. Vi har redan 6-7 låtar klara. Förhoppningsvis kan vi spela in en skiva efter sommaren. Vi kan ju alltid testa grejerna hemma nu och spela in det. Men vi har inget bolag än.

Vi pratar vidare medans butiksägarna och tydligen brödernas kompis kommer in och tar lite foton med sin kamera på oss tre. Vi kommer in lite grann på Sonic igen, och Richards avhopp.

Roger, spelar du fortfarande i Sonic Syndicate eller hur är det?

Roger: Ja, jag tycker att det fortfarande är kul och så. Och jag kommer att fortsätta spela där och turnera, The Unguided är lite grann av vårat sidoprojekt.

Richard: Men det är inte direkt något problem längre. Vi bråkar inte riktigt sådär som det framställs lite grann som i media. Så var det förut, men nu är det bättre. Vi accepterar varandra, men det är ändå inte sådär att man ringer dem andra och frågar om dem vill ta en kaffe. Men det är inte så infekterat längre.

Vad var ”vändpunkten” för Sonic tycker du?

Richard: Det var nog när Roland, den förra sångaren, slutade. Jag har alltid varit väldigt bra kompis med honom. Det var när han gick som förändringen började komma. Egentligen tycker jag inte att det hela var så mycket bandets fel. Men vi bytte också producent i hela vevan. Vi fick en kille från USA, som inte förstod våran musik på samma sätt, och låtar som man haft som favoriter under skivinspelningen kom inte ens med. Samtidigt tonade dem ner min sång och satte in de lite mer åt pop-inriktade låtarna. Det var liksom ett ”wake up call”.

Med tanke på att det hela är lite hobby betonat kommer bandet inte att turnera, utan bara att köra spridda konserter och framförallt, till allas glädje; festivaler!

Har ni några spelningar ordnade än?

Roland: Vi har faktiskt redan våran premiärspelning inbokad. Det blir på Getaway nästa sommar. Det skall bli riktigt spännande faktiskt. Jag skall turnera vidare med Sonic, så vi kommer inte heller att kunna spela hur mycket som helst.

Richard: Men vi har lite andra grejer på gång också. Jag skall tillexempel börja sjunga i Faithful Darkness nu för att hålla igång lite.

Fortfarande smått tagen av vårat snabbt ordnade möte beger jag mig hemåt efter att ha träffat två stycken av de minst kommersiella musiker jag hört talas om.

Text: Nicklas Gunnarsson