Live

Kendrick Lamar
Roskildefestivalen, 4/7-2013

Publicerad: 5 juli 2013 av David Winsnes

Nyligen stod det klart att Kendrick Lamars andra studioalbum, good kid, m.A.A.d city, sålt platina, nio månader efter att det gavs ut. Enligt försäljningssystemet Nielsen SoundScan har albumet nu sålt 949 000 exemplar. En ganska stor andel av dessa konsumenterna verkar ha bestämt sig för att dra till 2013 års upplaga av Roskildefestivalen för att spana in 26-åringen genomföra ett av sina största gig i karriären. När Lamar stegar ut på Arena möts han av ett avgrundsdjupt vrål från en skara som förmodligen ligger nära 30 000-strecket.

I ett sånt läge bör det vara svårt att vara fullkomligt lugn och cool med situationen till och med för en världsstjärna som är på god väg att ta över världens hiphoptron. När han i februari gästade Sveriges största städer för tre minnesvärda kvällar (recension från två av dem) var det en oerhört fokuserad Kendrick Lamar med en noga vald setlist som nästan följde hans karriär i kronologisk ordning. På Roskilde är det, precis som på Open’er-spelningen i Polen häromdagen, av förklarliga skäl en nedbantad låtlista utan direkta överraskningar.

Framför allt är det rörigt. Känslorna både från Lamar och publik blåser omkring i tältet vilket i förlängningen gör att det inte blir så koncentrerat som det kan och i en bättre värld bör bli. En banger som Backseat Freestyle genomförs i en totalt misslyckad, klenare version och en stor del av tiden spenderas med att kommunicera med publiken istället för att klämma in ytterligare låtar. Vid ett tillfälle står han flera minuter och bara tittar ut mot en galet jublande publik. Det är dramaturgiskt effektfullt – men når inte alls upp till den enorma potential Kendrick Lamar sitter på.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 307 [name] => Kendrick Lamar [slug] => kendrick-lamar [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 308 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 66 [filter] => raw ) )