Lista

10 festivaler som förtjänar mer cred

Publicerad: 12 juli 2017 av Stina Vickhoff

Stående i ett hav av människor med våra huvuden vända åt samma håll, med våra ögon riktade mot samma scen så möts vi. Festivaler enar oss, men bara de största har kapitalet av ett stort bokningsbolag i ryggen.

Därunder puttrar festivalscenen ihärdigt och ger plats åt oetablerade som etablerade akter – tack för att ni finns.

Här är tio festivaler som vi tycker förtjänar mer cred.

 • Cult Cosmic

  20-22 juli, Norrtälje
  Artister: Jessie Granqvist, Johanna Schneider, Y+M m.fl.

  Cult Cosmic är det elektroniska meckat dit konnässörerna vallfärdar varje sommar. Ett tredagars open air som tillhandahåller musik från det översta toppskiktet och strösslar dig med bra vibes.

 • Algotfestivalen

  21-23 juli, Dingle
  Artister: Hannah Prescott, Oliver Ganslandt m.fl.

  För sjunde året i rad arrangeras en av västkustens mysigaste festivaler. Temat för i år är blommor och bin. Vi är lite osäkra på om vi kommer mästras i sexualkunskap eller i kunskapen om biets fundamentala roll för jordens fortlevnad – oavsett vad blir det kul.

 • Trästockfestivalen

  21-22 juli, Skellefteå
  Artister: Säkert, Bottenvikens Silverkyrka, Vita Bergen, Zacke, INVSN, Jireel m.fl.

  Trästockfestivalen är en veteran i branschen och i
  år sitter de inne på den starkaste lineupen på länge. Det allra finaste från indie, pop och hiphop välsignar Norrland med sin närvaro i sommar. Dock har de fimpat campingen så du får tyvärr skita på tält någon annanstans.

 • Norbergfestival

  27-29 juli, Norberg
  Artister: Kara-Lis Coverdale, Moon Bow, Ash Koosha m.fl.

  Om inte för musiken så för platsen. Norbergfestival äger rum i den välkända gamla malmanläggningen Mimerlaven och lockar förmodligen fler internationella besökare än någon av de större festivalerna. Elektroniskt fokus med en jämställd lineup, bra så.

 • Festival Del Mar

  28-29 juli, Asperö
  Artister: Pascal, The Tarantula Waltz, School ’94, Södra Sverige m.fl.

  ”Snart står vi på Saltholmens kajkantens – redo att lämna fastlandet” lyder orden från arrangörerna bakom västkustens finest Festival Del Mar. Och kombinationen Göteborgs skärgård och musik är sedan gammalt, svårslagen.

 • Musikens Makt

  Text av Stina Vickhoff

  18-19 augusti, Luleå
  Artister: Ebbot & The Indigo Children, Slowgold, Dolce, Avantgardet, Janice m.fl.

  Norrländska Musikens Makt är något så unikt som en festival som vet att det inte blir skitkul om lineupen har en övervägande andel manliga akter och de har hyllats för sitt jämställdhetsarbete. Plus att det är gratis, ja, du hörde det. GRATIS.

 • Sommerøya

  18-19 augusti, Oslo
  Artister: Anja Schneider, Kink, Rödhåd, Per Hammar m.fl.

  Lite av en lögn, för denna minifestival ligger inte direkt på en ö. Sommerøya tar plats i centrala Oslo, precis vid vattnet och med elektroniska akter som är framtidens namn. Det är sen gammalt att Oslo kan sin dansmusik – ta chansen att se det IRL, så att säga.

 • Pstereo

  17-19 augusti, Trondheim
  Artister: Röyksopp, Alt-J, Silvana Imam, Sigrid, Slowdive m.fl.

  Metropolen Trondheim med den totalt oförståeliga dialekten trøndersk tillhandahåller, helt ärligt, en av de nordliga breddgradernas mysigaste festivaler. Årets lineup imponerar stort på oss – det kommer till å bli skikkelig digg.

 • PLX goes Off Shore: Tjärö

  25-26 augusti, Tjärö
  Artister: Bottenvikens Silverkyrka, Surf Philosophies, Kablam, ICEKIID m.fl.

  Klubb, konst och Blekinge skärgård – allt i det ljuva naturreservatet Tjärö. Elektronisk maxad lineup och har du inte superlust att ligga i ett svettigt tält kan du bo som en kunglighet i skärgårdshus från 1800-talet.

 • Backyard Sessions XL

  26-27 augusti, Malmö
  Artister: Brödet, Finnebassen, Anna, Recondite, The Deer Tracks, Sonja Moonear m.fl.

  Ett klokt beslut som arrangörerna bakom Backyard Sessions tog inför festivalsommaren 2017 var att bli med festival. Från sporadiska fester till en regelrätt tvådagarsfest med elektronisk nisch som tillfredsställer även den kräsnaste discokulan.