Live

Jaakko Eino Kalevi
Sónar Stockholm, 13/2 – 2015

Publicerad: 14 februari 2015 av Rikard Berg

7

Två dagar innan spelningen på Sónar Stockholm skriver Jaakko Eino KaleviTwitter att han inte har någon smak. Det är möjligt att han syftar på tungans reciptorer, men desto troligare att det gäller någon form av kulturell smak. Ett par dagar tidigare har han dragit en svårbegriplig ordvits om Madonnas Like a Prayer och ungefär det, hans “sköna och avslappnade” popsmak, är vad jag gissar att han menar. Påståendet är dock så felaktigt det bara kan bli.

Den gänglige finländaren hanterar nämligen sina referenser med bravur. Hela spelningen är ett hopkok med det bästa från 80-talet med klassiska syntar, discotakter och mörka postpunk-tongångar. Låtarna är varierade så att de ibland är suggestivt tuggande av typen No End, eller består av svulstiga refränger som Simple Minds inte hade skämts för. When You Walk Through Them All kommer in i gothsvängar som gör det lätt att tänka på ett Sisters of Mercy som fullt ut kan bemästra synten. Helhetsbilden blir en maffig konsert som passar utmärkt in med festivalscenens klubbiga känsla.

Mest jubel får saxofonisten som lägger till ytterligare en dimension till musiken. Hon spelar ibland jazziga slingor med tryck i där hon hamrar fram noterna, men oftast i stil med den porrfilmsstämning som Destroyer använde på Kaputt. Det blir härligt sleazy och hundra procent hipstervänligt.

Möjligtvis är det så att den uppsnackade psykedelian som Kalevi sägs stå för får stå tillbaka till förmån av konsertens revivalpop. Spår av den finns kvar, då musiken ligger insvept i ett dimmigt mörker, men någon sinnesvriden popmusik är det inte riktigt tal om. Inte för att det gör någonting – publiken verkar ha fullt upp ändå med att göra långsamma höftdanser till tonerna från scenen.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1960 [name] => Jaakko Eino Kalevi [slug] => jaakko-eino-kalevi [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1961 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 5 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 1788 [name] => Sónar Stockholm [slug] => sonar-stockholm [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1789 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 27 [filter] => raw ) )