”James Allen älskas, och älskar tillbaka.”

Publicerad: 20 maj 2011 av Magnus Olsson


Glasvegas, Annexet

Betyg: 8/10

Sverigefavoriterna Glasvegas är återigen på besök i Stockholm, och redan flera timmar innan spelningen, när jag besökte Annexet för en pratstund med bandet, såg jag att det fanns förutsättningar för en magisk afton. Och det blev ju inte sämre med tusentals jublande fans när Glasvegas entrar scenen en halvtimme efter utsatt tid till tonerna av Pain Pain Never Again.

Arenarockens framtida pionjärer stavas Glasvegas. Med ena foten i 80-talets gitarrer a’la Jesus & Mary Chain och den andra i ett klassiskt ego, har man lyckats skapa en attityd och image som är svår att inte beundra. Somliga har kritiserat dem för att vara för coola för sitt eget bästa, ikväll varvar de den där coola-attityden som bland annat innebär brillor i en mörk lokal med publikfrieri. James Allen älskas, och älskar tillbaka. Romansen når nya höjder.

Första singeln, The World Is Yours, tränger igenom publiken och är flera nummer större än orginalet som vi hittar på nya skivan Euphoric /// Heartbreak ///. Den svenska trummisen Jonna Löfgren bemästrar trummorna storslaget, och ger bandet ett fylligare och pampigare sound än vad vi tidigare fått höra.

Den största stunderna vid sidan av då James Allen ger mig hans öl mitt under spelningen är självskrivna klassiker som Geraldine, Euphoria, Take My Hand och Daddy’s Gone. Men däremellan blir det aldrig tråkigt, kanske beror det på allsången, den goda stämningen eller det faktum att Glasvegas känns som att de lirar på hemmaplan. Glasvegas har troligtvis aldrig varit bättre än såhär, och snart är de redo att bli arenarockens nya stornamn.

Foto: Magnus Olsson

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 78 [name] => Glasvegas [slug] => glasvegas [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 79 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 8 [filter] => raw ) )