Live

Justice skipade rättvisa

Publicerad: 3 mars 2012 av Magnus Olsson

Justice

Annexet, Stockholm

Betyg: 9/10

På förhand har man hört det. Snacket och hajpen kring Justice. Youtube-filmerna har varit fyllda med drömmar. Och jag tror varenda själ har ställt sina förväntningar högt. Riktigt högt. Annexet är fullt, varenda biljett är borta, å andra sidan är det inte varje dag vi får fin besök av denna kalibern. Justice är trots allt giganter. Duon bestående av Gaspard Augé och Xavier de Rosnay är de främsta vi hittar från Ed Banger Records. I Daft Punks frånvaro tillhör man de absolut främsta liveakterna på den elektroniska himlen. Tänk vad mycket ett blinkade kors kan göra.

Det är inget snack om saken. Duon är genier. Det är genomtänkt utan att bli tråkigt. Majoriteten av publiken kommer aldrig må bättre än så här under 2012. Det är inte enbart estetiskt tilltalande med det blinkande korset och ljusshowen utöver. Ur Marshall-högtalarna pulserar beatsen, folket vickar på höfterna och svetten bara rinner. 00-talets arena band tillhör de elektroniska, såsom Justice. Men Justice är mer med skivan Audio, Video, Disco 00-talets rockband.

Det är en snygg mix mellan nytt och gammalt, och de nya låtarna gör sig förvånansvärt bra live. Till en början handlar allt om D.A.N.C.E, den gamla dängan som ser nya skepnader. A cappella varvas med bröltung electro. Majoriteten är verkligen tunga. Det är mörkt och hårt när Paris mörkaste gränder sveper förbi oss. Och mitt i stormens öga ser publiken inga gränser. Likt en våg gungar publikhavet fram och tillbaka. Kontrollerat, men samtidigt väldigt okontrollerat.

Fransmännen penetrerar själen, och fullkomligen kör över Stockholm. Allsången i We Are Your Friends är minst lika bra som på Youtube-filmer. Det här är en jävla kanon, som i sommar kommer köra över Hultsfred.

Foto: Magnus Olsson