Justice
Woman

5 december, 2016
Recension av Sofia Rönnkvist
6

Woman är det senaste albumet från fransoserna Gaspard Augé och Xavier de Rosnay som tillsammans utgör Justice. De har alltid förenat disco med electronica, men den här gången märks det att duon kört på säkra kort. Det är poppigt och progressivt som de levererat förut, fast med rundare kanter och mindre rock. Deras tredje korsprydda album är mer slätstruket helt enkelt – de ger folket vad det vill ha utan att överraska någon.

Med funkiga basgångar, stråksyntar och en rejäl dos glädje sitter albuminledaren Safe and Sound som kronan på verket (eller plattan i det här fallet). Elektroniska nedslag och förtrollande passager omsluter dig men lyfter inte upp dig. Impulsen att börja dansa finns där, men den uppslukar dig inte riktigt. Ungefär samma visa är det på Randy – de är bra låtar, men saknar dimensionen som gör en låt riktigt minnesvärd och briljant. Frågan är om de kan hitta tillbaka till framgångsreceptet som gav oss D.A.N.C.E., den orubbade klassiker som är deras stjärna i toppen av julgranen. I samma lågmälda men genialiska stuk befinner sig många av spåren på Woman, dock snarare som julgranskulor – runda och fina men utan stjärnans mer intressanta form.

Justice går ifrån den gladare discon på spår som Chorus och Heavy Metal. Här går de ut hårdare och vi får kanske byta dansgolv för att känna oss mer hemma. En mystisk rockig aura omsluter dessa och gör sig fina i albumets helhet. Men duon verkar vilja röra sig ifrån denna lite tuffare ljudbild – på tidigare album har det hårda fått möta den dansanta discon i en mer jämställd disposition. Det är synd att denna typ av låtar inte får tar mer plats – nu verkar Justice stå inför ett vägskäl där de inte vet hur de vill göra härnäst. Finns det i framtiden plats för både disco och rock i deras musik?

Temat för skivan kan slutligen sammanfattas i ordet emancipation, på fler sätt än ett. För även låttexterna går i linje med detta, med rader som ”Get up and shake it off / It’s time that you listen up and hear the call” och ”But nothing’s ever stopped / Take us to the top”. Det är bara synd att de inte riktigt lyssnar på sig själva – för även om Woman är en bra skiva så är det riskfritt och bekvämt. Det är Justice så som vi förväntat oss dem, men lugnt och säkert är ett koncept som de gärna får överge till nästa gång.

Skivbolag: Because Music

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 434 [name] => Justice [slug] => justice [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 435 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 11 [filter] => raw ) )