Lista

10 svenska gratisfestivaler

Publicerad: 18 juli 2018 av redaktionen

Att festivala är dyrt – här kommer därför tio alternativ som är helt gratis.

Vi har redan uppmärksammat en rad mindre aktörer som erbjuder alternativ till de stora festivalerna – nu fokuserar vi även på tillgänglighet för alla och listar festivaler som slopat entrén.

Göteborgs kulturkalas har ännu inte presenterat något musikprogram och är av den anledningen inte med.

 • Trästockfestivalen

  20-21 juli, Skellefteå

  En långkörare som vid sidan av energibolaget och stadens hockeylag också sätter Skellefteå på kartan. Gissningsvis en stor hemvändarhelg när artister som Sarah Klang, Tomas Andersson Wij, Joy och Hästpojken kommer på besök. Som alltid en tydlig profil som klingar indie. Tidigare har festivalen även erbjudit camping, vilket skapat en unik inramning för att vara en gratisfestival.

 • Popaganda Parkteatern

  21 juli, Galärparken, Stockholm

  Att Popaganda en gång började som en gratisfestival har föreningen inte glömt – det är nämligen därför som de också bjuder på denna försmak inför sin stora festival vid Eriksdalsbadet. Popaganda Parkteatern ute på Djurgården har blivit en publikfavorit de senaste åren, ett perfekt tillhåll mitt i semesterfirandet. Det är filtar, ljummen öl och chips som gäller och några up-and-comming artister – helst med ränder i. Bland årets artister slår vi ett extra slag för Linn Koch-Emmery och Rama Lama Records-signade Melby.

 • Putte i Parken

  28-29 juli, Kungsträdgården, Stockholm

  Den ambulerande festivalen som började i Karlskoga har sedan några år tillbaka även stationerat sig i Stockholm, närmre bestämt mitt i city och Kungsträdgården. En plats som skapar tillgänglighet, men som trots sitt läge saknar charm. Desto mer intressant är årets startfält som fokuserar till 100 % på kvinnlig artister. Artisterna att hålla utkik efter stavas Ängie, Joy, Esther Vallee och Lilla Namo.

 • Gainesville

  4 augusti, Eskilstuna

  Gainesville är motsatsen till en mullrande stadsfestival av snittet Rix FM eller NRJ in the Park. Det här är tillbakalutat, helst på en filt med några finöl, ostar och barnvagn. Den stora nyheten i år är att festivalen också slopar entrén utan att tumma på innehållet. På en gräsplätt i Eskilstuna kommer du kunna avnjuta Markus Krunegård och Shout Out Louds. Innan dess kan du även hinna med ett stycke pophistoria genom att vandra i Kents fotspår.

 • Let's Make Love Great Again

  11-12 augusti, Gärdet, Stockholm

  En debutant i sammanhanget som är lika delar en manifestation som en festival. Let’s Make Love Great Again huserar på Gärdet i Stockholm och hoppas skapa glädje, publikfest och massvis med kärlek tillsammans med stockholmare och ett gäng folkkära artister. Det är en salig blandning där namn som Darin paras ihop med Johnossi och Maxida Märak. Kanske är det här startskottet på en ny rörelse?

 • Malmöfestivalen

  10-17 augusti, Malmö

  Gång på gång har vi benämnt Malmöfestivalen Sveriges bästa gratisfestival och visst gör de även skäl för detta i år. Många festivaler har som ambition att vara så folkliga att de totalt missar att bli intressanta överhuvudtaget. Malmöfestivalen drunknar dock inte i något mellanmjölksfack – snarare tvärtom så spänner de i regel bågen och visar att kultur kan bygga broar, skapa lust och öppna både dörrar och öron. Det är bara att gratulera malmöborna som får avnjuta The Radio Dept., Wye Oak, Silvana Imam och Anna von Hausswolff.

 • We Are Sthlm

  14-18 augusti, Stockholm

  Fokuset på den unga generationen är intakt, men i år har festivalen kanske inte riktigt samma fingertoppskänsla som när de för några år sedan hade Zara Larsson på scen. Ännu saknas (åtminstone hoppas vi det) större delen av programmet. Annars blir detta kanske inte den publikfest som det tidigare varit.

 • Stockholms Kulturfestival

  14-18 augusti, Stockholm

  Den vuxna delen av We Are Sthlm (eller tvärtom). Här varvas kanadensisk singer-songwriters med japanska slagverkare. Är det något som är Stockholms Kulturfestivals kännetecken är det nisch och mångfald. Bland de mer kända programpunkterna hittar vi Sabina Ddumba, Hey Elbow och Blenda.

 • Musikens Makt

  17-18 augusti, Gültzauudden, Luleå

  De senaste åren har festivalens framtid varit omtvistad. Upphandlingar dit, skattepengar hit och en liten lokal aktör som vill erbjuda Luleå ett rikt kulturliv. Mot nästan alla odds lyckas de dock gång på gång att överträffa sig själva. I år rymmer startfältet namn som Lorentz, Mattias Alkberg, ShitKid, Boys och Familjen.

 • Gather

  13-16 september, Stockholm

  Förra årets nykomling lanserade sig som ett SXSW och fick nog större genomslag för sina seminarier och panelsamtal än det musikprogram som kopplades på, trots fina bokningar som Honey Dijon och Omar Souleyman. I år gör de om och ett nytt grepp – slopar entrén för musikfestivalen och ska bli ett pulserande hjärta runt om i hela Stockholm. Tio olika klubbar eller venues är redan anslutna, men större delen av programmet återstår.