Kedr Livanskiy
Your Need

20 maj, 2019
Recension av Daria Spitza
7

Yana Kedrina föddes i Ryssland ett år innan Sovjetunionens upplösning. Uppväxten i ett klimat präglat av ekonomisk kris och politisk instabilitet gjorde att punkmusiken lockade med sin stökiga, fria och anarkistiska karaktär. Hon bestämde sig för att ge sig in på musikens bana. Punkkarriären höll dock inte så länge: ganska tidigt fick Yana upp ögonen för elektroniska genrer, startade ett musikkollektiv med sina vänner och började röra om i Moskvas undergroundscen. Det är där vi hittar henne i dag. Under monikern Kedr Livanskiy (översatt: libanesisk ceder) har hon släppt ett antal singlar, en EP och numera två album. Your Need är hennes senaste projekt och låter i det stora hela som ett soundtrack för en stökig sommarkväll; förfest, fest och efterfest vävs samman och ett poppigt, klart sound slingrar sig som en röd tråd genom skivan.

Titelspåret Your Need är en nästan utomjordisk produktion; med en manisk, spöklik röst o:ar hon sig genom en maxad ljudbild fylld av stora syntar, djungle- och tranceinfluenser, trumpeter och inslag från 90-talspop. En fullständigt flippad låt, kort och gott. Men det funkar, ganska bra dessutom, och blir till ett modigt första spår. Därefter följer låtar av blandad karaktär, som tillsammans guidar oss igenom en sommarnatt i äkta Moskva-anda; vi inleder förfesten med house-inspirerade Sky Kisses och poppiga Why Love, tar oss ett glas och andas ut efter veckan. Sedan höjer vi volymen och stampar i takt till City Track.

När det börjar bli dags att bege sig taggar vi till med Ivan Kupala (New Day), som förutom att vara en bra tagga-till-låt även är ett av skivans starkaste spår. Väl framme skakar vi oss svettiga till låtarna Kiska och Bounce 2 vars rave-nivå är cirka Berghain i juli. Lugovoy (November Dub) är hur det låter när kvällen tonas ut, öronen börjar värka, magen kurra och insikten komma om att det är dags att bege sig hem. Och på vägen hem – på bussen, på cykeln, på trottoaren – finns det ingen bättre lämpad låt än LED. Det är en svanesång, lika vacker som smärtsam och Kedrinas röst är så fylld av klagan att den stundtals nästan blir jobbig att lyssna på. Hon sjunger om en kärlek som tar slut, om is så tjock att ingen sol kan smälta ner den, om nätter som blir längre och mörkare. Textmässigt en nick till den förra skivan; produktionsmässigt så distinkt att den med största sannolikhet behövt dessa två år för att formas.

Till skillnad från förra skivan Ariadna – som var dov, nedtonad och som gjuten ur ett kargt, kalt landskap – är Your Need electropoppig och skarp. Ljudbilden är tydligare, tempot snabbare och Kedrinas röst tränger igenom det filter som förr hade överhanden. En intressant utveckling för en artist som gott och väl kunde ha stannat i sitt forna sound ett bra tag till utan att för den delen bli utdaterad eller tråkig. Från de tidigare mer postpunkiga influenserna i stil med Carla Dal Forno har Kedrina rört sig mot en ljudbild som i sin kombination av ömma textrader och dansanta beats kan liknas vid exempelvis DJ Seinfield. Resultatet blir rivigt och känslosamt utan att vara nostalgiskt. Det är ett album som osar av självsäkerhet och styrka och som inte ber om ursäkt för det. Och med all rätta – för om det är en sak som är säker så är det att Kedr Livanskiy är en av dagens mest intressanta akter på den elektroniska scenen. Ett soundtrack till sommaren må vara spikat, men Kedr Livanskiy har säkerligen en hel del kvar att bjuda på.

Skivbolag: 2MR

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2833 [name] => Kedr Livanskiy [slug] => kedr-livanskiy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2834 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 4 [filter] => raw ) )