Lista

10 bästa tälten i sommar

Publicerad: 23 juli 2016 av Magnus Olsson

De flesta av oss köper förmodligen ett tält från någon av de större kedjorna när de i början av juni basunerar ut ”festival-kit” med versaler och du får ett 3 cm liggunderlag på köpet för 399 kr. Och valsar man in på låt säga Naturkompaniet hittar du tält av mer robusta drag, alternativt ihopfällbara och anpassade för vandringar. Med andra ord, tältmarknaden är enorm. Inför en vecka fylld av dekadens – det är förmodligen så man beskriver Emmaboda bäst – har vi gått igenom den rika flora av tält som finns, och listat några av våra favoriter.

 • Transparenta globen

  Text av Magnus Olsson

  Ett tält som inte är anpassat för den pryde, men som gjort för den som är mer exhibitionistiskt lagd. Oavsett borde det vara ganska jobbigt att vakna upp av att se folk stirrandes mot en, eller? Överlag är det en ganska minimalistisk skapelse där formen av en glob gör att tältet blir betydligt rymligare, mer som ett vanligt rum. Och förhoppningsvis har köparen ganska bra ordning, även på en festivalcamping.

 • Kokongen

  Text av Magnus Olsson

  På Emmaboda finns massor av träd och en ganska trång camping. Då passar ”kokongen” utmärkt. Ett tält som du fäster i trädet, som en boll hängandes från trädet. Förhoppningsvis är någon i ditt camp KTH-student, så att olyckor och fallande träd undvikes. Fördelen med detta tält är många: 1. du slipper leran 2. du tar skydd från regn 3. du slipper att någon går in i ditt tält och snor öl eftersom det är så svårt att krypa in i det.

 • Kyss-tältet

  Text av Magnus Olsson

  En trend inom tältindustrin, som du också kommer se mer av i denna lista, är de tält som försöker lura omgivningen. ”Kyss-tältet” är ett i mängden av förväxlingsbara tält. Men just detta lämpar sig extra bra på festivaler eftersom anspelningar på kärlek är många under en festivalvistelse. För dig som inte får napp – fake it ’til you make it!

 • Jack-tältet

  Text av Magnus Olsson

  Hur smidigt är det inte att kunna ta med sig sitt camp vart du än går? JackPak som det egentligen heter har ännu inte slagit igenom på allvar, men det här jacktältet är egentligen allt du behöver. Som namnet avslöjar är det ett allt-i-ett-kit. Tänk dig att du befinner dig på andra sidan av festivalområdet och måste vandra hela vägen. Med det här tältet kan du i princip slå upp tältet mitt i publikhavet (vi avråder dock från detta av säkerhetsskäl). En liten nackdel är förvisso förvaringsmöjligheterna.

 • Hippie-bussen

  Text av Magnus Olsson

  70-talet är tillbaka, åtminstone i tältform. För den som vill ta sig tillbaka till Woodstock och hippie-eran är detta det enda rätta, men kanske behöver det utsmyckas lite för att bli den trippade resa som 70-talet trots allt var. Likt några andra favoriter i den här listan är den här tältformen betydligt rymligare än många andra alternativ. Är du under 140 cm kan du förmodligen stå upp – annars har du i alla fall relativt högt i tak.

 • Säng-tältet

  Text av Magnus Olsson

  Kanske lyxigast? Kanske smartast? Ett tält där golvet är ovanför marken och egentligen utgörs av tältsängar. För den som egentligen borde ta in på hotell, men när det inte finns något att tillgå. Här kommer du garanterat få hela din skönhetssömn, även när du befinner dig på festival. Förvaringsutrymmena är dock begränsade, men vad gör det när du får sova och dessutom slippa lera.

 • Studsmatte-tältet

  Text av Magnus Olsson

  Har du med dig detta tält är du definitivt festens mittpunkt. Hur barnsligt kul är det inte med en studsmatta? Tillsammans med tusentals rusdryckare lär alla vilja studsa natten lång. Risken är att du inte får sova särskilt mycket under din festivalvistelse. Sömn är förvisso överskattat, och kul kommer du ha!

 • 10-manna-tältet

  Text av Magnus Olsson

  Japanska företaget Logos har kommit med lösningen på festivalvärldens stora problem: ”hur samlar man hela sitt camp?”. Entré: 10-manna-tältet som består av småtält med gångar. Så förutom sovytor och gångar finns dessutom ett samlingsrum – det här är tältens motsvarighet till kollektiv. Det enda som fattas är ett inbyggt trangiakök.

 • Får-tältet

  Text av Magnus Olsson

  Googlar man ”sheep tents” – ja då får man inte billiga tält, utan tält med får på. På en idyllisk festivaläng kan det vara svårt att urskilja natur med tält, i synnerhet efter några glas. Vi höjer ett varningens finger för detta – vi vill nämligen inte se några ihjältrampade festivalbesökare i sommar.

 • Tunnel-tältet

  Text av Magnus Olsson

  Underskatta inte BR eller Toys ’R’ Us utbud när det kommer till tält. Det här leksakstältet är genialiskt, och rymmer åtminstone två personer. En eller två kan ligga i tunneln, och ytterligare en kan krypa ihop i fosterställning i rummet. Förmodligen är prislappen fördelaktig, men däremot blir det inte särskilt regntåligt.