Festival

Kasabian: ”Vi brukade springa runt vid två, tre på nätterna och sätta upp affischer”

Publicerad: 16 juli 2012 av Jesper Lindvall

Det är ett under att ett band som är så otroligt stort i England faktiskt aldrig har besökt Sverige under åtta aktiva år. Vi passade på att ta ett snack med sångaren Tom Meighan om hur Kasabian blev upptäckta och deras kopplingar till fotboll.

Pratet om fotboll var en självklarhet eftersom Sverige mötte England samma kväll som deras spelning. Vi leds från pressområdet till en stor yta precis bakom, där artisterna tar det lugnt. Passande nog ser vi direkt Sergio och Chris från bandet upptagna i en fotbollsmatch mot Tribes och deras turnéledare. Vi slår oss ner i ett avskilt rum med en aning speedad frontman.

Ni turnerar med ert fjärde album just nu, varför har ni inte varit i Sverige tidigare?
– Säg det du, jag har ingen aning. Vi har alltid velat komma hit men det har aldrig blivit av. Vi har turnerat sen 2003, så det är lite konstigt att vi inte har lyckats ta oss hit tidigare. Men nu är vi äntligen här, det är trevligt!

Är det stor skillnad på de arenaspelningar ni gör i England och när ni kommer ut på festivaler runt om i Europa?
– Nej, egentligen inte. Det är bara en spelning, storleken på publiken spelar ingen större roll. Vi gör musik som får människor att må bra, vi får ändå samma respons.

Ni uppdaterar er facebooksida och laddar upp filmer på Youtube frekvent, t.ex. en på Sergio när han spelar fotboll och laddar upp inför Hultsfredsspelningen. Är det något ni gör för att få tillgivna fans?
– Det har väl bara blivit så. Vi vill att det ska vara lätt att följa oss, det är så det är nuförtiden helt enkelt. Sergio är förresten riktigt duktig. Han spelade fotboll på ganska hög nivå när han var yngre.

När jag påpekar att det är väldigt lätt att koppla Kasabian till just fotboll på grund av deras låtar i Premier League och alla FIFA-spel svarar Tom:

– Det är musik som gör folk taggade. Vi spelar rock ”n” roll som gör många människor motiverade och det är nog därför vi lyckas så bra med det. Det känns jävligt bra att veta att musiken gör många glada.

På tal om fotboll, hur tror du att Sverige – England slutar ikväll?
– Ärligt talat så bryr jag mig inte speciellt mycket. Jag älskar fotboll men EM intresserar mig inte speciellt mycket. Det är klart att jag hoppas att vi vinner men det är inte liv och död för min del. Jag håller på Leicester City och har gjort sedan jag var liten grabb men det är väl så långt jag går. Sven-Göran Eriksson är väl svensk? Han tränade Leicester, det var synd att han fick sparken, jag gillade honom.

Svaret speglar inte Toms engagemang och reaktioner under matchen. Kasabian tittade nämligen på den från en liten platå längst bak vid den stora skärmen och det var svårt att undgå bandet när de jublade vid Englands mål och vinst.

Vi pratade med Tribes om nya band förut. Hur gjorde ni för att bli upptäckta till en början?
– Det hela började när Sergio startade bandet när vi var 17 år. Vi repade i en liten lokal och körde så många gig som möjligt. Vi brukade springa runt vid två, tre på nätterna och sätta upp affischer och lappar om kommande spelningar och så. Till slut så blev vi upptäckta.

När jag påpekar hur tursamma de var så avbryter han mig och säger att det inte var tur.

-Det var ödet. Vi var på rätt plats vid rätt tillfälle. Visst, det var tursamt, men jag tror även på ödet. Jag tror att vissa saker kommer drabba en till slut.

Slutligen. Vad tycker du om Hultsfredsfestivalens line-up i år?
– Den är helt jävla fantastisk. The XX, The Stone Roses, Justice, Noel Gallagher, riktigt bra faktiskt. Hur många besökare är det här i år?

När jag svarar att det är 17 000 här skrattar han nästan hånfullt. Jag undrar hur mycket människor som skulle komma till en festival med en line-up som denna i England.

– 50 000, lätt.

Foto: Magnus Olsson