Festival

Jättarna tar över musikfestivalerna – föreningslivet minskar

Publicerad: 5 juli 2014 av Magnus Olsson

Samarbetsorganisationen MOKS varnar för ägarbytet bland musikfestivaler. 

Det är representanter från musiksverige som enats om att föreningslivet sjunker samtidigt som gagerna stiger, vilket gjort att mindre festivaler och arrangörer inte kan ta kostnaderna för större akter. På kort tid har några av Sveriges största festivaler gått omkull; Hultsfred, Arvika och Peace & Love, samtliga med en tydlig röst i föreningslivet.

Organisationen MOKS kan nu avslöja att medlemsantalet sjunkit från 10 000 år 2009 till bara 3500 idag.

– Det innebär att föreningarna får mindre bidrag per år eftersom man räknar per medlem, vilket förstås påverkar möjligheterna att ordna festivaler och arrangemang, säger Marcus Israelsson på MOKS till SVT.

För att komma till bukt med problemet att mindre arrangörer inte kan konkurrera vill Calle Nathansson, vd på Folkets hus och parker, se förändringar.

– Kulturrådet borde tredubbla arrangörsstödet, säger han. Våra föreningar på landsbygden har inte pengarna att hänga med i budgivningen om stora artister. Men det behövs lokala arrangörer för om det inte finns får vi i förlängningen ett slags festivaler och konserter som den gången när FKP Scorpio skulle anordna Hultsfred utanför Stockholm.

Den stora konsert- och festivalarrangören Luger har valt att ge sin syn på saken.

– Hela landet är viktigt för oss och vi jobbar med både kommersiella och ideella aktörer, också på landsbygden. Det kanske är lätt att se oss som en strikt kommerisell aktör, men det är vi inte. Ungefär åttiofem procent av det vi gör är verksamhet som inte drar in pengar, säger Ola Broquist.