Live

Jamie xx
Way Out West, 13/8 – 2016

Publicerad: 14 augusti 2016 av Rikard Berg

8

I svallvågorna efter In Colours succé kan det inte ha varit lätt för Jamie xx att bestämma hur han ska turnera med sin musik. Han är en fullblods-DJ som grävt ner sig i gammal soul och disco sedan barnsben. Det är hur han lyckas kombinera det intresset med det elektroniska som ligger bakom allt som gör honom till vad han är. Hittills har han bestämt sig för att uteslutande köra DJ-set, något som många kanske inte vet om. Om folk föreställer sig ett liveband med trummor, pads, livesång, synt och en kör är det förståeligt – Jamie har faktiskt framfört Loud Places på det viset i tv.

Men medan vi kan fortsätta drömma vidare om en liveuppsättning är det bara att ta hans DJ-set för vad det är. På Way Out Wests stora Azalea-scen riskerar han att se malplacerad ut, men med ett glas rött i ena handen och bläddrandes i en vinylsamling med den andra blir det ändå en hemmastadd känsla. En discokula snurrar i bakgrunden, men annars är det inte så mycket att se på, och så snart publiken insett det så lossar också förväntningarna på vad Jamie xx live kan vara, motsvarande vad det faktiskt ändå är.

Inleder gör en halvminut av Gosh, innan det läggs på ett massivt technobeat som demonstrerar att Jamie xx tar det på allvar att han står på en stor scen och därav lägger stora ljud. De första tio minuterna är lite ostadiga, när han hoppar från en idé till en annan. Avståndet mellan den hårda technon och de lekfulla Havet är djupt-liknande rytmerna som infinner sig strax därpå är såpass kort att en del nog kliar sig i huvudet, men det är förlåtligt. Därifrån och framåt är det en stadig väg uppåt.

Eftersom hans musik är baserad i samplingar blir det i praktiken likvärdigt eget och mer intressant att välja och vraka i vinylsamlingar än att bara spela sina låtar rakt upp och ner. Det är få utav Jamie xx egna verk som hörs under setet i orörd form – I’ll Take Care of You, Gosh, The Rest Is Noise och NY Is Killing Me hör till undantagen. De fungerar som oaser av påminnelse om vem som står på scenen och lockar fram välbehövliga jubel, men de är varken grundpelarna eller höjdpunkterna i DJ-setet.

I stället blir det när discopärlorna gifter sig med housen som den största magin skapas. Beatet från PLD-remixen av Fox the Fox Precious Little Diamond bankas sömlöst in i slutet av Idris Muhammads Could Heaven Ever Be Like This i en övergång där det är lätt att missa vad som hände och bara dansa vidare, trots att stilbytet egentligen är ganska stort. Strax tidigare har han använt ännu enklare DJ-knep när han låtit ett filter långsamt sjunka in över samma Muhammad-låt, för att plötsligt tas bort när låtens funk/disco-beat stegrar. Det är en uppvisning av skivspelande som är näst intill perfekt, utan att vara skrytsam. Setet genomsyras av glädje och lättsamhet snarare än det avancerade snår som likartade artister lätt kan hamna i på så här stora scener.

Vidare bjuder han på publikfrieri när han ger oss Axel Bomans remix utav Robyns Hang With Me, samtidigt som han håller oss på tårna med ett långt teasande utav Loud Places, där versen får snurra ett antal gånger över ett housebeat, innan Jamies glasklara produktion till sist tar över. Vid det här laget är publiken så uppvärmd att i stort sett alla kvarvarande (många har gått till Stormzy – kanske festivalens konstigaste krock) lämnat sina stillastående stadsfestivaltankar och gjort om Way Out West till Göteborgs mest dansösa plats, något som måste sägas vara sällsynt. När de flygande ljudmattorna exploderar i The Rest Is Noise är stämningen så avslappnad att folk sträcker upp sina händer mot himlen i ren eufori. Att se sig om i publiken påminner mer om ett Open Air än om festivalens vanligtvis sömniga publik. Jamie xx gör det som ibland kan kännas omöjligt – han bryter den mytomspunnet stela stadsfestivalstämningen i bitar.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1233 [name] => Jamie xx [slug] => jamie-xx [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1234 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 58 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 155 [name] => Way Out West [slug] => way-out-west [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 156 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 424 [filter] => raw ) )