Laura Marling
Semper Femina

11 mars, 2017
Recension av Maja Björsne
8

Folkmusiken har innan och sedan albumdebuten 2008 varit inspirationskälla för Laura Marling. Hur långt hon har befunnit sig från den klassiska folken har varierat genom åren – och även inom ramarna för enskilda album – men på det stora hela har hon sakta fört sitt sound längre och längre ifrån vad vi per definition förknippar med ”folk”. 2015 kom Short Movie, där fiolerna fick sällskap av distade elgitarrer på låtar som False Hope och titelspåret självt.

Det förväntade hade varit att låta Semper Femina ta vid där Short Movie slutade, i en utvidgad ljudbild med rocktendenser. Marling gör det motsatta: hon återvänder till sin akustiska gitarr, cirkulerar i viss mån tillbaka till vad hon var i slutet av 00-talet – samtidigt som hon tar helt nya vändningar och närmar sig både senare års Leonard Cohen och lobbyjazzens Norah Jones. Otippat kanske, men man vänjer sig snabbt vid Marlings lekfulla rytmsektion och ofta nedrustade, lite mystiska, arrangemang. Det fungerar ju.

”Semper femina” är latin för något i stil med ”alltid kvinna” och kvinnor finns det gott om på Semper Femina. Starka, svaga, vackra, modiga; i dalar, med ledsna mammor, arga pappor; förälskade, ambitiösa. Marling sjunger om att vara fri och att hålla sig fri, om att minnas att man är vild. Ta ansvar för dig själv, för din riktning och dina val. ”It feels like a long time / Since I was free / It feels like the right time / To take that seriously”. Var ”fickle and changeable”. Gå om du måste gå. Var inte så som du förväntas vara som kvinna. Var inte heller så som du inte förväntas vara – bara var. Fri. På mirakulöst vis håller sig Marling på rätt sida gränsen till töntig carpe diem-tematik.

Känslan man får är nämligen den av ett uppvaknande, eller kanske en slutlig insikt kring saker och tings tillstånd och samverkan, ackumulerad under Marlings 27 levnadsår. Hon omfamnar vad det är att vara kvinna (och människa), samtidigt som hon menar att det inte finns något sådant. Vi är kvinnor, men vi är inte kvinnor – vi är oss själva och vi råkar vara kvinnor. I slumpens utdelning av kromosomer finns stolthet, tacksamhet, frustration, orättvisa, ilska, sorg, stolthet. Semper femina.

Skivbolag: Kobalt

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 562 [name] => Laura Marling [slug] => laura-marling [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 563 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 9 [filter] => raw ) )