Lista
10-talets 100 bästa album
Publicerad: 28 december 2019 av redaktionen
Den 17 april 2009 dömdes The Pirate Bays fyra åtalade till fängelse i ett år och skadestånd på mångmiljonbelopp. Det visade sig inte spela så stor roll för verksamheten. De följande månaderna stämdes både tekniker och en operatör som på olika sätt kunde kopplas till hemsidan. Hemsidans 10-tal har i stor mån handlar om razzior och avståndstaganden, nedstängningar och återkomster. Men fortfarande: The Pirate Bay är online.
Lite mer än ett år efter domen mot TPB ändrades Spotifys slutna policy med lanseringen av deras öppna tjänst, som gjordes tillgänglig för alla med en viss mängd gratis lyssning per månad. Innan dess hade tjänsten under fyra års tid fungerat mer som en hemlig klubb för inbjudna. Nu, i dag: Spotify är världens största online-musiktjänst.
Precis mitt emellan dessa två svenska tjänsters väldigt olika skeenden – tingsrättens beslut mot TPB, det egentliga startskottet för vad Spotify är i dag – startade vi Festivalrykten. Arvika, Borlänge, Hultsfred och Hässleholm kunde fortfarande profilera sig som utpräglade festivalstäder, vi var några tonåringar som hade mycket tid, mindre pengar och ett sug efter både skrivande och presspass. Från början var sajten en blogg full av härlig energi, konstiga spekulationer, underliga felstavningar och ett aktivt kommentarsfält. Någonstans i periferin brann en förvirrad musikindustri ner till grunden och föddes på nytt, och i takt med att vi blev allt bättre på att skriva festivalrapporter bakfulla blev Festivalrykten för ganska många ett sätt att få en överblick av de allt spretigare och mer oöverblickbara musikscenerna.
Internet! Alla kunde släppa musik. Många gjorde det. Alla kunde skriva om musik. Vi gjorde det. Varje dag i tio år.
Att vara en del av Festivalrykten har varit det mest omvälvande i livet för mig. Jag styr om till jag-form här, för jag vill nämna namn, och det går inte att göra från ett anonymt Festivalrykten-paraply, kärlek utan tydlig adressent känns konstigt.
Att snegla mot Magnus, vår oförtröttliga chefredaktör under alla de här tio åren, på Arvikafestivalen för första gången och så småningom upptäcka hans underbara mix av värmländsk anspråkslöshet och stockholmsk mingelaura. Att lära känna techno-Hugo över ett par fantastiska Roskilde-sessioner. Träffa min popkulturella själsfrände i Nike. Flytta ihop med världens charmigaste nörd Klas. Kroka arm med språkgeniet och på utvalda sätt min idol Martin. Få äran att observera Erik utvecklas som skribent och inte minst oändligt intressant person. Betrakta Rikard lägga ner ett omätbart engagemang i den här jävla sajten under så många år. Få Filips trygga stämma och direkt nödvändiga leende inpräntade i huvudet för alltid. Se Maja vara med och bygga upp Malmö-redaktionen och stå för suveräna festivalreportage däremellan. Få uppleva när Olivia analyserar och täcker ungdomskultur och -angelägenheter utan ett enda uns av cynism. Se John gå från oborstat hardcorefan till en av Sveriges enskilt viktigaste kanaler till ny svensk musik. Genomleva Amels totala take over av ord, bild och video. Stöta ihop med Freja emellan två scener och inse vilka ljuvligt sympatiska och kunniga människor som velat hänga på den här grejen. Beundra Johannas helt unika ton för att beskriva en låt eller en platta – en av mina absoluta favoritskribenter genom åren. Fatta att människor som älskar experimentell outsider-musik och heter Nikolas kan vara tämligen harmlösa och faktiskt superschyssta. Älska Jonathan i smyg lite på avstånd eftersom han påminner lite om dig själv och du vill se att han håller kurvan (han gick om tidigt). Inse att det finns en ny boss i stan så fort Moa kom in och började veva iväg texter om extremt konstnärlig rockmusik. Få ta del av all den empati som Andreas utstrålade från första sekund jag träffade honom på det danska fältet. Registrera att Daria kombinerar text och foto alldeles för bra för att jag inte ska vara evigt arbetslös i den här branschen. Gråta med Malcolm till The Cure och känna att det är helt naturligt trots att vi nyss träffades. Jesper är den enda i vår nuvarande lineup som jag inte hunnit träffa men heter man Ramkloo i efternamn och är helt unik i 80% av sitt vilda röstande till våra årslistor måste det betyda något.
Då nämner jag ändå bara de nuvarande 21 personerna utöver mig själv. Vi har varit 51 stycken som skrivit för Festivalrykten totalt, och alla har givit något värdefullt. Väggen ovan handlar inte om skryt eller att ta kontroll över sidans arv. Det är snarare en del av en uppmaning. Om du har det minsta lust, gör samma sak som vi gjorde. Starta ett konto! Peta ihop en sida! Sätt upp en lapp! Visst, det var ibland tråkigt – deadlines, meningsskiljaktigheter, hemsidebuggar – men det kan framför allt vara vidunderligt att bygga upp någonting under lång tid tillsammans med människor som i slutändan blir dina vänner. Bara att få en ingång till att träffa andra människor med samma intresse, vilken grej. Det är liksom ingen självklarhet när ens favoritband är en anarkistisk postrock-orkester från Kanada. Till exempel.
Här nedan är Festivalryktens allra sista texter. Listorna har alltid varit min favoritsammanfattning av oss: alla hjälper till, någon drar i trådar och skriker om sen leverans i chatten, en annan fixar bildmaterialet – en liten maskin av engagemang byggd av människor som aldrig hade träffat varandra om de inte blev anmärkningsvärt berörda av musik. Festivalrykten föddes precis innan decenniet startade, Festivalrykten tynade bort under dess sista skälvande dagar. Är det någonting vi kan, bevakat och varit en del av, är det de senaste tio årens absurda musikklimat. Men vi vet också av erfarenhet att du säkert inte håller med. Så funkar det. Tack för intresset, i vilken form det än stöptes. Det var så kul.
– David
-
100. M.I.A. – Matangi (2013)
Text av Daria Spitza
M.I.A. har beskrivit Matangi som sitt mest spirituella verk, ett där hon lyft blicken från den mänskliga världen och höjt den upp mot gudarna. I en postmodern, sekulär tid betyder det egentligen inte så mycket – så länge det låter som en LSD-tripp som äger plats i en djungel, så låter det, typ, spirituellt. Med den hinduistiska gudinnan Matangi i främre rummet blandar M.I.A. Drake-dissar med meditationsövningar och dansanta beats. Hon är en av få som faktiskt kan omvända spretighet till en styrka, och det finns en charm i den excentriska, rave-vänliga religiositeten som paketeras in i experimentella, maxade produktioner. Matangi är ett album som är fullständigt kompromisslöst i sitt uttryck, och trots förvirringen som stundtals infinner sig så vilar det något otroligt uppfriskande över albumet.
-
99. Grouper – Ruins (2014)
Text av Hugo Gerlach
Med Ruins så klädde Grouper av sig. Borta är de ljudväggar hon byggde upp via loopandet av gitarrslingor genom otaliga effektpedaler. Produktionen är sparsam: Liz Harris flyktiga röst, ett ensamt piano och en mikrofon samt bandspelare. Med på inspelningarna finns omgivningen från den improviserande studion i form av kväkande grodor, försiktigt trummande regn, susande vind och plingande hushållsapparater. Det skänker skivan en intimitet och närvaro som är svår att värja sig mot. Hennes röst bosätter sig i tystnaden mellan hennes pianospelande, som för att söka skydd från mot en hotfull omvärld, vilket gör att texterna flyttas in i förgrunden – där Harris blottar sig genom rader om ånger, fysisk närhet och emotionellt avstånd. Den här listans kanske mest storslagna minimala skiva.
-
98. black midi – Schlagenheim (2019)
Text av Erik Blohmé
Schlagenheim är ett knytnävsslag som både Slint och Sonic Youth skulle varit stolta över att dela ut. Musiken ofta är kontraintuitiv och drastisk men alltid explosiv. Det är ovanligt att unga, oformade artister är så här tekniskt skickliga – Schlagenheim har skaparglädjen hos ett band som är nyförälskade i varandra och sin musik, men de har också en stilsäkerhet och teknisk förmåga som gör att de känns mycket äldre än vad de är. Schlagenheim är mer än bara lovande, det är ett sällsynt skarpt debutalbum.
-
97. Scott Walker – Bish Bosch (2012)
Text av Martin Kørra
Bish Bosch kan vara Scott Walkers minst lockande skiva att återvända till, men när man väl gör det så lyssnar man. 76-åringen som kunde göra sin silkeslena stämma till ett åskoväder experimenterade in i det sista med hur burdus musiken kunde vara, i text, i tonalitet, och i textur. Att den karriär som började med tonårspopidolen och Jacques Brel-tolkaren Scott Walker nådde sin kreativa apex här, bland grislik och nattsvart mörker, är något slags mirakel. Han som lyckades vara både avantgarde och relevant ända till slutet går inte att sammanfatta i en sån här text. För det måste man lyssna, och om det vid en första anblick kan verka som att han kräver för mycket (22 minuter långa SDSS1416+13B (Zercon, A Flagpole Sitter) lyckas på något sätt vara ännu tätare än titeln skvallrar om) ska man komma ihåg att den som är villig att möta honom halvvägs får det tiodubbla tillbaka.
-
96. Deafheaven – Sunbather (2013)
Text av David Winsnes
Inledningen på 10-talet bjöd på flera uppseendeväckande ögonblick för den som gärna unnar sig en klick transcendentalt oväsen då och då. Swans återvände under decenniets första år. Godspeed You! Black Emperor blev att räkna med igen två år senare. Den amerikanska black metal-scenen exploderade fullständigt med en rad spännande visionärer. Och så fick vi Deafheaven, en djärv smältdegel av alltsammans. Fyra fullängdare, en demo och fem ensamstående låtar senare har de varit lika jämna som mångsidiga.
Sunbather kanske inte innehåller deras främsta låt, det är nog inte ens deras mest realiserade metalvision, men sex år senare är det fortfarande ett av de mest känsloladdade genombrott vi sett i modern tid. George Clarke skrek om sin dysfunktionella relation till sin far, om att åka bil genom fina områden och fönstershoppa villorna och för varje sekund som tickade kom Deafheavens gitarrmelodier allt närmare skärselden. Sunbather hade en missmodig utgångspunkt, men ingen som följde med den här skivan i minst sju minuter och 24 sekunder kan argumentera emot dess strävan efter rening. Att se den här gruppen utvecklas som band och personer under 10-talet var en överrumplande upplevelse.
-
95. Tyler, the Creator – Flower Boy (2017)
Text av Daria Spitza
Allt som Tyler, the Creator rör vid genomsyras av en nästintill barnslig lekfullhet och nyfikenhet, och “konsekvenstänk” är inte nödvändigtvis den mänskliga försvarsmekanism som fått styra hans artistskap. Flower Boy blev därför till stor del en brytpunkt för honom – albumet befäste den utveckling han genomgått och tog udden av de mer tveksamma delarna av hans artisteri, samtidigt som det också visade på en efterlängtad seriositet. Flower Boy går i linje med Tylers tidigare verk men räds samtidigt inte att ibland sänka garden och tona ner tempot, samtidigt som känslorna tonas upp. Det är nostalgiskt och introspektivt utan att för den sakens skull brista i den kompromisslösa kaxighet som är så karaktäristisk för Tyler.
-
94. Little Jinder – Allting suger (2016)
Text av Nike Rydberg
Att vara 20-något sedan Allting suger är att beskriva hur en händelse “var som en Little Jinder-låt”, varpå den andra personen svarar “shit, vad var det som hände?” (det betyder alltid något fruktansvärt, men med någon sorts “skojig” twist). Det andra albumet i Little Jinder-trilogin vann väldigt mycket på klyschornas relateringsfaktor – ofta med äkta Messenger-formuleringar omöjliga att vara likgiltig inför (referens: hela vers två i Ligger med en ful). Jinder sjöng om saknade pusselbitar, om spruckna mobilskärmar och ett kallt Stockholm. Hon uttalade literally raden “mitt hjärta kommer aldrig sluta slå för oss två”. På sin Insta-story ifrågasatte hon själva meningen med extern inspiration: “Räcker att bara leva, allt är ju helt sjukt.”
“Blandar ihop dig med nån / Oj / Tror jag sa fel namn när jag kom”, bröts tystnaden efter Hångellåtens första refräng. “En blick och mina knän typ viker sig lägg av / Jag kommer sluta tro på kärlek jävligt snart / Och jag längtar bort men jag vet inte vart”, sjöng Jinder senare på Vinglar runt – hennes vackraste låt sedan den första duetten med Melo – och beskrev så perfekt den kliniska irrationaliteten i att vara ung vuxen, vara ingen, vilja ha allt. Med alla klichéer kändes albumet ändå som ett nytt ramverk för att prata om de sakerna. Allting är sjukt, allting suger och alla vet att allt Little Jinder sjunger är sant.
-
93. St. Vincent – Strange Mercy (2011)
Text av Nikolas Berndt
Under hela sin karriär har St. Vincent ständigt tänjt på gränserna av pop och rock, ständigt experimenterat och lekt med kontraster. Strange Mercy är peak St. Vincent just genom att hitta en otrolig balans i hennes artisteri. Å ena sidan avskalad och melankolisk, å andra sidan en färgexplosion av gitarrvirtuosi som omdefinierar och återcementerar rockstjärneidealet. I en recension på Rateyourmusic avfärdar en recensent Strange Mercy som ”fast food music”. Det finns ändå en uns av sanning i det. Inte så att du tar dig igenom den så fort som möjligt och sen mår skit efteråt. Utan mer att det låter som acceleration, som ett NU, instrumentationen och produktionen en arketyp för det postmoderna och framåtskridande, men samtidigt det fulsnygga i vad allt det innebär. Ångest och panik översatt till vårt förhållande till världen där teknologi är befriande och begränsande, en skräckinjagande fascination som man inte kan slita ögonen från.
Även om detta kanske blev än tydligare på St. Vincents fjärde, självbetitlade album, är det här vi som mest hör en musik och en artist som är ett. Gitarren låter som en bokstavlig förlängning av henne själv, låtarna inte enskilda spår utan bara sidor och berättelser av hennes liv. En futuristisk Kate Bush som vänder sig mot det materiella i stället för det fantastiska, en Frank Zappa av vår tid som förlöjligar och problematiserar andra dimensioner av vad det är att vara människa. Så ja, om ”fast food” är ett signum av vår tid, i all sin bisarra skönhet och accelererande röra, så är Strange Mercy hjärtat av denna tid, som ihärdigt konstaterar att vi fortfarande är människor.
-
92. DJ Healer – Nothing 2 Loose (2018)
Text av Hugo Gerlach
Creation is the opposite of dying. Bakom några av decenniets mest känslosamma ögonblick på svartklubbarnas dansgolv står, som så många gånger förr, en anonym tysk. Tidigare knuten till kreddiga Giegling-etiketten och med techno-tunga namnet Prince of Denmark begravt återuppstår hen nu som oberoende DJ Healer och fortsätter den pilgrimsfärd som inleddes två år tidigare med EP:n 2 The Sky under aliaset DJ Metatron. Tempot är då som nu lägre med inslag av ambient, breakbeat och nedtonad house. Under den själsliga resan så berörs vi av änglalika samplingar (t.ex. Roberta Flack på 2 the Dark och en hjärtskärande Whitney Houston-intervju på The Interview) som verkar varna och erbjuda tröst i ett.
Nothing 2 Loose kan betraktas som bibliskt babbel från en högtravande fanatiker, men när DJ Healer håller högmässa lyssnar även den mest övertygade ateisten. På albumets tre sista spår har vi nått himlen, men innan vi får träda genom pärleporten måste vi reflektera över våra liv, rannsaka oss och slutligen renas. DJ Healer agerar predikande profet, mjuk moder och redbar rättskipare. Hen är namnlös, vem-som-helst, och därför alla och ingen. Alltet och intet. Everything is everything.
-
91. The Field – Looping State of Mind (2011)
Text av Andreas Hörmark
På sitt tredje album som The Field återvände Axel Willner till ett rakare technosound, efter att till viss del utforskat ett poppigare stuk på föregångaren Yesterday and Today. Och som namnet handlar det just om loopar, ibland bara några sekunder långa, som kan sträcka sig över tio minuter med hypnotiska resultat. Den liveinstrumentation han började använda sig av – en basist och en trummis – skapar en organisk känsla mitt i allt det elektroniska, och bitvis låter det verkligen som att man lyssnar på en vinyl från 70-talet, snarare än en modern technoskiva.
Is This Power är riktigt elak och stampar sig storslaget fram, i Burned Out samplar han Bruce Springsteens Streets of Philadelphia, och även om det är nästan omöjligt att höra kan man, långt bakom den varma ljudväggen av syntar, urskilja en riktigt fin poplåt. Then It’s White är ett av de vackraste lugna spår Willner än så länge komponerat. Men det är just det monotona, det statiska, som ändå sprudlar av liv, som gör albumet till vad det är. Enligt Willner själv skapar hjärnan sina egna variationer när musik blir för enformig. Och ibland vet man inte om något faktiskt lagts till i musiken, eller om musiken blivit en projektionsyta för ens egna melodier. Är det då man har ett looping state of mind?
-
90. IDLES – Joy as an Act of Resistance. (2018)
Text av John Jonsén
Sedan Joy as an Act of Resistance. gavs ut i augusti förra året har IDLES gjort 101 slutsålda klubbspelningar av 114 möjliga på fyra olika kontinenter, enligt mina egna uträkningar från bandets Facebookevenemang. Det är alltså inte bara Debaser Strand eller Pustervik-spelningar de säljer ut – en av dem var exempelvis Alexandra Palace i London, med kapacitet för 10 400 människor. Visst att de har vuxit sig monstruöst stora efter att de debuterade med Brutalism för två år sedan, men deras hype verkar inte nå en gräns. Det är samtidigt helt förståeligt. Joy as an Act of Resistance. har så mycket kärlek och gemenskap inom sina tolv spår, och skänker lika mycket mod som tröst.
Television får en att våga älska sig själv oavsett om alla runt omkring en tycker att man ser ut som en påse skit, Colossus är ett hyllningstal till alla som vuxit upp med självskadebeteende och kommit ut starkare som vuxna och Danny Nedelko är en så vacker invandringspositiv låt att den skulle kunna vara en lämplig nationalsång. De är bevisligen helt oemotståndliga när mer folk svärmar till deras spelningar än vad som får plats, och med en skiva som Joy as an Act of Resistance. lägger de grunden för att bli vår tids nästa stora postpunkband.
-
89. Nick Cave and the Bad Seeds – Skeleton Tree (2016)
Text av Nikolas Berndt
Döden präglar flera av albumen på den här listan. Men Nick Caves Skeleton Tree är mer en tragedi, än en artists sista heroiska etapp. På Skeleton Tree är artisten inte huvudkaraktären, utan tycks vara den som stirrar in utifrån, som sobert och som bärare av all sorg försöker hålla ihop sig själv och gå vidare. Majoriteten av albumet hade spelats in innan Nick Caves sons död – men hans bortgång svävar runt omkring styckena, och ramar in de kryptiska och dunkla texterna med en känsla som inte går att skaka av sig. I Need You låter som både ett farväl och ett förnekande, instrumentationen på samtliga spår skapar konturerna av traumat, medan ordens abstrakta karaktär öppnar upp för flera omlyssningar. Smärtan är påtaglig under hela albumets gång, men aldrig är den hopplös. Mer än en bearbetning av en sorg, framstår Skeleton Tree som ett skepp som seglar fram genom stormen. Nick Cave and the Bad Seeds tog föregående album Push the Sky Aways uppmaning bokstavligt, och stod intakta i en värld av faktiskt mörker.
-
88. slowthai – Nothing Great About Britain (2019)
Text av Daria Spitza
Vad händer när man slår ihop utanförskap, ekonomisk kris och ett brexit som aldrig blir av, men som man heller aldrig blir av med? Svar: massor med diverse problem och otrevligheter, men också: jävligt bra konst. slowthai är en av de som rest sig ur kaoset och berikat såväl det politiska klimatet som den brittiska hiphopscenen. Med sin skarpa politiska kritik, musikaliska experimentalitet och en aldrig sinande energi har han med debutalbumet Nothing Great About Britain åstadkommit ett verk som är lika roligt som det är skoningslöst ärligt. Uppväxten i Northampton fungerar som utgångspunkt för albumet, och leder oss in på alltifrån familje- och samhällsproblem till vänskap och upplevelsen av att ständigt försöka bli kategoriserad i ett fack. Nothing Great About Britain är ett ypperligt exempel på en allergisk reaktion mot samhället i musikformat, och albumet osar av styrka, fuck it-attityd och en talang som, med all rätta, vägrar sänka sin röst.
-
87. The Avalanches – Wildflower (2016)
Text av Rikard Berg
Solskenspop, funk, hiphop, house, calypso, tusentals samplingar, gästspel från Danny Brown, Ariel Pink, Biz Markie, för att bara nämna några – allt ryms på Wildflower. När The Avalanches vaknade efter 16 års vila var det minst sagt under maximalistiska former. Australiensarna upprepar till mångt och mycket det som gjorde debutalbumet Since I Left You till en så underbar skiva – känslan av högsommar, varm nostalgi och dimmig tidlöshet. Duons musik ligger alltid och skvalpar i gränslandet mellan lycklig och olycklig, som mycket 60-talspop ofta kan göra, från motown till den tidiga psychen. På Wildflower har de ena foten i sitt signum av fragmentarisk samplingspop, och andra foten på väg in i nytt territorium – vanvettiga The Wozard of Iz och Jackson 5-svängiga hitten Because I’m Me utgör bara två av alla vitt skilda riktningar. När 10-talet tar slut känns The Avalanches framtid lika spännande som deras dåtid, och det gick knappast att säga vid decenniets början.
-
86. Beyoncé – Lemonade (2016)
Text av Amel Suljevic
Det är svårt att riktigt veta var man ska börja kring Beyoncés sjätte och hittills bästa soloalbum Lemonade. Kanske kring hur hon än en gång chockade en hel värld med det i dag patenterade “överraskningssläppet”? Eller kanske kring den enastående filmen som kom med musiken? Nej, det är svårt att inte börja i skandalen som ledde fram till albumet. Beyoncé Knowles har fått reda på att hennes make Jay Z har varit otrogen, och resten är populärkulturell historia. På Lemonade lyckas stjärnan för första gången på riktigt förankra musiken i sitt liv. Och det regisseras med millimeterprecision, helt sömlöst mellan olika genrer, sångtekniker och flows. Lemonade är den magnifika återerövringen av berättelsen om det rasade äktenskapet som hela världen satt och följde. Men det är också självporträttet av en av 10-talets viktigaste artister, som vi så länge väntat på.
-
85. Courtney Barnett – Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit (2015)
Text av Olivia Nordell
Courtney Barnetts största behållning är humor – Sometimes I Sit and Think, Sometimes I Just Sit är otroligt befriande humoristisk. Hennes karaktäristiska spoken word-liknande röst som sjunger ”It’s got a lovely garden / A garage for two cars to park in / Or a lot of room for storage if you’ve just got one” visar på just den deadpan-humorn, när allting är väldigt deprimerande men så löjligt deprimerande att det blir roligt. När albumet pendlar från indierock till blues, med country-liknande refränger och dånande gitarrer, behåller den ändå kärnan i allting som är någon typ av hopplöshet blandad med total, berättigad hybris.
-
84. Fleet Foxes – Helplessness Blues (2011)
Text av Erik Blohmé
Helplessness Blues är profetisk – den fångar förvånansvärt tidigt känslan av vilsenhet i samtiden och den kollektiva längtan efter något större som skulle få ödesdigra konsekvenser några år senare. Här hittar vi känslan som föregår såväl den feministiska vågen som alt-right-rörelsen, bilden av en generation som står inför ett slags existentiellt stup.
Att bandets trummis Joshua Tillman strax skulle lämna för att bli den djupt ironiska Father John Misty är typiskt för det skifte som skulle ske – Fleet Foxes var genuina och distanslösa på ett sätt som snart skulle bli sällsynt. Helplessness Blues är kanske det sista majestätiska uttrycket för flanell-indiepopen, en perfektion av den naturromantiska bohemiska estetiken som i dag är lika trendig som crocs-skor. Fast förmodligen är crocs-skor mer trendiga än Fleet Foxes år 2019.
När bandet kom tillbaka med den utmärkta Crack-Up år 2017 var det som ett annat, mer självreflekterande och komplext band. Helplessness Blues kunde bara gjorts när den gjordes, runt decennieskiftet. Men skivan förblir tidlös tack vare all talang som blixtrar på varje låt, Robin Pecknolds hängivna röst och det vackra sångskrivandet som är lätt att placera i en tradition av americana och folk utan att någon behöver skämmas.
-
83. DIIV – Oshin (2012)
Text av Klas Mattsson
I början på 10-talet dominerades indierock av drömska gitarrslingor, suddiga ljudbilder och mumlande sång. Gitarrer som brottas under vattenytan. Skivbolaget Captured Tracks är en nyckelspelare – och det finaste släppet därifrån är nog ändå DIIVs debutplatta. På Oshin skiner Zachary Cole Smiths låtar rakt genom dimman – låtarna är gedigna låtbyggen som slits mellan melankoli och nostalgi. Alltid trallvänliga, alltid bitterljuva. Det är svårt att föra ett resonemang om att Oshin skulle vara en ”viktig skiva” – snarare är den anspråkslös. Och det är ju så klart också dess styrka – det är 13 oerhört starka nostalgiska indierocklåtar att bli nostalgisk över.
-
82. M83 – Hurry Up, We're Dreaming (2011)
Text av Filip Hiltmann
”Less is more, how can that be? It’s impossible, more is more!” Citatet kommer från en intervju med den pompöse gitarristen Yngwie Malmsteen men hade lika gärna kunnat vara ledorden bakom Hurry Up, We’re Dreamings kreativa process. På sitt sjätte studioalbum ville Anthony Gonzalez göra allt han tidigare hade gjort fast större, bättre och med en ambitionsribba lagd på högsta nivå. Det här skulle bli M83s magnum opus – vilket det också blev.
Med bas i att utforska drömmar skapade Anthony Gonzalez ett dubbelalbum som låter precis som stora drömmar känns. Pampiga crescendon, svulstiga saxofoner, glättiga syntar, drömska gitarrer och melodier som hämtade ur valfri fantasybok avlöser varandra från början till slut. Det är retro utan att bli pastisch, framåtblickande utan att bli sci-fi.
Via Midnight City – albumets kanske bästa stund tillika en av 2011 års stora hits – hittade en ny publik, som inte brytt sig om 80-talsklingande saxofoner tidigare, in i Anthony Gonzalez syntdraperade drömvärld. Trots att M83s hajp i dag har klingat av en smula så kvarstår Hurry Up, We’re Dreaming som ett av decenniets mest visionära projekt.
-
81. Perfume Genius – No Shape (2017)
Text av Jesper Ramkloo
Årtiondets största musikaliska utveckling stod onekligen Mike Hadreas för. Mer känd som Perfume Genius gick han från ensamvarg till fullfjädrad popdrottning på bara fyra år. På 2017 års No Shape gjorde han det till synes omöjliga och vecklade ut sina vingar ännu något mer och på köpet skapade han ett av årtiondets mest kreativa och luxuöst komponerade popalbum. Med den emotionella närvaron och skörheten intakt breddade Perfume Genius sin palett med lika stora delar bombastisk instrumentation som ömsint berörande textförfattande. Det är intimt och storslaget om vartannat – men framför allt är No Shape det yttersta beviset på att Mike gjort sig välförtjänt av sitt alias. No Shape är nämligen inget mindre än just genialiskt.
-
80. The Knife – Shaking the Habitual (2013)
Text av Rikard Berg
Shaking the Habitual står kvar som ett tidsdokument från det tidiga svenska 10-talet, innan vänstermittfåran gjorde ett tvärkast från queerteori till materialism, innan Thurfjells huskvinna-artikel, innan den förlamande maktlösheten tog över. The Knife år 2013 gjorde musik som var lika arg och upprorisk som den var fylld av framtidstro – det hörs att Shaking the Habitual gjordes med vind i ryggen. I dag skulle de (kanske!) låta ledsnare, (kanske!) låta mer som Silent Shout.
Ihop med sin ilska lyckades de kanalisera ett ännu mer experimentellt förhållningssätt till sin syntpop, från de råa inslagen av jazz, house, drone och ambient, till acidtechnon som sipprar in i niominuterseposet Full of Fire. Det är lätt hänt att man mest minns alla vassa kanter som The Knife inte brydde sig om att slipa ner, men lika drabbande är de mjukare stråken i låtar som Raging Lung och Wrap Your Arms Around Me. Allt som allt klockar skivan in på mer än 90 minuter, ett digert projekt, lika eklektiskt som ambitiöst.
-
79. The Weeknd – House of Balloons (2011)
Text av Jon Egerlid
Innan The Weeknd försökte bli Michael Jackson och skrev låtar om hur jobbigt det är att ligga med Ariana Grande i hennes gated community-palats var han faktiskt bra. Okänd och anonym sprängde han internet med mixtapet House of Balloons, där han vadar runt i en dimma av trasiga glasbord, utsmetade linor ladd och prostituerades kroppsvätskor. Albumet är en utlämnande, rå historia där en len röst ömsom viskar ömsom skriker destruktiva berättelser om brutna löften, substansberoende och trasiga, sexmissbrukande relationer. Titelspåret är en kokainrusig sluggfest, höljd i ett dis av dödsångest som festens deltagare försöker knulla och knarka bort. Lustfyllt degraderas till smärtlindrande. ”If it hurts to breathe, open a window / This is a happy house, we’re happy here”, ylar The Weeknd över kompromisslöst påträngande syntar.
Efter House of Balloons bytte The Weeknd producent, spottade ur sig en (med rätta) bortglömd debutplatta innan han kommersialiserades och sedermera kröntes till Kanadas näst mest kända R&B-snubbe. Men i början, i smutsen, var han faktiskt bra.
-
78. Anna von Hausswolff – Dead Magic (2018)
Text av Malcolm Jeppsson
Orgeln är ett i alternativmusiken alldeles för outforskat instrument. Tur då att vår alldeles egna Anna von Hausswolff gör något åt saken. Det kan verka som något svårt (och det är det också), men genom alla mörka och obehagliga musikaliska atmosfärer i Dead Magic strålar ändå en fräsch lättillgänglighet, mycket på grund av Hausswolffs uttrycksfullt trollbindande röst. Hausswolff låter sig inspireras av det industriella i rytmerna, det gothiga i texterna och det rent traditionellt kyrkliga i orgelspelet, och resultatet av kombinationen är fullkomligt unik. Dead Magic är ett album som redan efter första lyssningstillfället lägger sig som en varm filt runt huvudet, och livet efteråt blir inte helt och hållet detsamma.
-
77. The National – Trouble Will Find Me (2013)
Text av Jonathan Bonn
Att Matt Berninger är en kronisk pessimist är sedan gammalt. På den fronten är The Nationals sjätte fullängdare inget unikum – precis som tidigare kretsar Berningers vuxenmelankoliska berättelser främst av allt kring alkohol, självtvivel och sönderfallande förhållanden. Däremot har inget The National-album till dags dato låtit lika skarpt, luftigt och välproducerat som Trouble Will Find Me. Bandet blandar några av sina bästa ballader i karriären (Heavenfaced, Pink Rabbits) med sina mest omedelbara indierockpärlor (Graceless, Sea of Love, Don’t Swallow the Cap), och ingenting låter onödigt eller malplacerat. Trouble Will Find Me är ett porträtt av ett av vår tids största indierockband på toppen av sin formkurva – där och då var de orubbliga.
-
76. Makthaverskan – Makthaverskan II
Text av John Jonsén
Innan vi går in i nästa decennium måste vi lova varandra en sak – glöm aldrig bort hur viktiga Makthaverskan har varit för det svenska musiklivet dessa tio år. Historiskt sett har Sverige varit exceptionellt duktiga på att förstå internationella trender, men när Pitchfork-hypade band som Savages, DIIV och Iceage slog igenom stod vi handfallna. Inget svenskt band i samma spektrum tog sig över varken Kattegatt eller Atlanten med lika stor slagkraft, förutom ett. Makthaverskan satte Sverige på vår samtids indiekarta med II, utan någon saftig storskivbolagsbudget eller utarbetad PR-plan att tacka. De hade knappt ens någon närvaro på sociala medier, men ändå lyckades de spela på SXSW, och åka på USA-turnéer, och samtidigt vara namnet på allas läppar här hemma i Sverige.
Framgången beror helt enkelt på att II är en nästintill fläckfri skiva, skriven av fem genuint duktiga musiker. Majoriteten av oss vet precis hur svårt det var att väja undan för Makthaverskans chorusstormar i Something More och Outshine utan att bli fångad för evigt. Kanske var det ännu svårare att inte gripas av Maja Milners sångmelodier och känsla för refrängtexter som skiner starkast på No Mercy och Volga. Framför allt gav II en chans för nästa generation av hopplösa indiekids att våga drömma sig bort ifrån Sverige. Det har inget annat album gjort under det här decenniet.
-
75. Florence + the Machine – Ceremonials (2011)
Text av Olivia Nordell
Det finns en kraft i Florence + the Machine som är svår att värja sig mot. I Ceremonials blev den extra tydlig – det bombastiska och mystiska, storslagna och poetiska. Ljudbilden blev polerad, mer omfattande och instrumentens del mer utvecklad. Som syntslingorna som kantar hennes egna stämmor över stämmor och de grandiosa trummorna och karaktäristiska harpan som samspelar utan att ta över. Om debuten var charmig är uppföljaren Ceremonials gravallvarlig, dramatisk, storslagen. Dess pièce de résistance är fortfarande hennes röst, och kanske i synnerhet på albumets största hit, den som antagligen kommer leva kvar längst, Shake It Out. ”It’s hard to dance with the devil on your pack so shake him out” är en perfekt rad och det efterföljande vrålet fantastiskt förlösande. Som albumet i stort.
-
74. Jon Hopkins – Immunity (2013)
Text av Andreas Hörmark
Jon Hopkins berättade förut om hur meditation hjälper honom att komma över skrivkramp. Det hörs. Hopkins skoningslösa techno- och housemonster må te sig som det motsatta till avkopplande i början, men i allt det aggressivt monotona – som ändå ständigt förändras och utvecklas – finns det minimalistiskt atmosfäriska och meditativa lager, som försätter en i trance. Hopkins är dessutom en klassiskt skolad pianist i grund och botten, och hans diverse samarbeten med ambentlegendaren Brian Eno har säkerligen satt sina spår i honom. Så även i spåren på Immunity – inte minst den vackra Abandon Window, som blir en stark kontrast, en andhämtningspaus, efter den tio minuter långa ångestladdade smockan Collider. Det är storslagen, mästerligt utformad dansmusik för tomma dansgolv, dansmusik för den sängliggande, den introverte. Det låter som om Jon Hopkins skapade Immunity genom att formulera en matematisk formel, att han liksom bara startade en första automatiserad process. Som om låtarna skrev sig själva, som om låtarna själva slår sig fram genom natten, och dunkar som om de hade eget liv.
-
73. Lana Del Rey – Norman Fucking Rockwell! (2019)
Text av Erik Blohmé
Lana Del Reys resa från att ses som fejk till att vara det mest äkta vi har är talande för hur 10-talets musikkultur utvecklades. I början av decenniet var svallvågorna från 00-talets indiekultur fortfarande höga, och Lana sågs som helt inautentisk, affilierad med den hemska neo-art deco-estetiken från filmer som The Great Gatsby, möjligtvis finansierad av sin pappa, möjligtvis plastikopererad. Men framburen av sina fans, en allians mellan homosexuella och kvinnor med diverse personlighetsstörningar, behövde hon inte journalisterna.
Allteftersom åren gick började kritiken mot Lana se annorlunda ut – hon var för svag, hennes texter porträtterade henne inte som tillräckligt självständig, popstjärnan Lorde skrev att hennes musik var “unhealthy for young girls”. Någonstans hade sårbarhet blivit tabu i en samtid som bara törstade efter självhjälpsfascism med girlboss-mentalitet. Pitchfork hade inte fel när de skrev att Lana Del Rey är den amerikanska motsvarigheten till Morrissey. Plötsligt var Lana arvtagaren till, och fanbäraren för, samma ethos som tidigare spytt på henne – musik som handlar om depression, sorg, att vara värdelös, att behöva någon mer än sitt eget liv – indiepop helt enkelt.
I Lanas kalla, döda ögon reflekteras Ian Curtis blick. Och så släpper hon Norman Fucking Rockwell!, sitt mest eleganta album hittills, och plötsligt är hon rätt i tiden. Det är 2019, alla älskar Lana och indiepopen är levande död. Länge leve musik som man får lov att gråta till.
-
72. GAS – Narkopop (2017)
Text av Malcolm Jeppsson
Du befinner dig själv i en lövskog en sensommarnatt. Du har stått still på samma plats ett tag när du märker att träden börjar tala till dig. De undrar varför du är där, varför du stör deras sömn. Men trädens språk är så obskyrt och svårtolkat att du inte förstår någonting. Allt du kan tänka på är hur otroligt likt ljudet är Wolfgang Voigts ambient-projekt GAS.
Narkopop är en något försenad (bara 17 år!) förlängning av albumet Pop. Det spinner vidare på samma musikaliska idé som tidigare, det vill säga att med hjälp av trögflytande element försöka uppnå något slags transcendentalt tillstånd. Mer extremt åt det här hållet blir det hos få andra akter, men Voigts Narkopop är samtidigt ett nyanserat och behagligt album, som stöpt för att giva ro åt ett stressat sinne.
-
71. Floating Points – Elaenia (2015)
Text av Hugo Gerlach
Med storslagna och dansanta house-epos (Nuits Sonores, ARP3, King Bromeliad) hade Sam Shepherd vid 2010-talets mittpunkt redan etablerat sig som en av den nya generationens hetaste producenter. På debutskivan Elaenia är produktionsansatsen omisskännligen Floating Points, men skivan placerar sig inte i dansgolvets centrum utan i stället i dess periferi. Här kombinerar han jazz, post-rock och ambient på vis som känns bekanta men samtidigt helt nyskapande och egna. Den eteriska körningen, de jazziga trumfillsen och den svävande stråkensemblen i Silhouettes I, II, III är alla utmärkta exempel på en vuxnare och mer sofistikerad Sam Shepherd. Med imponerande intelligens, inkännande intuition och insiktsfull instrumentation visade Floating Points med Elaenia varför han är en av 10-talets mest omtalade producenter.
-
70. King Krule – The OOZ (2017)
Text av Olivia Nordell
King Krules musik är mångbottnad och mångfacetterad – han pendlar mellan triphop, jazz, postpunk och garage. Och så den karaktäristiska rösten såklart, som allt som oftast håller sig på en ton men som – likt jazz – anpassar sig efter musiken. Det finns en klar svärta i The OOZ, där vardagliga situationer påminner om demoner och den klassiska olyckliga kärleken ligger någonstans i bakgrunden och bultar. Trots att man vet dessa teman känns de aldrig förutsägbara i King Krules händer. Albumet förnyar sig hela tiden, men håller ändå mästerligt en röd tråd. Det är som ingenting annat, stort och mytiskt.
-
69. Lykke Li – Wounded Rhymes (2011)
Text av Freja Wehrling
På Wounded Rhymes största hit frågar Lykke Li ”oh I beg you, can I follow?” och sätter där tonen för en hel generations modfällhet. På albumet som gjorde hennes indiestjärnestatus till en av världsklass går mycket i just ett grått slags skimmer. För det är inte bara mörka färger som vägleder artisten genom sångerna – Love Out of Lusts ”So dance while you can / Dance ’cause you must” är också ett uppror mot de dystrare stråk som lurar i bakgrunden. Till stor del finner sig de trotsigt uppsluppna tongångarna gömda bland mollackord och Lykke Lis ljusa klagosång, men det faktum att det stundvis glimtar till är vad som ger Wounded Rhymes sin nyans. I övervägande del är det dock en hyllning till hjärtesorg och ledsamhet – i Sadness Is a Blessing ingår hon dessutom ett förhållande med honom. På samma sätt som att hon inte helt tillåter sig själv att endast representera en känsla, gräver Lykke Li igenom diverse ondor. Möjligtvis kulminerar det hela i den avslutande Silent My Song där körsången både driver ut och driver in olyckan. I slutändan är Wounded Rhymes en klass i sig – det är sällan som sorg bejakas så här, och helt definitivt har albumet blivit vägledande för decenniet.
-
68. Run the Jewels – Run the Jewels 2 (2014)
Text av Andreas Hörmark
Ingen hade nog trott att El-P, en visserligen djupt respekterad person i New Yorks alternativa hiphopscen – men som aldrig riktigt tagit sig upp ur underjorden – och den uppkäftige Atlantasonen Killer Mike, skulle hitta ny inspiration hos varandra och nå nya höjder strax innan de skulle fylla 40. Allra minst de själva.
Run the Jewels 2 befinner sig någonstans mellan old-school och “new-school”, vilket givetvis handlar om två medelålders män som ska förnya sig själva i en värld dominerad av människor som hade kunnat vara deras barn. El-Ps hårda, industriella Blade Runner-beats är om inte futuristiska så väldigt moderna, samtidigt som deras texter ofta är lika mycket av ett ovårdat politiskt manifest (“A pope is a fraud, a church is a lie / The queen is the same damn thing you should pray to your fake god that she die”) som finurligt grabbiga sexreferenser (“My business card says: ‘You’re in luck/ I do two things, I rap and fuck’) och knark. Med en pistol i ena handen, en guldkedja i den andra, tar de sig an kyrkan, politiker, kapitalismen, rasism och rasistiska snutar, övervakning, de spottar ur sig svordomar och hånskrattar. Alla som hatar kan, för att citera El-P, “run naked backwards through a field of dicks”.
-
67. Parquet Courts – Wide Awake! (2018)
Text av Moa Björkman
Många saker har varit speciella med 10-talet. Sociala mediers intåg, ständiga teknologiska framgångar, djupare ekonomiska klyftor, allt fler deprimerade ungdomar och memes – you get it. Inte minst har klimatfrågan marscherat in i våra liv och bådat om eventuell undergång. Klart man blir deppig. Parquet Courts fjärde album Wide Awake! är en protestplatta som pekar på det clusterfuck av kriser världen befinner sig i, utan att bli alltför cynisk. Illröd ilska möter glädje, och finner vägen framåt via kollektivistisk kamp, punk och dans. ”Rebels, teachers, strikers, sweepers / Better protected / Whenever collected” är ledorden redan i öppningsspåret Total Football. Med energi som ett giftigt kolkraftverk bränner de igenom en fantastisk rockplatta, evigt glädjefylld trots de tunga ämnena. Det är ett band som är trött på nyliberalistiska lovord om att kunna köpa sig fri. För när kriget eller krisen kommer måste vi sparka uppåt, tillsammans.
-
66. Iceage – Plowing Into the Field of Love (2014)
Text av Nikolas Berndt
Plowing Into the Field of Love är resultatet av ett band som övervunnit den inre ilskan och världsföraktet till ett carpe diem som faktiskt känns genuint. Det är ett ”fuck off” som ändå begär din fulla uppmärksamhet. Ett självupptaget fyllo som tror att han har något viktigt att säga, och kanske ändå har det. I ljuset av att Iceage fram tills 2014 etablerat sig som en av de mest intressanta hardcore-akterna att hålla ett öga på, var ankomsten av bandets tredje fullängdare ett djärvt beslut. Vid första anblick skulle det kunna låta som ett helt nytt band. Fyllesång i en förfallen bar? Dokusåpedrama i månskenet? Nästan… en poprefräng?!
Det nästan mest briljanta med skivan är hur Iceage lyckas ta intensiteten och råheten från hardcore- och noise-genren och rikta den energin inåt mot låtarnas arrangemang. Tyngden ligger i hur låtarna framförs och växer, snarare än i volymen och oljudet som präglade deras förra skivor. Med distorteringen uppskruvad skulle Simony kunna vara en hit från skivorna innan, gitarrerna på How Many åkallar post-hardcore mer än att vara en flört med countryn, och trummorna är ständigt på brinken av att kasta omkull det hela. Albumet slänger sig från misantropi till upplysning, från rännstenen och tillbaka till baren.
-
65. Oneohtrix Point Never – R Plus Seven (2013)
Text av Martin Kørra
Ljudvågorna från kören som studsar mot valven är inte längre barn i en katedral – de är siffror i Logic Pro. Oneohtrix Point Nevers R Plus Seven var himlen som data, renderad i 1:or och 0:or. Det var det Sixtinska kapellets takmålningar som de sett ut i emojis, och om Oneohtrix Point Never fått dig att tänka på Bach så är det inte för att han minns bakåt, utan för att han rivit hela historieboken i bitar. Ingen annan skiva på den här listan summerar 10-talet så bra samtidigt som det är frikopplat från en holistisk tolkning av musikhistorien. Daniel Lopatin visade med R Plus Seven att också innehållet på en Tumblr-blogg kan sikta mot det sublima och inte bara vara symptomen på en allt mer förvirrad och estetiskt förledd samtid.
-
64. Nick Cave and the Bad Seeds – Ghosteen (2019)
Text av Andreas Hörmark
Efter den ångestladdade och bitvis ganska aggressiva Skeleton Tree, som antogs till stora delar behandla Nick Caves sons bortgång – trots att skivan egentligen var färdigskriven när olyckan skedde – kom det album som på djupet bearbetade händelsen och hans känslor kring den: Ghosteen. Även om de två albumen givetvis har mycket gemensamt, kan man också betrakta Ghosteen som dess motsats. Skivan är nämligen relativt avskalad: endast syntar, pianon, små körsångspartier och olika elektroniska ljudeffekter får ackompanjera Caves nästan spoken word-aktiga sång. Inga gitarrer eller trummor, trummorna gjorde att ”låtarna inte kunde flyta”.
Ghosteen är en meditation över förlust, över sorg, över Caves egen oundvikliga död. Flera av låtarna liknar böner, både Cave ofta låter några få rader repeteras till den grad att de nästan tappar all mening, eller blir ännu starkare. “And I’m just waiting now, for my time to come / And I’m just waiting now, for my place in the sun / And I’m just waiting now, for peace to come / And I’m just waiting now, for my time to come / And I’m just waiting now, for my time to come” sjunger han i albumets avslutande mastodontlåt Hollywood. Men det är inte bara texterna som förmedlar Caves sorg, utan även det statiska i musiken. Dovt, repetitivt, utdraget , långt, precis som sorg. Inga tydliga låtstrukturer, inga direkta överraskningar, utan samma dämpade frustration liksom rullar fram i alla spår. Ett syntackord flyter in i nästa, ett smärtsamt minne rinner över i nästa. Ingen kan värja sig från hans smärta.
-
63. Slowdive – s/t (2017)
Text av Johanna Eliasson
Många texter om Slowdive har öppnat med att bandet faktiskt inte var särskilt varmt mottagna i början av sin karriär, och så nu även denna text. Kanske nämns det just för att deras impopularitet känns smått oförståelig i dag. Deras självbetitlade album är det fjärde i ledet, och titeln får symbolisera pånyttfödelse och kungörelse av att de nu har nått sin fulla form – de har själva landat i vad Slowdive betyder och resten av världen får sälla sig till det eller ej bäst de vill. Med Slowdive driver de ut i ett dreamscape som når euforiska nivåer och bräckliga djup med en träffsäkerhet som bara kan komma från stärkt självtillit.
-
62. Foals – Total Life Forever (2010)
Text av John Jonsén
Om det inte vore för att facit stod längst upp i omslagets högra hörn skulle man instinktivt tro att Total Life Forever spelades in i en regnskog. Inget reverb har någonsin låtit så mycket som daggdroppar från ett palmblad, och ingen produktion har någonsin osat så mycket värme som den gör just på Foals andra album. Med tanke på att bandet redan innan 2010 var vansinnigt hypade hade det inte heller varit omöjligt om de flugit ner till Amazonas en månad och låtit den ekvatoriala magin influera skivan, men nej. Total Life Forever spelades in i ett vinterslaskigt Göteborg, mer specifikt i den extremt otropiska Svenska Grammofonstudion, vars närmaste parallell till regnskog är den avföringsbruna Mölndalsån som slingrar förbi lokalen.
Total Life Forever var alltså inte en produkt av sin omgivning, utan en idé inuti Foals kollektiva medvetande. Med det sagt, så är det svårt att inte se skivan som ett konstverk. After Glow blir till aggressiva, färgstarka penseldrag mot en oskyldigt havsblå kanvas. This Orient blir en livfull fest runt en lägereld mot en blodröd solnedgång. Spanish Sahara blir en monumental renässansmålning som skänker tröst och empati. Total Life Forever är så mycket mer än bara ett album, och det som gav upphov till att Foals sedan blev ett av 2010-talets största rockband.
-
61. Solange – A Seat at the Table (2016)
Text av Amel Suljevic
Marvin Gayes What’s Going On lärde oss att de mest framgångsrika sociala kommentarerna sällan är de mest explicita. De mest effektfulla av protester ställer oftast närmast barnsliga frågor, funderar och vidare vädjar om förändring. Med förtrollande melodier och en nyansrik röst förkunnar Solange Knowles hur verkligheten ser ut för en svart kvinna. Tillsammans med Lil Wayne svarar hon på frågan ”Why you always gotta be so mad?” med något så enkelt som ”We got a lot to be mad about”. Hon vädjar lika frustrerande som lågmält en önskan om att få ha sitt hår ifred. Och hon uppmanar alla som kan känna igen sig att sjunga med. A Seat at the Table består av enkla frågeställningar och uppmaningar där hon förmedlar sitt budskap på ett av 10-talets allra bästa soul-album.
-
60. MGMT – Congratulations (2010)
Text av Magnus Olsson
2007 befann sig MGMT på allas läppar. De två Brooklyn-slynglarna skapade perfekt skurna indiehits med psykedelisk pop. Oracular Spectacular var ett av sin tids mest tongivande album, i en period då Hypem, Myspace och musikbloggar dominerade. Deras frammarsch var nästan som ur en saga och Congratulations ”skulle” således bli nästa skjuts mot listor och berömmelse – men är i själva verket ett steg närmre atmosfären. Lite som en motreaktion mot allt det majorbolag representerar rider de på vågen och gör precis vad de vill. Congratulations är till sin natur så långt ifrån potentiella listettor. Det här är konst, ett eget självförverkligande och en organisk cocktail av genrer som skramlar. Det märks i Brian Eno-hommagen, deras förkärlek för 70-talet och referenser som Flaming Lips och Beck snarare än tidsenliga fenomen. För vissa dog MGMT här – Congratulations må sakna självklara hits som Kids och Time to Pretend, men duon visar återigen prov på snyggt popsnickeri med en helt ny ”fuck you”-attityd. MGMT skiter i dig, take it or leave it.
-
59. Veronica Maggio – Satan i gatan (2011)
Text av Jonathan Bonn
Det är svårt att tänka sig en tid där Veronica Maggio inte var en av landets största musikstjärnor, men backa bara bandet till 2011 så befinner vi oss precis där övertagandet av den svenska poptronen tog sin början. “Den digitala erans popdrottning” kallade Jan Gradvall henne när det begav sig, och Satan i gatan blev minst sagt en av Spotifygenerationens första stora succéer. Albumet markerade också Maggios definitiva avsteg från det jazz- och soulinfluerade soundet från början av hennes karriär – Satan i gatan är en popskiva med stort P, fylld från början till slut med desperation, förälskelse, hjärtekross och nostalgi. Kombinerat med det vassaste låtskrivandet i Maggios nästan 15 år långa karriär förklarar det varför albumet än i dag står sig som en modern svensk klassiker.
-
58. Mitski – Puberty 2 (2016)
Text av Freja Wehrling
Att som tonåring tycka synd om sig själv är rätt allmänt accepterat, även om emos i all tydlighet utgör en klass för sig själva på högstadieskolorna. Att däremot behålla samma känslor upp i 20-årsåldern är inte lika förlåtet, men tur då att Mitski förstår! Hela Puberty 2 handlar om 25-årskrisen och alla de småkriser som finns inom denna. Den inledande Happy påvisar tvetydigheten i att behålla Gläjden för en längre stund och I Bet On Losing Dogs illustrerar olyckan i att hela tiden satsa på den förlorande sidan, eller kanske vikten av att satsa på den vinnande delen av sig själv. Fireworks följer åldrandet och framför allt uppskattningen av det lilla livet (som man hoppas snart ska infinna sig) medan My Body’s Made of Crushed Little Stars gör en storstilad revolt mot detta. I Puberty 2 går Mitski igenom diverse faser och tankegångar till tonerna av sylvassa lo-fi-gitarrer eller smäktande blåssolon. Det är spretigt och nästan omöjligt att pricka in som en musikstil eller genre, men helt tveklöst representerar Miyawaki precis det hon vill porträttera. Med Puberty 2 bär hon fanan för alla de som inte orkar lyfta armen ens – och för de som pallar lite till är albumet en kampsång.
-
57. John Maus – We Must Become the Pitiless Censors of Ourselves (2011)
Text av Klas Mattsson
När John Maus musik är som bäst känns han nästan övermänsklig. En budbärare av något slag. I intervjuer brukar han själv prata om hur han ser popmusik som ett slags universellt språk – kanske det bästa sättet vi som människor kan höra och bli hörda på. Men jag tror också att John Maus använder popmusiken för att själv förstå sig på omvärlden – och han bjuder in lyssnaren till att upptäcka den tillsammans med honom. We Must Become the Pitiless Censors of Ourselves använder syntpop som en täckmantel, men egentligen har Maus hela musikhistorien i ryggen. När man lyssnar på skivans sista spår, Believer, är det svårt att inte se honom som en slags popmessias. Han har något att berätta, men frågan är om vi är redo att förstå.
-
56. PJ Harvey – Let England Shake (2011)
Text av Erik Blohmé
Let England Shake förvandlar Storbritannien till ett historiskt spökhus. Titelspåret öppnar skivan med en gotisk hook spelad på något som liknar en xylofon, PJ Harvey låter som en häxa, hon förbannar landet hon älskar och hatar. Let England Shake handlar till största delen om krig, och tidsmässigt rör vi oss mellan ruttnande slagfält från första världskriget, brittiska kolonier under militär ockupation och helt vanliga fylleslag i gränderna hemma i vackra England.
Under skivans förarbete läste Harvey både äldre militärhistoria och vittnesmål från kontemporära konflikter i Afghanistan och Irak. Resultatet är texter om ond bråd död, men alltid med en yrvaken närvaro – Harvey gestaltar historia som ett “nu”, ett nu som förstärks av musiken och utelämnandet av kontext. Var är vi, när är vi? Det spelar ingen roll när vi får höra en anonym röst berätta om sin bästa vän Louis som alltid kommer att vara kvar på den där kullen, en hög med ben som fortfarande hemsöker hans tankar.
På tal om hemsökt, musiken på albumet är spöklik rakt igenom. Ljudbilden låter medeltida och modern på samma gång, Harveys autoharpa skimrar genom musiken som en märklig glittrande dimma. Let England Shake upplöser tiden för att rummet ska framträda – hela Englands blodiga historia på ett bräde. PJ Harvey verkar antyda att domen inte blir nådig.
-
55. Killers Walk Among Us – s/t (2014)
Text av John Jonsén
Jag kände dig aldrig, Stefan Holmberg. Men under mitt första år i Göteborg var det som att du alltid fanns med mig. Varje gång jag kände mig ensam på väg ut från ett grått Lövgärdet på morgonen blev allt lite lättare när jag fick höra den varma gemenskapen i Från Ramberget ser jag allt som någonsin hänt oss här. Varje gång jag kände mig missförstådd och konstig hjälpte Denial Is Not Just a River mig att fortsätta vara den jag är. Varje gång jag fick panik och behövde andas fanns Sense & Sensibility där som ett lugnande sorl. Du har tröstat mig så många gånger att jag inte ens kan räkna antalet längre.
Framför allt så inspirerade du mig, Stefan. Från att jag hatade att spela vanliga ackord i gymnasiet och blev godkänd i gehörs- och musiklära på nåder, blev plötsligt ett hamrande E-moll det vackraste ljudet i världen när jag spelade med till Bonjour Tristesse. Och om jag aldrig hade hört dina geniala ackordföljder i Quitter Happier hade jag aldrig varit samma musiker som jag är i dag. Du lever fortfarande genom din musik. Du lever genom mig, och alla andra som du har berört. Du lever genom Göteborg. Du lever genom dina vänner i Tyred Eyes som släppte sin hittills bästa låt Estuary i år, och tillägnade den till dig. Du lever genom badrumsklottret ”Stefan Holmberg, you rock dude” på Skjul Fyra Sex, där jag fått höra att du brukade repa. Sist jag var där höll texten på att blekna bort från väggen. Jag fyllde i den så starkt jag kunde med min svarta markeringspenna. Ingen ska någonsin få glömma Killers Walk Among Us. Du ska leva för alltid.
-
54. Mount Eerie – A Crow Looked at Me (2017)
Text av Andreas Hörmark
”Death is real”. Så börjar Phil Elverums åttonde album som Mount Eerie. Det är ett smärtsamt och djupt personligt album. Texterna handlar om Geneviève Castrée, Elverums fru, som dog i cancer kort innan albumet spelades in. Musiken är avskalad, i princip hör vi bara en akustisk gitarr, och Elverum som närmast läser upp dagboksanteckningar om sjukdomsförloppet, och tiden strax efter hennes bortgång. Som kritiker är skivan svår att bedöma, den befinner sig på något sätt utanför musikens bedömningskriterier – för hur bedömer man någons sorg?
Döden är i dag så överexponerad – i filmer, serier, böcker, musik – att man nästan tänker sig att den inte är berörande längre. Den är knappt ens verklig längre. Vi älskar att se folk dö, vi älskar dramatiserade självmord och fiktiva familjetragedier. Men framställd så här, utan regi eller spel, är den sorg döden för med sig omöjlig att värja sig mot. Elverums nakna, poetiska texter, hans sätt att på ett så minimalistiskt sätt förmedla så mycket, gör att man som lyssnare inte kan undkomma insikten: death is real.
-
53. WU LYF – Go Tell Fire to the Mountain (2011)
Text av Jesper Ramkloo
Kort för ”World Unite Lucifer Youth Foundation” utgav sig WU LYF för att vara något av en kult – ett slutet sällskap för folk som är trötta på västvärldens kommers och sociala orättvisor. Bandet och deras musik är så stöpt i en frigjord och samhällskritisk manlighet att de är en blåtira ifrån att misstas för Tyler Durden och hans slagsmålsklubb. Men på Go Tell Fire To The Mountain finns inget våld eller något cyniskt metaberättande. I stället är hela albumet en naiv predikan till alla att lägga undan sina vapen, både fysiska som verbala, och enas som bröder. På sitt första och sista album gav WU LYF världen lite välbehövligt hopp. Och för det älskar vi dem innerligt och heligt.
-
52. Lana Del Rey – Born to Die (2012)
Text av Daria Spitza
Det finns artister som blickar framåt, och det finns de som blickar bakåt. Lana Del Rey tillhör definitivt den senare sorten. I Born to Die introducerade sig hon sig som 10-talets egna 60-talsstjärna och visade på att man minsann inte behöver hänga med i tiden för att skapa uppseendeväckande musik. I en våg av feminism och girlpower blev hennes texter om kärleken för äldre, dominanta män något av en motpol som väckte lika delar förtjusning som förtret.
Hennes debutalbum Born to Die är drömmigt, destruktivt, desperat och dekadent. Det är en skiva som är lika vacker på ytan som den skaver på insidan, och rockstjärnetematiken à la gud, sex och knark får helt nya ramar när den lindas in i Lanas jazziga stämmiga, tjusiga produktioner och storartade estetik. Born to Die kan ses som ett album som faktiskt inte är speciellt representativt för sin tid alls, men som däremot gör ett utmärkt jobb i att kontrastera, utmana och berika den.
-
51. Tyler, the Creator – IGOR (2019)
Text av Rikard Berg
Tyler, the Creators förvandling under 2010-talet har varit enorm. Från att han som tonåring klev in i decenniet med juvenil horrorcore har han steg för steg gått från larv till puppa och så småningom blommat ut i fjärilsform. IGOR följer i fotspåren från 2017 års Flower Boy – lite mer souligt, lite mer psykedeliskt, lite mindre nervöst, väldigt många fler sorters betoningar av ordet “love”. I början av detta konceptalbum om triangeldrama, lycklig och olycklig kärlek har ordet en hoppfull betydelse: “I think I’m falling in looove”. “Runnin’ out of time / To make you love me” låter det strax därpå. Ett klagande “My love’s gooone” bryts mitt i låten av av ett storsint “THANK YOU FOR THE LOVE”, och så bipolärt fortsätter det. När vi går in mot 2020-talet är Tyler, the Creator allt vi inte trodde han skulle vara, och på IGOR får vi som allra mest av det.
-
50. Daughters – You Won't Get What You Want (2018)
Text av David Winsnes
”The car is on fire, and there’s no driver at the wheel”, var den första meningen Efrim Menuck skrev för Godspeed You! Black Emperor. Meningen kan med fördel appliceras på Daughters comebackskiva, där det ryker från varje mening. Städerna är övergivna, allting brinner, man går inte – man springer. Om det är lugnt just nu är det för att något ont cirkulerar i väntan på att kicka in: ”Everybody gets in line and makes mistakes / A little is all it takes”. Daughters blev mellan 2003 och 2010 omtalade för sina lika korta som snabba grindcoreskivor, men You Won’t Get What You Want är deras visuella och förlängda chef‑d’oeuvre som serveras på en rullande bår genom sjukhuskatakomberna. Tycker du om välskriven skräckfilm är den en fest. Du kan tappa greppet, saker kan ramla isär, det krävs bara en spricka, och Daughters är här för att upplysa dig om att inte ens du är odödlig.
-
49. Jonathan Johansson – Klagomuren (2011)
Text av Maja Björsne
2011 har Jonathan Johansson fortfarande långt kvar till Lebensraum! och texter om Kim och Kanye. 2011 är han en hungrig outsider, mer Malmö än Stockholm, vibrerande av ambition och elektricitet. Samtidigt – ödmjukheten, tvivlet som sjuder och pyr. Klagomuren kryper genom skinnet, pulserar utan både sömmar och ursäkter från Intro till Min ljusaste röst. Något händer med svensk pop. Tvåtusentalets första decennium är slut, Håkan Hellströms romantik och klagan får ge plats för något djupare och större: distad bas, Jesusparken på natten och renässans, religion. Med orgel och mjuk skånska bygger Jonathan Johansson sin verklighet, lager på lager tills övergången till nästa epok i svensk musikhistoria är där, färdig, klar. Som vore det ingenting stort.
-
48. Carly Rae Jepsen – Emotion (2015)
Text av Rikard Berg
Hur följer man upp sitt livs bästa verk? Carly Rae Jepsen låg inte sömnlös över att upprepa succén från Call Me Maybe – hon gjorde bara helt enkelt ett album med tolv lika bra poplåtar (eller 15, eller 17, eller 25, eller ett 40-tal, beroende på hur du räknar). Det verkar så enkelt för att Carly Rae Jepsen alltid är så barnsligt anspråkslös i sitt geni. Från Run Away With Me, det tornadolika yrvädret till öppningsspår, och hela vägen framåt svämmar varje stund över av bubblande glädje och tuggummimelodier. Emotion blev hennes nya livsverk, ett album där radiopubliken tappade intresset, men där hon fångade en långt mer hängiven publik i stället.
-
47. Arcade Fire – Reflektor (2013)
Text av Jesper Ramkloo
Vart tar man vägen när man nått toppen av berget? Efter succéerna med det Grammybelönade tredje albumet, The Suburbs, valde Arcade Fire varken att blicka högre, sträva bakåt eller stagnera. I stället jämnade de bergstoppen till grunden, åkte till Haiti och återfann på köpet kärleken till musiken på nytt. Med en rebellisk negligens till den populärkulturella musikhistorien tar de rocken, discon, calypson, popen och allt däremellan och uppfinner hjulet på nytt. Det är lätt att missta för pastisch, ibland till och med parodi, men det Arcade Fire gör är att tillsätta sin egna hemliga ingrediens till respektive genre – nämligen den nästan barnsligt genuina uppriktigheten. Den osar genom varje ton på Reflektor och resultatet är inget annat än fullständigt bedårande.
-
46. SOPHIE – Oil of Every Pearl's Un-Insides (2018)
Text av Moa Björkman
Förra året fick SOPHIE ett ansikte, när den nakna – i dubbel bemärkelse – videon till It’s Okay to Cry släpptes och den tidigare anonymiteten monterades ner. Efter att tidigare producerat i kulisserna till artister som Charli XCX, sprängde hon nu i stället fram en egen fil i gränslandet mellan pop och experimentell electronica. Oil of Every Pearl’s Un-Insides är en ljudresa genom identiteter, kommersialism, utopier och dansgolv – allt i ett stenhårt grepp av latex. Immaterial är en popbanger utan motstycke, Whole New World/Pretend World en maximalistisk käftsmäll och Pretending sex minuter dekonstruerad ambient. Mycket ryms i Oil, men ingenting i den sylvassa produktionen och futuristiska stöket är där i onödan. Albumet är ett tvärsnitt av en hypotetisk framtid, och en av 10-talets mest intressanta debuter.
-
45. William Basinski – Cascade (2015)
Text av David Winsnes
Det skulle vara lätt att lite svepande konstatera att William Basinskis decennium var 00-talet. Det var då han gav ut den fyra album långa The Disintegration Loops, en lika konceptuell som vacker ambientserie som i dag ses som en av genrens största verk i musikhistorien. Men den spännande avantgarde-musikern och -teoretikern har med små medel och stora tankar fortsatt överraska under åren som följt. 2017 hyllade han sin vän Bowie, i år gjorde han en ljudkonsthit med hjälp av svarta hål. Ändå tar sammanhanget aldrig över och förvandlar Basinskis repetetiva loopar till gimmickar. Ta Cascade som exempel: en oändlig resa som i ett riktigt bra ljudsystem antar formen av himlens alla stjärnor. Ett piano genom ett prisma, detaljer som sticker iväg åt alla håll och kanter. 49 minuter utan start eller mål, men är du lagd åt det fokuserade hållet och börjar jaga detaljerna blir du aldrig riktigt klar. Julledigheten torde vara ett perfekt tillfälle att återbesöka eller upptäcka hans meditativa briljans.
-
44. Big Thief – U.F.O.F. (2019)
Text av Nikolas Berndt
Lyssna bara på trummorna för en stund. Anspråkslösa men innehållandes en hel värld av dynamik, av liv som gör sig känt i de minsta möjliga partierna. Basen är knappt där, men leder varenda steg. Gitarrerna är ibland nästan avskärmande med sina märkliga arrangemang och ackordprogressioner, drar dig närmare med samma delar. Du hör ett skrik, eller är det rundgången av en gitarr? Det spelar ingen roll, du har redan slungats iväg. I det tysta och lilla indiefolk-ekosystem som Big Thief skapar och förstör gång på gång under U.F.O.F.s speltid, har vi ett album som ständigt sätter nya måttstockar för dagens musikscen. Med albumen U.F.O.F. och Two Hands tycktes bandet transcendera sig själva som entitet, och förvandlades i stället till något av en tidlös källskrift av kreativitet.
Det är en värld som hålls ihop av bräckligheten i Adrianne Lenkers dynamiska röst. Berättandet är halvbrända vykort, textrader hittade i en gammal källare, röster som hänger sig kvar över åren, fantomliknande ting som vägrar att släppa taget. U.F.O.F. är ett album bestående av detaljer som man knappt märker av. Vad är det egentligen som händer innan den sista refrängen i det självbetitlade spåret? Vem är Jenni? Vilka bebor de rum Big Thief målar fram? Vi hör någonting dras mot golvet eller väggen medan hennes oförståeliga ord drar över våra trumhinnor. Någon som ropviskar stämmor över den vilsna, letande sången. U.F.O.F. tycks alltid söka efter något. U.F.O.F. tar sin tid. Albumet tänker efter innan det göra sina val. Det är trevande, men det måste. Vi hör Lenkers andetag mellan fraser. De små tystnaderna lika fundamentala som det färgsprakande. Det känns som att vi hör allt som övervägs.
-
43. Kanye West – The Life of Pablo (2016)
Text av Jesper Ramkloo
Det är lätt att kritisera Kanyes sjunde album, The Life of Pablo, för att vara för mycket. Man kan kalla albumet för spretigt, överlångt, tematiskt ambivalent och (efter ”I’ma fix Wolves”-debaclet) till och med ofärdigt. Men en sak man inte kan kritisera albumet för att vara, är okaraktäristiskt för Kanye. På The Life of Pablo trängs nämligen alla hans olika personligheter – den nyblivet kristna Kanye, den ohämmat självkritiska Kanye, producentgeniet Kanye, familjefadern Kanye, provokatören Kanye, memen Kanye, sångaren Kanye, den psykiskt instabila Kanye och det galna geniet Kanye. The Life of Pablo kan således kritiseras för att vara för mycket – men albumet är otvivelaktigt 100 procent ren och ofiltrerad Kanye. Och för det kan det inte klassas som annat än ett mästerverk.
-
42. James Blake – s/t (2011)
Text av Maja Björsne
”Pionjär” enligt SAOL: banbrytare, föregångsman, vägröjare. Kortare formulerat: James Blake. Mitt i de elektroniska danshitsens guldålder släpper James Blake sitt självbetitlade debutalbum. För de stora massorna är elektronisk musik synonym med dubstep och Skrillex. Det är hårt och ogästvänligt, opersonligt till och med. Mitt i allt det där dyker James Blake upp med sina omsorgsfullt hopsnickrade loopar och samplingar. Nyskapande beats, det bästa av två världar: popen och det elektroniska. Med lika delar precision och lekfullhet blandar Blake eget med andras. Jag minns fortfarande min förfäran när en cool holländsk kille på Tumblr tyckte mer om James Blakes version av Limit to Your Love än Feists original – så fräckt! Den sammanfattningen av James Blakes debutalbum håller än, faktiskt. För visst är det fräckt att vara först.
-
41. Jai Paul – Leak 04-13 (Bait Ones) (2013/2019)
Text av Klas Mattsson
Berättelsen om Jai Paul är kanske den mest förbryllande musikhistorien under hela 10-talet. Från ingenstans dyker singlarna BTSTU och Jasmine upp i början av årtiondet och får hela musikvärlden i gungning. När hajpen nått någon slags kulmen dyker helt plötsligt Jai Pauls debutskiva upp på Bandcamp. Inga titlar, konstig mixning, uppenbart ofärdiga demoversioner. Sedan uppdagas det: det är inte han som har laddat upp det. Det är en läcka. Sedan försvinner han. Det kommer aldrig någon riktig debut. Ofärdig, ja. Men läckan är ändå helt fantastisk. Jai Pauls musik låter organisk, den andas. Det känns som han har vårdat varenda sekund av varje låt – det blir aldrig ointressant, snarare fortsätter man överraskas gång på gång av hans kreativitet. Oavsett om det är på Bollywood-influerade bangern Str8 Outta Mumbai, på Prince-i-rymden-låten Genevieve eller den svalkande balladen All Night så känns hans musik helt tidlös. 2019 så kom han då tillbaka med två nya låtar – och en något modifierad version av läckan släpptes äntligen officiellt. Nästan alla spår är fortfarande ”unfinished”. Musikvärldens största perfektionist är fortfarande inte klar med låtarna, men de är fortfarande lika medryckande som för sju år sedan. Jai Paul spelar i en egen division.
-
40. Deerhunter – Halcyon Digest (2010)
Text av Moa Björkman
Det finns något bitterljuvt i nostalgi – känslan lyckas vara både hemsökande och vilande vacker på samma gång. I ens (ofta något romantiserade) minnen kan man finna tröst och dagdrömmeri, men det kan också vara en fälla som kan vara svår att ta sig ut ur. Deerhunter lyckas fånga ambivalensen på Halcyon Digest. Titeln kan tolkas som vackra minnen av platser och personer, nedstöpta för att få plats i en liten ask, eller snarare albumformat i det här fallet. Musiken är drömsk, stundtals svävande i litervis av reverb och blint letandes i garagerockdimma. Bradford Cox sjunger om nostalgin, om minnens plats i själen och om den sorgliga aspekten av det hela. Det är som att vakna ur en dröm, när det enda du vill är att falla tillbaka in i den.
-
39. Alvvays – Antisocialites (2017)
Text av Nike Rydberg
Alvvays genombrottssingel lyckades med det omöjliga: Archie, Marry Me från 2014 blev en nästan omedelbart kanoniserad indiepoplåt under ett musikdecennium som varken talade till indiepopens eller kanoniseringens fördel. Men det var först på uppföljarskivan Antisocialites som bandet cementerade sin särställning. Producerad av John Congleton – känd för sitt jobb med 10-talsfenomen som Angel Olsen, Sharon Van Etten, St. Vincent, etcetera – uppdaterades gitarrpopen till sin rättmätiga form på 10-talet, med största respekt för sina rötter.
Sedd som epilog till 2014 års nyförälskade debutskiva var Antisocialites ett high school-filmiskt olyckligt slut. Den gjorde sångaren Molly Rankin till en depressiv, passiv-aggressiv Molly Ringwald – eller “Molly Mayhem” som hon själv kallade sig i Blondie-möter-Neu!-uppvisningen Hey. Ur temat utvann Alvvays mycket melankoli, men faktiskt nästan lika mycket ilska och en vildsint skaparglädje – decenniets kanske främsta bevis på att punken alltid varit indiepopens närmaste urmoder.
-
38. Tame Impala – Lonerism (2012)
Text av Filip Hiltmann
Albumomslaget till Lonerism visar parisiska Jardin du Luxembourg. Betraktaren står utanför stängslet och tittar in i den myllrande parken. Att Lonerism handlar om ensamhet och isolation är ingen högoddsare med tanke på albumets titel, och för den som studerar albumkonvolutet ser att Kevin Parker har skrivit och spelat in i princip allt helt själv i sin hemmastudio.
Parker hade alltid varit Tame Impalas konstnärliga ledare, och även på Innerspeaker låg han bakom det mesta. Skillnaden nu var att de konstnärliga ambitionerna var högre. Där Innerspeaker följde konventioner blev Lonerism dess motpol med tillskruvade ljudbilder, bottnade i vad som kändes som en ändlös idérikedom. Med det sagt är Lonerism inget opus av tiominuterslåtar – tvärtom är det Parkers förståelse av traditionell popmusik och dess möjligheter som gör dess tolv spår till det mästerverk det är.
Ibland är det samarbete som öppnar nya dörrar, men för Kevin Parker blev det att träda in i sig själv, försvinna, och komma ut på andra sidan med ett av decenniets bästa giv.
-
37. Floating Points – Crush (2019)
Text av John Jonsén
Sam Shepherd har hittat hem. Han har vadat sig igenom massiva housebeats i början av decenniet och skapade några giganter till dansgolvsmonster (ARP3, Nuits Sonores), tog en stor genväg genom akustiska trummor och jazzexperimentation (Eleania, Kuiper), för att sedan bygga ett ordentligt näste åt sitt alias Floating Points. Det är just där mitt emellan storbandsmentaliteten och technon som Shepherd frodas. När han kan simulera fioler med knivskarpa syntar och leka runt med ett par toner för att få dem till glitchiga Aphex Twin-percussionljud i stället för att få en trummis att spela dem, då händer magin på riktigt. Det manifesteras redan på Falaise och Anasickmodular när Shepherd fyller ljudbilden med så mycket attack och melodi att låtarna är på gränsen till att explodera i ett stort technokalas.
Requiem for CS70 and Strings är däremot den låt som har kvar flest kvalitéer sedan storbandsdagarna på Eleania – den byggs upp precis som ett klassiskt musikstycke, som att han satt Beethovens aska inuti en sequencer och låtit honom hemsöka den. När han sedan för oss in i treenigheten av LesAlpx, Bias och Environments är det inte längre några tvivel om att Crush är Floating Points mest enhetliga verk hittills. I respektive ordning serveras vi ett av decenniets tyngsta basbeat, footworkbreaks av DJ Rashad-klass, och hjärtskärande melodier som får den mest härdade av svartklubbssjälar att fälla en tår. Det här är ljudet av Shepherds tio år långa insamling av technoempiri, som han försökt hitta den perfekta variationen på genom olika genrehybrider. Nu har han äntligen fulländat den.
-
36. Sun Kil Moon – Benji (2014)
Text av Jonathan Bonn
Ingen kan babbla som Mark Kozelek. Under det senaste halvdecenniet har mannen bakom aliaset Sun Kil Moon släppt ifrån sig en strid ström av album där den instrumentala biten ofta skalats ner in på bara benen. I stället har det varit textinnehållet som dominerat låtarna, ofta i form av ren stream of consciousness-lyrik där Kozelek med nästintill uttryckslös ton pratar om allt från skolskjutningar till vad han åt till frukost. Det finns såklart en viss charm i det, men det krävs en rejäl dos tålamod för att orka igenom, säg, 46 verser om hans senaste resa till Montenegro.
Gränsen mellan musik och rent historieberättande började suddas ut redan på 2012 års Among the Leaves, men det var först två år senare som Kozelek hittade den perfekta balansen mellan sin vackra, avskalade folkrock och sitt anekdotiska och hyperdetaljerade berättande. Benji är en sammanfattning av inte bara ett, utan flera livsöden – föräldrar, släktingar, gamla och nya vänner, levande och döda – och det är för omväxlings skull dessa personer som individer som är det centrala i låtarna. Precis som livet i stort varierar stämningen på albumet mellan humoristisk och förkrossande sorglig, och när en historia väl avhandlas är det inte många detaljer som lämnas till fantasin. Men den textmässiga maximalismen är just det som gör albumet så berörande – Kozelek verkar genuint vilja att vi ska veta historien bakom alla dessa människor, så att de inte bara reduceras till statister i hans egen livsberättelse. Benji är en resa in i Mark Kozeleks innersta väsen, men främst av allt är det en hyllning till alla de som levt, dött, älskat, felat och format honom till den han blivit.
-
35. Radiohead – A Moon Shaped Pool (2016)
Text av Nikolas Berndt
Vad går det att säga mer om Radiohead som ännu inte sagts? Som förträffligt konstaterat i förtexten till vår lista på Radioheads tio bästa låtar, är bandet allt och ingenting – i världsklass lika mycket som överskattade, ett misslyckat försök att vara större än världen lika mycket som större än hela världen, en inkörsport till bättre musik eller gubbrock, med sina outhärdliga eller upplysta fans. Oavsett vad vi säger om Radiohead kvarstår faktumet att vi fortfarande pratar om Radiohead, och oavsett vad vi tycker om dem är det svårt att bortse från att de satt sin prägel på hela rockgenren. I mångt och mycket är A Moon Shaped Pool ett kondenserat smakprov på bandets alla dimensioner – det iskalla och kalkylerande men oändligt vackra från Kid A driver Daydreaming framåt; bandets krautrockiga sida blixtrar ner i all sin intensitet på Ful Stop; den genredefinierande och ständigt engagerande indierocken som gjort OK Computer till en modern klassiker gör sig påmint på Decks Dark, och den otroliga sorgen som ständigt tycks ligga latent i deras musik överträffas på nytt på True Love Waits.
Samtidigt sticker A Moon Shaped Pool ut genom att ta ut svängarna i bandets oeuvre. Folkrocken intar plötsligt en plats i bandets diskografi. På flera ställen är även bandet mer konkreta med sina texter än någonsin. Radiohead har alltid varit dystopiska, men i mötet med den kommande klimatkollapsen tvingas Yorke bemöta detta med en tydlighet som frambringar bandets politiska dimension till förgrunden. A Moon Shaped Pool är med andra ord resultatet av ett band som låter sig själva experimentera inom sina egna ramar, hur lösdefinierande de må vara. På så sätt är A Moon Shaped Pool bandets kanske mest positiva och frigörande album, trots de tragiska omständigheterna som förutsätter det – just eftersom det låter som någon som äntligen funnit sin plats i världen, oavsett hur skräckinjagande den är.
-
34. Säkert! – Facit (2010)
Text av Olivia Nordell
Facit kom ut i september 2010 – jag är så glad att vi haft ett helt decennium med det här albumet. Jag är så glad att raden ”se hockeyn på Dovas utan att se hockeyn på Dovas” fanns när jag var 18 och desperat behövde romantisera Dovas-dejter, att Riot fanns när jag hade mitt feministiska uppvaknande i gymnasiet, att ”ja jag borde gå men köttet är svagt” fanns att gråtskrika med till när jag var hjärtekrossad som 17-åring. Allt klaffar i Facit (och det kan jag säga även om jag uppenbarligen inte är objektiv). Facit kommer alltid att vara mitt 10-tal, men lika mycket en ikon i pop-Sveriges 10-tal.
-
33. Death Grips – The Money Store (2012)
Text av Erik Blohmé
Svallvågorna från Death Grips genombrott var så stora att till och med Kanye West försökte närma sig deras sound under en kort period, därför är det svårt att idag föreställa sig hur The Money Store lät när den släpptes 2012. Obegriplig eller alienerande enligt många, som en hemlös drogmissbrukare slukad av en dator. Bandets fans var också de lika hängivna som banbrytande i sin flitiga produktion av memes och sin missionerande attityd online. I dag är både fansens beteende och mixen mellan noise och hiphop självklarheter, men The Money Store är ändå unik både i genren och i bandets egen diskografi. Death Grips har absolut gjort musik som låter hårdare, snabbare och mer grotesk efteråt, men ingen har gjort det lika stilistiskt och elegant som här. Albumet går aldrig på tomgång, det är det ena förkrossande övertrampet efter det andra, med influenser från allt mellan 50 Cent och LCD Soundsystem. Den totala musikaliska anarkin formas paradoxalt till ett nästan perfekt album. The Money Stores smakfulla smaklöshet förändrade definitivt villkoren för extrem musik under större delen av 10-talet.
-
32. Jenny Hval – Blood Bitch (2016)
Text av Martin Kørra
”What’s this album about, Jenny?” var frågan som kristalliserade, förklarade, och utvidgade Blood Bitch. Halva Jenny Hvals teatrala rökridå är redan utspelad när den kommer, den lika brechtianska som blodtörstiga blicken mot lyssnaren. Hennes vokabulär och täta stämningsbygge förförde för längesen, men plötsligt påminns du om att du lyssnar på en artist som menar saker. Om kroppen, om kapitalism, om mellanmänskliga relationer. Om dig. Blood Bitch var pop vars ambitioner inte fick plats inom ramarna för sitt eget medium. Blood Bitch var pop som helt och fullständigt krossade ramarna för sitt eget medium.
-
31. Frank Ocean – Channel ORANGE (2012)
Text av Amel Suljevic
Med debutalbumet Channel ORANGE från 2012 cementerade Frank Ocean sin storhet som artist och låtskrivare. Albumet är ett kollage av berättelser som handlar om framför allt obesvarad kärlek. Berättelser som sträcker sig över olika samhällsklasser, geografiska platser och tidsepoker – och som berättas av en sångröst vars höjd fått hela världen att fullkomligt förälska sig. Med barnrummets tv som främsta inspiration navigerar Frank Ocean mellan egna minnen från serier, filmer och tv-spel till metaforiska skildringar av saker runt omkring honom – en otrolig låtskrivare som till slut tar saken i egna händer och påbörjar sin resa. Channel ORANGE är själva fundamentet för en av vår tids viktigaste artister.
-
30. Crystal Castles – II (2010)
Text av Andreas Hörmark
Jag upptäckte Crystal Castles i en tråd på ett metalforum. Tråden hette “the worst songs you’ve ever heard”, och någon hade lagt in Baptism från II. På sätt och vis är det inte svårt att förstå, Crystal Castles har alltid varit före sin tid, cutting edge. De slog igenom med demos på Myspace, samplade material till ett helt album från en Atari-konsol, har alltid förknippats med klubbkultur och, i Sverige, Emmabodafestivalen. Alltid skrikit Generation X och Y. Men fascinerande nog låter II nästan mer tidsenlig i dag, än 2010 när den kom.
Gruppens första album var en timme av noise, 8-bitsyntar och rave. På II utvecklades deras sound, det blev bredare, mer fokuserat. II är lika mycket en gothpopskiva med 80-talsinfluenser, som en samling hårda dansbangers, och alla olika sound bemästrar de felfritt. Den aggressiva, distade Doe Deer där Alice Glass skriker för full hals, låter som om de spelat in någon som spelar Game boy i elektriska stolen – medan Celestica och Suffocation är två perfekta syntpoplåtar, där kopplingarna inte är svåra att dra till exempelvis Grimes. Med covern Not in Love, där Robert Smith gästsjunger, lyckades de dessutom göra millenniets hittills bästa The Cure-låt. II är både dansant och meditativ, både aggressiv och avkopplande, men framför allt låter det fortfarande nyskapande. Oavsett vad man tycker om medlemmarna i Crystal Castles år 2019, kan man inte förneka deras betydelse för 10-talets musik.
-
29. Car Seat Headrest – Teens of Denial (2016)
Text av Moa Björkman
Vi är en generation som växt upp med eviga ord om att vi kan göra och bli Precis Vad Vi Vill. Den naturliga följden är ångesten över vad det kan tänkas vara, och insikten att man sällan lyckas. Man längtar så mycket efter att få ta lite eget ansvar, tills man lämnas ensam i en trång etta utan att riktigt veta hur man använder en tvättmaskin. Man ger upp. Man äter fryspizza till middag, igen. Man börjar plugga nåt tråkigt som garanterar jobb och försöker upprätthålla en hobby. Man sätter på Car Seat Headrest – Teens of Denial och kan tröstas av att man i alla fall inte är ensam i limbon mellan tonåring och vuxen. När det gäller att sätta ord på coming of age-känslor är nämligen Will Toledo av högsta rang. Över stökig indierock bockar han av en checklista i ung-vuxet lidande: ensamhet, depression, när ens vänner börjar knarka, när man själv börjar knarka (och det inte var kul), att ha sex utan att veta varför och att supa bort en bakfylla. Att försöka styra upp sig själv. Att sen rasera det hela igen. Teens of Denial är ett förlösande album lika mycket som det är ångestinitierande. Det finns för tröst och skrik i kudden. Kanske kommer man aldrig veta vad man ska bli när man blir stor. Vem bryr sig.
-
28. Robyn – Honey (2018)
Text av Magnus Olsson
Missing U var precis den comebacksingel som en av vår tids stora popstjärnor behövde. Det hade gått nästan åtta år sedan hon släppte loss Body Talk-triologin, och även om hon utforskat dansmusikens olika spektrum med diverse sidoprojekt under tiden, var det nu som Robyn var tillbaka med besked. Orden ”I miss you” borrade sig direkt ned i bröstkorgen tillsammans med de kristallklara syntarna och det stadiga beatet. Det visade sig bara vara början på en ny uppvisning i dansmusikens olika rum. Honey befinner sig på milavstånd från Dancing on My Own, en låt som fortsätter åldras likt ett bättre vin. ”No, you’re not going to get what you need” sjunger hon på Honey – redan där distanserar hon sig från tidiga alster samtidigt som hon sätter tonen för ett högst personligt album. I sann Robyn-anda – ”Don’t Fucking Tell Me What to Do” – har hon tillsammans med vänner skapat introvert klubbmusik från ett brustet hjärta. Ett breakup-album fyllt med varma syntar, disco och house. Precis lika lent som honung – från soulfyllda Honey till elegant svävande Ever Again. All väntan är förlåten. Tack!
-
27. Swans – To Be Kind (2014)
Text av Malcolm Jeppsson
Med hjälp av ljudbilder som man utan ånger hade kunnat spränga sina favorithögtalare med, repetitiva basgångar som sätter klorna i ens undermedvetna, och briljant levererade texter som får en att ligga vaken om nätterna tar Michael Giras Swans i To Be Kind med oss på en minst sagt mäktig musikalisk resa. Med sina två timmar är det en mastodont som storleks- och innehållsmässigt är svår att jämföra med något annat under 2010-talet, förutom bandets egna föregående och efterkommande verk. To Be Kind är ett rockalbum med struktur som i en romantisk symfoni, rytmiskt driv som hos ett Vegas-storband, och intensitet som på en liveplatta.
-
26. FKA twigs – MAGDALENE (2019)
Text av David Winsnes
Många breakup-skivor förlorar sig själva och dess tilltänkta spänning i självömkande, men inte FKA twigs version. När hon avslutade singeln cellophane med ”I’m not enough” och samtidigt bjöd på årets största musikvideo-uppvisning med hjälp av en stolpe, sagoliknande CGI och sig själv i full utblomning ringade hon in vad som komma skulle. MAGDALENE är en uppvisning lika mycket som självspäkelse och en uppfriskande påminnelse om att uppbrott är dynamiska händelser. De glitchiga poplåtarna är lika sårbara som sexiga, i ena sekunden en bibelreferens, i nästa en rad om cunnilingus. Gråt, onanera och ta sedan över världen.
-
25. ANOHNI – HOPELESSNESS (2016)
Text av Jesper Ramkloo
HOPELESSNESS är till ytan ett väldigt mörkt och hopplöst album om klimatkrisen, övervakningssamhället, krigsföring, avrättningar, drönarattacker – ja, allt som skrämt oss under det nu passerade 10-talet. Men att döma HOPELESSNESS som ännu en kolsvart domedagsprofetia är att bara förtälja halva sanningen. Hela albumet grundar sig nämligen i en obeveklig skönhet. Den hittas som tydligast i ANOHNIs oerhört drabbande och majestätiska sånginsatser, men den återfinns även i Oneothrix Point Nevers och Hudson Mohawkes briljanta produktioner. Kombinationen gör HOPELESSNESS till ett bländande album, stöpt ur askan av en artist som äntligen hittat sin sanna identitet. Och om världen verkligen är så hopplöst dödsdömd som albumet vill få en att tro så kan man enbart hoppas att vi får återfödas med samma oerhörda skönhet som ANOHNI.
-
24. Grimes – Art Angels (2015)
Text av Freja Wehrling
Även om c, människan (?) bakom Grimes, kallar Art Angels för skit tar det alltför mycket emot att hålla med henne. Bara det att skivan existerar på den här listan ifrågasätter hennes uttalanden, men visst är också den explicita poppigheten som albumet rör sig med av världsklass. En del av Grimes aversion mot Art Angels verkar vara uppfattningen om att folk tar den lite för seriöst, men jag tror inte att sanningen kan vara längre från verkligheten än så. Visst är den stundvis allvarlig som på SCREAM där Aristophanes rappar om våldsam erotik till bakgrunden av fotbollsvrål, men på samma gång sjunger c om vampyrmaffia och tv-spel i Kill V. Maim.
Vad Art Angels också gör är att visa en ny sida av Grimes artistskap. Borta är de flytande Garagebandtoner som kännetecknade hennes tre första album, och i stället har storstilade om än spexiga produktioner tagit deras plats. En rivig gitarr visar vägen på ett flertal låtar, och även om c i dag har lämnat albumet bakom sig är det tydligt att Art Angels har varit en stor del i utvecklingen av musiken på kommande Miss Anthropocene. Hyllningen till en värld bortom denna, och kanske framför allt den förtrollande förstörelsen av den som redan finns, kan spåras i Belly of the Beat: ”I, I could leave the world today.” Nu har detta blivit verklighet: c har lämnat världen för utspel om robotar och rymden, men musikens genialitet är densamma.
-
23. Erik Lundin – Suedi (2015)
Text av Daria Spitza
Få verk har varit så tongivande för samhällsdebatten under 10-talet som Erik Lundins Suedi. Få verk har också varit så kreativa och banbrytande i både sin form och tematik: Lundins lekfulla språk sprider en lätthet över ämnen som annars kan kännas tunga, och det finns också något såväl nyskapande, som otroligt nutida i hans uttryckssätt: blandningen av poesi, slang, låneord och improviserade rim gör att låtarna inte bara speglar mellanförskap – de andas mellanförskap. Det finns där i varje rad, varje formulering, varje arabiskt ord, polskt uttryck, turkisk maträtt och avlägsen stad som smyger sig in texten. Det är svårt att värja sig mot skivans såväl politiska som personliga upplevelse, samtidigt som Lundins språk är som en lång dikt vars vändning man ständigt hänförs av.
-
22. FKA twigs – LP1 (2014)
Text av Freja Wehrling
När Tahliah Barnett gör musik är det som att hon leker med en oberäknelig orm som hela tiden väntar på att hugga till. FKA twigs musik slingrar sig på samma sätt som dansösen själv och trots att hon ständigt rör sig inom ramen för pop och R&B lyckas hon alltid leverera det oväntade. Tonerna i refrängerna (speciellt Video Girls ”Is she the girl from the video”) sätter sig på repeat i hjärnan samtidigt som produktionerna känns lika banbrytande 2019 som de gjorde 2014. Med sig i inspelningen hade brittiskan en arsenal av stjärnproducenter, men vad som gör att låtarna sluter sig så sömlöst om varandra är hennes alldeles egna, säregna kvalitet. Samtidigt som musiken mjukt angriper åt alla håll, ifrågasätter också FKA twigs genomgående den andre i sitt liv. Lights On efterfrågar total tillit, Two Weeks kräver total dedikation och Pendulum illustrerar en total ensamhet. Det finns en konstant dragkamp och ibland tycks det slutgiltiga målet vara den gäckande jakten snarare än den bitterljuva segern. På samma sätt håller LP1 lyssnare på tårna och musiken tycks nästan smyga sig in i ens medvetande med hjälp av FKA twigs hyllning till det illusoriska.
-
21. Jamie xx – In Colour (2015)
Text av Magnus Olsson
Efter två album med The xx minimalistiska och svartvita register valde Jamie att pröva sina egna vingar. Han letade djupt i skivbacken och trollade fram bortglömda pärlor, förädlade dem och skapade några av 10-talets mest färgsprakande dansnummer. Det känns som att han likt i Småstjärnorna steg in i röken och kom ut som en ny artist – inte bara för hur han lyfte fram den färgsprakande och karibiska tonen, utan nu fanns också ett självförtroende från en tidigare tillbakadragen roll bland sina vänner i The xx. Obehindrat lät han södra Londons klubbliv möta dancehall och gammal soul när han post-Disclosure skapade klubbmusik 2.0. Jamie xx har sedan 2015 skapat en garant för ”Good Times”.
-
20. David Bowie – Blackstar (2016)
Text av Nikolas Berndt
Två dagar efter att Blackstar släpptes gick David Bowie bort. Han hade inte offentliggjort sin sjukdom och tydligen var det få i hans närhet som visste om den. Under den här tiden arbetade David Bowie på sitt hittills kanske mest ambitiösa album. Inte ambitiös i den mån att albumet fångar Bowies diverse personor under åren eller är en överblick av hans karriär. Nej, snarare ambitiös i hur avskalad den är, trots sin experimentella och art-rockiga inramning. Det låter som den Bowie som existerat under årens alla album och diverse karaktärer.
”I’m trying to / I’m dying to.” Det är svårt att hävda att Bowie inte visste om sin kommande död när skivan släpptes. Svårt att inte se Blackstar som en skiva som direkt konfronterar döden. Som gör konst av döden, förevigar sig själv bortom sin karriärs redan legendariska status. Men samtidigt är det en konfrontation som lika mycket låter som en frigörelse, att i denna absurda ändlighet inte längre känna någon press från omvärlden. Vi har aldrig hört Bowie så här, kanske hade han inte heller någonsin hört sig själv så här. På ett sätt känns det en aning märkligt och kanske orättvist att tolka albumet med bakgrund av hans död, men samtidigt är det oundvikligt. I sin sista musikvideo Lazarus ligger Bowie i en sjukhussäng med ögonen förbundna. Under inspelningen berättade hans läkare för honom att de skulle avsluta behandlingen. ”Look up here, I’m in heaven.” I slutet retirerar han till skuggorna, stirrande något i ögonen medan han går baklänges. Hela Blackstar är en konfrontation som tynger ner hela verket. Men det är en konfrontation som samtidigt hävdar att rädslan bara är en illusion. ”At the center of it all.”
-
19. Weyes Blood – Titanic Rising (2019)
Text av Freja Wehrling
Weyes Blood inleder det album som vi tyckte var årets bästa med den melankoliska A Lot’s Gonna Change och sätter genast temperaturen för resterande låtar. Ångesten som väntar inför framtiden och tillbakalängtandet till det förflutna hittas i låtens ”A lot’s gonna change / In your lifetime” och därefter går det bara utför. Samtidigt som det är årets och möjligtvis decenniets mest alarmistiska album är det också bland de mjukaste. Slidegitarrer för vägen och Natalie Merings karismatiska röst lyfter upp låtarna från de dystraste djup bara för att låta dem rumstera bland musikaliska höjder. Spåren rör sig kring existentiella kriser med en taktfullhet att beundra – och som musiker kanske man tillåts att ha en mer kontemplerande retorik kring händelser än vad andra aktörer har. På Something to Believe efterfrågar Weyes Blood en mening i vardagen, samtidigt hon erkänner den annalkande miljökris som hänger över henne och bara väntar på att få tas på allvar. Titanic Rising är ett album av motsatser och kontraster, men det är också en berättelse om det genomförbara – om Titanic återigen kan stiga, vad mer är då möjligt?
-
18. Car Seat Headrest – Twin Fantasy (2018)
Text av David Winsnes
Första gången min kompis Nike tipsade mig om Car Seat Headrest var för fyra år sedan. ”Fattar inte att han inte ligger på Orchid Tapes”, skrev hon. Orchid Tapes var (är?) ett kassettbolag i Brooklyn som gav ut skev indie tills grundaren gick in i väggen och slutade skicka folks beställningar. Jag svarade att jag tyckte att det lät lite som Franz Ferdinand inuti en burk.
Andra gången var när hon försökte tvinga mig att lyssna på Teens of Denial och i synnerhet den elva och en halv minut långa The Ballad of the Costa Concordia, som bland annat rekonstruerar sig själv till en cover av Didos White Flag under ett gäng procent av speltiden. Jag sa att jag tyckte det lät som Jesus of Suburbia och bad henne sitta ner i båten. ”Jag ställer mig upp och viftar med armarna”, svarade Nike.
Hon viftade sedan hela hösten, det var outhärdligt, det passar inte någon att vifta så mycket, och till slut gjorde jag det man gör med vänner som inte accepterar personligt utrymme: fann mig i att vår kommunikation såg ut så här nu och ska vi ha en hälsosam relation framöver måste jag hitta delar att uppskatta. Lyssna tills det klickar. Det gjorde slutligen det, lite grann. The Ballad of the Costa Concordia kom på plats 22 på min låtlista det året när vi sammanfattade.
Tredje gången Nike verkligen ville att jag skulle lyssna på Car Seat Headrest var när hon fick promon på Twin Fantasy i mailinkorgen för nästan två år sedan, ”Jag blir helt galen för den är så bra. Jag får ångest för att jag vill bli ett med den.” Det kanske låter som en överdrift men det finns två aspekter som vill säga emot dig här. Nike är sån, det är därför hon orkade skriva för den här sajten i fett många år utan att få ett skit tillbaka utom beundran från sina redaktionskompisar. Twin Fantasy är också sån, vi har aldrig slutat prata om den, det är därför den är så högt på den här listan. De första 20-30 gångerna jag lyssnade på Bodys, ja, den första dagen jag lyssnade på Bodys, är det enskilt starkaste musikögonblicket jag upplevde det här decenniet. Skit i kontexten, jag gick en svinlång promenad med öppen mun bara.
Will Toledo gav på egen hand ut Twin Fantasy för åtta år sedan, en av tolv plattor han la upp på Bandcamp under kort tid. I fjol släppte Matador hans remake av skivan. Det är kulmineringen av projektet Car Seat Headrest – ett fritt paradis för rocken där vad som helst kan hända och allt händer, ett litterärt mästerverk om apatin som präglat oss digitala infödingar som tagit över internet och därmed den utkommunicerade världen de senaste tio åren. Noterar du min position? Stående. Ser du mina armar? Överallt. Låt det inte ta lika lång tid som det gjorde för mig.
-
17. Beach House – Teen Dream (2010)
Text av Nike Rydberg
Bloom, Depression Cherry och senaste albumet 7 har alla i något sammanhang hunnit pekas ut som deras stora höjdpunkt. Men Beach House som vi känner dem i dag måste härledas till Teen Dream, utgiven under decenniets första månad. Hade återföreningarna av My Bloody Valentine, Slowdive, Ride och Lush alla blivit av utan det monumentala intresse för shoegaze- och drömpopgenrerna som Teen Dream återuppväckte 2010? Antagligen inte.
De två första albumen från Beach House framstod mest som stilövningar efter det här släppet, som blev ett av de riktiga startskotten för 10-talets så kallade Pitchfork-indie. Mystiken från Galaxie 500 och Yo La Tengos Painful blandades upp med en ovanlig värme och direkthet för genren – Victoria Legrand sjöng sin drömpop som om den vore soul. Jag minns att jag blev förvånad över att hon och gitarristen Alex Scally inte var syskon, att de bara känt varandra i sex år, att Teen Dream inte ens var ett debutalbum som värkts fram under en livstid.
Jag var 15 och utgick från att titeln var bokstavligt menad. Ett vanligt missförstånd med Beach House (vid sidan av påståendet att “alla album låter likadant”) är hur romantisk deras musik är – och även om Teen Dreams giftermål mellan orgel och slidegitarr är bland det vackraste som spelats in det här decenniet, hörs få naivt romantiserande eller känslomässigt akuta egenskaper hos albumet. Legrand är ensam, härdad, när hon i Walk in the Park sjunger “In and out of my life / You would slip from my mind.” 10-talsgospeln Real Love är i princip Daniel Johnstons tålmodiga True Love Will Find You in the End uppburen av en tickande klocka – men den brusiga pianoslingan är tidlös, precis som Teen Dream nu känns med nästan tio års distans. Beach House genombrottsalbum var en estetisk idé dragen till sin absoluta spets, som vanligt när det kommer till en blivande klassiker.
-
16. Grimes – Visions (2012)
Text av Magnus Olsson
När vi summerade musikåret 2012 var det utan Grimes och Visions – med facit i hand var det ett fatalt misstag att utesluta en av 10-talets mest färgstarka musikpersonligheter. Claire Boucher, som hon egentligen heter, fick med sitt tredje album sitt stora genombrott. Var ska vi egentligen börja? Det är ett album omöjligt att placera – syntpop, new age eller tuggummipop. Aphex Twin-liknande produktioner och suggestiva beats möter den kanadensiska multikonstnären som till största del sjunger i falsett, albumet igenom. Med en sårbar röst, karga syntar och hett temperament skapade hon moderna bangers i Be A Body, Oblivion och Genesis. Om man tidigare kallade hennes spretiga alster maximalism, fanns det nu en röd tråd, som hon än i dag är ensam om.
-
15. The National – High Violet (2010)
Text av Jon Egerlid
Matt Berninger sitter på en parkbänk. Han har på sig beige trenchcoat och ser bekymrad ut. Vid ett tillfälle sitter han med en arm utsträckt över bänken ryggstöd, ändrar sedan pose till armarna i kors, för att sedan blixtsnabbt återgå till sin ursprungliga – bevisligen coolare – pose. Det är höjdpunkten i den svartvita musikvideon till Bloodbuzz Ohio, en av bandets mest älskade och uttolkade låtar, men vars rader är mer eller mindre rent nonsens. Denna ironiska blandning av det lekfulla och deprimerade kännetecknar the sad dads när de är som bäst. Med High Violet realiserade The National sin fulla potential. Tidigare album i bandets karriär kunde stundtals kännas kantiga och ofärdiga, de senare alltför navelskådande och oinspirerade.
På High Violet har Matt lärt sig sjunga, trummisen har kommit på hur de flesta kompen ska låta (till synes för all framtid) och ljudbilden är klar, öppen och glöder av bröderna Dessners kreativitet. Från crescendotunga Terrible Love som förkroppsligar en människa som går sönder av olycklig kärlek (”It takes an ocean not to break”) till lysande banala Lemonworld. Kryddan är som alltid Berningers karaktäristiska oneliners: ”I don’t have the drugs to sort it out” klagar hans baryton i Afraid of Everyone, där ”it” verkar vara ”att hålla ihop livet” – konststycket vi alla kämpar med.
-
14. Julia Holter – Have You in My Wilderness (2015)
Text av Johanna Eliasson
Have You in My Wilderness är som det första vårljuset och den där allra första dagen man kan sitta utomhus utan jacka. Den textuella rikedomen, de filmiska scenerna som målas upp, blomstrande staccaton och de flyktiga melodierna liksom alla spricker i sömmarna av kraft. Julia Holter fångar något magiskt och skapar sinnelaget att precis här och nu händer något alldeles speciellt, fastän många av låtarna på sitt egna sätt känns nostalgiska. Holters sensoriska kompositioner söker efter frihet och inget verkar kunna hejda dem. Ljuden berättar sina egna historier parallellt till berättelserna burna av orden när Holter gifter narrativet i melodi och talan. I sitt mästerverk erbjuder Holter upprymdhet och ro i ett.
-
13. Arcade Fire – The Suburbs (2010)
Text av Erik Blohmé
The Suburbs får mycket av sin kraft från en känsla av akut nostalgi – inte bara titlar och texter som We Used to Wait, Wasted Hours eller Empty Room, utan framför allt från musikens depressiva läggning. Arcade Fire lade sordin på sina mest euforiska tendenser – i stället präglas The Suburbs av en orosbådande, rastlös energi som aldrig riktigt exploderar på samma sätt som på tidigare album. Det låter kanske som ett bakslag, men fungerar till bandets fördel. Ett lugnare Arcade Fire är ett mer sofistikerat Arcade Fire.
Sprawl II (Mountains Beyond Mountains) är förmodligen den vackraste låten bandet gjort till dags datum, med syntar som exploderar i neon mot den gråa betonghorisonten som Win Butler gestaltar under hela skivan. Men mitt i den triumferande refrängen slår eländet till: “Dead shopping malls rise like mountains beyond mountains / And there’s no end in sight / I need the darkness someone please cut the lights”. Det är ett brutalt ögonblick, om det finns glädje här är den samma sak som värk, en obegriplig längtan tillbaka till något som aldrig var värt att längta efter. Nostalgi som dödsdrift. Känslan av att ha tappat en del av sin själ någonstans på vägen, att visserligen ha tagit sig ifrån sina uppväxttrauman men till vilket pris?
Smärtan Arcade Fire förmedlar är inte bara deras egen, det är nära nog en allmänmänsklig upplevelse – kanske var det därför musikvideon till We Used to Wait använde sig av Google Maps för att klippa in platser som tittaren växt upp på. Genom att vara mer återhållsamma och småskaliga än någonsin tidigare skapade Arcade Fire paradoxalt nog sitt mest universella verk.
-
12. Destroyer – Kaputt (2011)
Text av Klas Mattsson
Dan Bejar, mannen bakom Destroyer, var inte själv helt säker på att Kaputt var en bra idé. På den självömkande spoken word-låten Grief Point, som släpptes ett år innan albumet, verkar han tveka på om han ens borde ha gjort skivan. Han beklagar sig över hur dålig kritik hans förra skiva fick, hur världen föredrar honom melankolisk (men inte miserabel) och att när han vet om Kaputt är ”good or bad, I’ll know what is good, and what is bad”. Och ja, Kaputt var helt olikt något han gjort tidigare. Faktiskt kändes den helt olik all annan samtida musik när den kom. Skivan hämtar från det ostigaste 80-talet och låter som en korsning av en frikyrklig Peter LeMarc och New Order på valium (och jag lovar att det lät mycket konstigare 2011 än vad det gör 2019).
Kaputt är dock aldrig en pastisch. På Bejars kärleksförklaring till den smöriga saxofonen låter han uppgiven och dödsallvarlig. Han använder känsloläget i softrocken som ett verktyg för att skapa sin mest nakna skiva i karriären. Texterna är ofta kryptiska, men ändå känns det som att han blottlägger sig och visar upp sitt innersta. Han låter nästan bekväm i den melankoli han målar upp, som om han funnit sig i själv efter att inte ha funnit något. På den tolv minuter långa hopplöst bitterljuva Bay of Pigs muttrar han om och om igen ”I’ve seen it all” och man är nästan beredd att tro honom. Kaputt är utan tvekan Destroyers finaste verk och en av årtiondets största skivor. Hur skulle han inte kunnat ha gjort den här skivan?
-
11. Tame Impala – Currents (2015)
Text av Magnus Olsson
Innerspeaker från 2010 blev startskottet för det här decenniets stora indieband – Tame Impala. Sedan dess har orkestern från down under tagit med sina skitiga gitarrer och psykedeliska influenser från små källare till stora arenor. Längs vägen har musiken också förflyttats, men aldrig utan att lämna sitt DNA – solkysst gitarrmusik och atmosfäriska arrangemang. Currents, deras tredje fullängdare, är också bandets verkliga genombrott. Kevin Parker och hans mannar har gjort skolboksexempel i musikevolution från den abstrakta debuten, riviga och psykedeliska Lonerism till det som är ett popalbum stöpt i allt som bandet tidigare rört vid.
Produktionerna är både större och luftigare på ett album som tar oss ytterligare ett steg upp i atmosfären. Det är mer direkt, och lättillgängligt om man så vill, vilket också förklarar att bandet tagit ett steg utanför en redan beundrande krets. Med den växande popularitet som Lonerism gav dem skulle man enkelt kunna tro att ett vinnande koncept hade varit att elda på med mer av samma mynt. Currents är allt annat än just det – här hörs exempelvis Kevin Parkers röst i en ny kontext, hans falsett har plötsligt blivit lika central som deras gitarrer. Men i grunden handlar det om snyggt popsnickeri – det här är ett album som till brädden är fyllt av välbehag, gåshud och eskapism. Från självklara hitlåtar som Let It Happen och The Moment till Disciples och ’Cause I’m a Man. På 10-talet var det inte New York eller London som förde indiemusiken i en ny riktning – det var Fremantle, en förort till Perth.
-
10. Robyn – Body Talk (2010)
Text av Hugo Gerlach
2010 satt Robyn på ett gäng poplåtar så skarpa att det hade varit omöjligt att släppa dem alla på samma gång. De fick portioneras ut i mer hanterliga doser under ett par månader och kulminerade sedan i en typ av greatest hits-skiva i Body Talk. Hon kombinerar iskall electro, pumpande technoproduktioner och nostalgiskt glittrande disco med texter som får vibrerande dansgolv att parallellt vända sig mot varandra och inåt. Här ryms explosiva klubbanthems i Dancing On My Own och Call Your Girlfriend som berättar samma omskakande och hjärtskärande historia från två olika perspektiv. Låtar som U Should Know Better och Indestructible visade att hon fortfarande är coolare än vad de flesta av oss någonsin kommer att vara.
Hennes framåttänkande gråta-i-klubben-pop visade en generation av vilsna klubbkids att detta var genren vi inte visste att vi behövde. Här finns en stringens och självklarhet som gör att oavsett om Robyn sjunger om förlorad kärlek, ensamhet, nostalgiska kvällar eller bara att helt ursinnigt flippa loss på dansgolvet (feat. Snoop Dogg) så är det alltid helt rätt. Med Body Talk återuppfann hon sig själv – attityden var uppskruvad och visionen knivskarp – det är så här pop kommer att låta framöver. Folk kommer att inspireras och imitera, men det finns bara en Robyn.
-
9. Kendrick Lamar – To Pimp a Butterfly (2015)
Text av Erik Blohmé
Det skulle gå att skriva en hel text bara om den otroliga ensemblen som var med och skapade To Pimp a Butterfly, ytterligare en om narrativet som löper igenom albumet och knyts ihop med slutspåret Mortal Man, en tredje om den besinningslösa kreativiteten som präglar nästan alla låtar. Det är väldigt mycket skiva, och väldigt mycket musik – nästan 80 minuter. Kombinerat med det oväntade jazz- och funk-soundet verkade det som en osannolik plattform att avfyra en stjärna ifrån, men det fungerade och Kendrick Lamar vann kritiker och publik i samma svep.
Kendrick var såklart redan en bit på vägen med good kid, m.A.A.d City, som redan sågs som hans mästerverk. Att i det läget, med relativt få hits, rulla ut ytterligare en okommersiell konceptskiva och på något sätt vinna ännu större mainstreamberömmelse är fortfarande en märklig ekvation. Att det fungerade får ses som ett tecken på att popmusik fortfarande kan vara spännande, oväntad och subversiv.
-
8. The Radio Dept. – Clinging to a Scheme (2010)
Text av Olivia Nordell
Det är små nyanser i Clinging to a Scheme som gör det till det albumet som det är. Små subtila skiftningar i tempo, i rösten, får varje spår att kännas nytt och annorlunda. Trots dess knappa tid – ungefär 35 minuter – lyckas The Radio Dept. med ett magiskt, fulländat album som upplevs längre än sin tid. Det är nästan blygsamt, lågmält, men samtidigt överväldigande i känslosamhet och tonalitet. De kontrasterna växer fram i albumet och gör det till det komplexa album det är, som när Johan Duncanson sjunger ”And he’s spent some 20 years with this feeling / Of being lost inside” på David samtidigt som musiken är förledande ljus, eller lurar en att tro att Heaven’s on Fire är en lycklig kärlekslåt. Nerven är alltid där, slående klar. Det finns så mycket vackert på Clinging to a Scheme att dess minuter knappt kan rymma det. Det är ett album utan botten, som växer hela tiden, rumsligt odefinierad.
-
7. LCD Soundsystem – This Is Happening (2010)
Text av Nike Rydberg
“LCD Soundsystem vs. The National: Which Is The Buzziest NYC Band In The World Right Now?” Rubriken från maj 2010 känns i dag fullkomligt världsfrånvänd. James Murphy har skämtat om sin egen musikaliska irrelevans sedan 2002, men när 10-tal nu blir 20-tal har LCD Soundsystem kanske lost their edge på riktigt. Den hipsterkultur gruppen ironiserade över och förknippades med – flanellen, Ray-bansen, den lilla mössan, den populära ståndpunkten att man “absolut inte är en hipster” – är som bekant död. På 2017 års gravallvarliga comebackalbum American Dream lät de ofta som ett helt annat band, och det var förståeligt – det symboliska kapitalet i att kunna exakt alla Brian Eno-proddar har förmodligen devalverats under 10-talet, den kulturella fragmenteringens decennium.
Lyckligtvis handlade This Is Happening aldrig om buzz, utan är kanske den ultimata sammanfattningen av gruppens diskografi. Här finns alla komponenter för ett perfekt LCD-album: hatkärleken till New York, kärleken till någon, Bowie-stölderna, musikbranschsatiren, ålderskrisen, de ikoniska Murphy-ismerna (“Talking like a jerk / Except you are an actual jerk / And living proof that sometimes friends are mean” avhandlas redan i förstaspåret). American Dreams mörker kan anas på Somebody’s Calling Me och Pow Pow, medan I Can Change var det närmaste en klubbgråts-låt du kunde komma 2010 utan att vara Robyn (självklart blev både I Can Change och Dancing on My Own definierande musikval i HBO-serien Girls).
James Murphys gamla beskrivning av sitt LCD Soundsystem – “ett band om ett band som skriver musik om att skriva musik” – stämde inte riktigt överens med det relativt okomplicerade, otroligt levande LCD Soundsystem som nu visade sig på This Is Happening. “If you’re afraid of what you need / Look around you, you’re surrounded / It won’t get any better”, sjöng han i Home (för övrigt en av de bästa låtar jag någonsin hört om att vara en person). 2010 års LCD Soundsystem var i sin peak och visste det.
-
6. Sufjan Stevens – Carrie & Lowell (2015)
Text av David Winsnes
Carrie & Lowell tar sig framåt med viskningar. Efter att hans mor Carrie dog försökte Sufjan Stevens ta sig genom sorgen med flagnande minnen och försiktigt fingerplockande, men föll under processen i stället djupare ner i tvivlen. ”Again I lost my strength completely, oh be near me tired old mare / With the wind in your hair”, sjöng han tidigt i inledningsspåret Death With Dignity. Sådan är Carrie & Lowell: avgrundsdjup, inte för att den saknar kärlek, utan för att den innehåller så mycket. Den är varm likt ett gammalt sommarfoto, öm som något du inte tänker att du förtjänar och rädd som ett husdjur som ser sin ägare gå till jobbet.
Att sörja behöver inte vara, är inte oftast, en kall process. Den kan vara outhärdlig men vid sidan av att förälska sig i någon lär det inte finnas ett lika intensivt personfokus. Carrie & Lowell formades av det: den blev berättelserna runt köksbordet för att försöka förstå livet, den blev apatin några sekunder efter att ha vaknat, den blev vinden som ska röjas och vinden i håret i en bild i huvudet.
Mount Eeries förkrossande A Crow Looked at Me hittade smärtan i rättframma beskrivningar. ”You’ve been dead eleven days.” Det är en skiva av en man så säker på sin totala hängivenhet till någon att även de vackraste kärleksformuleringarna gjorde det svårt att andas som vanligt. Carrie & Lowell trevar sig i stället framåt, letar efter emotionella avslut och arv, komplicerad och förvirrad. Det är en sökande skiva. Vad ska man tycka och känna när ens mamma dör? Vad ska man tro på? Sufjan Stevens viskar fram de stora känslorna här eftersom crescendon ringer dåligt om man inte har en aning om vad man håller på med. Det var den allra mänskligaste samlingen musik som någon gjorde under de här åren.
-
5. Lorde – Melodrama (2017)
Text av Freja Wehrling
År 2013 var Lorde både en meme och en one hit wonder – en relativt dålig kombination om man vill fortsätta professionellt med musik (vi vet alla hur det gick för Rebecka Black). Så småningom insåg alla såklart att det fanns fler hits på Pure Heroine än Royals, men ändå var det kanske först vid Melodrama som Lorde fick ett ordentligt erkännande av världen som den popstjärna hon är. År 2017 var hon återigen musikvärldens underbarn (eller kanske unga vuxen) och skivan som backade henne denna gång var en ohejdad hyllning till festen.
Melodrama exploderade som en bomb, eller kanske hemgjord dynamit, och inuti fanns tårar, svettigt glitter och bangers som både gick att gråta och dansa till. Med texter som skrivits om och suddats ut tusentals gånger, alternativt blivit författade i memo-appen klockan fyra på morgonen, kravlar sig Lorde igenom hjärtekross och krossade shotglas. Här spränger hon barriärer, högtalare och bilar i en kamp för att få känna något – eller kanske för att inte känna så mycket hela tiden.
Som nydumpad med popstjärnestatus och oändliga möjligheter i en oupptäckt stad beter sig Ella Yelich-O’Connor som Marie Antoinette hade gjort om hon levde i dag. Melodrama är hennes revolt mot den apatiska popskivan och i stället gräver den sig ständigt inåt. I Liability dansar hon tryckare med sig själv, i The Louvre upphöjer hon sin nya crush till kultnivå och på den avslutande Perfect Places beger hon sig på en lika delar febrig som dödsdömd färd mot det ouppnåeliga. Strävan efter att genom fester ta sig någon annanstans är måhända generationsöverskridande, men få artister har som Lorde fångat den brännande desperation och totala likgiltighet som växlade om varandra under 2010-talet.
-
4. Bon Iver – s/t (2011)
Text av Johanna Eliasson
I Bon Ivers introspektion vecklar Justin Vernon ut lager av sitt eget medvetande för allmän beskådan. Han avtäcker olika grader av sin desillusion av livet, som i en impressionistisk tolkning av sitt eget psyke. Albumet verkar ha uppstått ur en existentiell melankoli och det finns inte en skälvande textrad, ett utforskande saxofoninslag eller vemodigt syntdrag som inte är driven av melankolin. Bon Iver värker rakt igenom, även i sina lyckligaste stunder.
Bon Iver är inte lika mycket ett album som ett ljudlandskap att besöka om och om igen. En välbekant plats att få komma hem till. Vernon söker att förstå sig på sina upplevelser genom att utforska soniska landskap, men kanske framför allt platser i minnen och förnimmelser, som om hans hågkomster och forna känslor är en fysisk plats att fritt fram vandra runt i och utforska. En resa genom ett landskap som är om vartannat kargt, böljande eller frodigt. I Vernons naturromantik bottnar sig också en frustration i platsbundenhet, så pass att den ibland nästan känns lite klaustrofobisk och med enda möjliga utgång att till sist ändå förlika sig med livets obevekliga gång.
Det ligger något ödesdigert i Bon Iver, i det cykliska berättandet. Under de år som Vernon har låtit mig besöka det här landskapet har jag återkommit, i den mån jag har kunnat. Känsloankaren är ibland för starka, som om det är Vernon själv som från första början har placerat känslan melankoli i mig. Att frammana känslor så starka och universella är det få musiker som har kunnat. Men, när man mer eller mindre har skapat ett eget känsloregister känns benämningen musiker lite för fattig för vad Justin Vernon egentligen gör på Bon Iver.
-
3. Frank Ocean – Blonde (2016)
Text av Amel Suljevic
I en tid av (planerade som oplanerade) läckor och den mer kreativa album-kampanjen efter den andra lyckades Frank Ocean sätta hela musikvärldens tålamod på prov. Fyra år efter det hyllade debutalbumet Channel ORANGE väntade världen på vad man trodde skulle vara Boys Don’t Cry, men till slut blev Endless – ett utsökt mixtape av lösa demos som fick agera soundtrack till Franks bygge av en trappa. Och mitt i svallvågorna av förvirringen släpptes Blonde – det grandiosa projekt som fansen tålmodigt väntat på.
Blonde är på många sätt väldigt olik Channel ORANGE. När debutalbumet utgår från fängslande narrativ fungerar Blonde som drömlika fragmentariska minnesbilder. Blonde tar vid just någonstans där berättande övergår till fantasi, i en limbo mellan dröm och verklighet. Där bristen på narrativ blir albumets största styrka, orkestrerat av storslagna syntar, gitarrer (majoriteten av låtarna saknar trummor) och en av 10-talets allra viktigaste röster. Med Blonde suddar Frank Ocean ut gränserna – ett samtida mästerverk.
-
2. Kendrick Lamar – good kid, m.A.A.d city (2012)
Text av Filip Hiltmann
”good kid, m.A.A.d city – a Short Film by Kendrick Lamar.” På albumomslaget väljer Kendrick Lamar att beskriva sitt album som en kortfilm snarare än ett album, och det ligger något mycket signifikant i det. Hellre än att följa albumformatets berättandestil, väljer Kendrick att via musik skildra sin historia inspirerad av filmmediet och dess målande beskrivningar.
Via ett ickelinjärt berättande får vi göra ett antal nedslag i Kendricks ungdom, där episoder från uppväxtorten Compton berättar en historia om något större, om något som rör sig långt bortom hans egna upplevelser. Det är både en coming of age-berättelse och en skildring av det utsatta område han är uppväxt i. Vi möter gängkriminalitet, drogproblematik, social orättvisa och människorna bakom – allt beskrivet av genrens vassaste och kanske viktigaste penna.
Kendrick både använder och avvisar genrens kanon när han tar sig fram över medryckande beats och minimalistiska strukturer. Med hjälp av en rad producenter – alla väl valda för ändamålet – är ljudbilden genomgående omfångsrik och välproducerad. Olika karaktärer porträtteras i olika röstlägen, samtidigt som realistiska skits bryter av och ger kontext.
Under ett decennium där texters betydelse skulle kapitulera mot framförandet av dem, visade Kendrick tidigt att båda delar var möjliga. Bara några år senare skulle han skapa ett annat av decenniets främsta giv – då med en helt annan utgångspunkt. Men sett till inflytande, och hur kommande släpp skulle svara på dess inverkan, är good kid, m.A.A.d city utan tvekan både Kendrick Lamars, och ett av decenniets, bästa album.
-
1. Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)
Text av Martin Kørra
Hur förlåter man någon för att den ber om förlåtelse? När Kanye West släppte Jesus Is King tidigare i år var det en exorcismrit av hela hans person – ett sätt att ta Yeezus ur Jesus. Den pånyttfödde Kanye utannonserade slutet på sin ”sekulära musik” (av alla kategoriseringar du kan tvinga på musiken måste det här vara den sämsta), tvätta språket, och, har det sagts, börja censurera bakåt i karriären. My Beautiful Dark Twisted Fantasy är nu bara My Beautiful Fantasy och Kanye West är alltjämt sin egen sämsta kritiker. ”No more drugs for me / Pussy and religion is all I need” är nu bara… ja, du fattar. Lämna det åt popmusikens största ego att hitta asketism i en musikindustri som jagar substans(er) utanför musiken snarare än inuti den. Den sista rockstjärnan har slocknat och det var han själv som tryckte på knappen. Och så vidare, och så vidare. Kort sagt: kontexten som My Beautiful Dark Twisted Fantasy existerar i förändras i takt med att dess upphovsman gör det.
Men vi ska komma ihåg att den första, ursprungliga kontexten var den där USA:s kanske största musiker precis avslutat sitt förhållande med Amber Rose, tappat fans, respekt och anseende efter Taylor Swift-incidenten, och två år efter hyllade 808s & Heartbreak hade hans goodwill till slut börjat falna. De största hiphop-skivorna som kom ut de åren var habila men mediokra (Mos Def, Chef Raekwon, The Roots, och Big Boi dominerar inte direkt listor av det här slaget). Och så My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Hiphopen lät som den gjorde på 90-talet eller så lät den dåligt. Eller så lät den (3.) så här. Kanye West hittade ett sound som lät som om det låg tio år framåt i tiden – här står vi! – och lyckades inspirera sina vänner att skicka sina egna karriärer till månen. Nicki Minaj, vars debutalbum släpptes samma dag som MBDTF, rappade så hårt och så snabbt att alla glömde bort att hon delade låt med Jay Z, Bon Iver, och Rick Ross.
De enda studioreglerna, ”NO HIPSTER HATS” och ”JUST SHUT THE FUCK UP SOMETIMES”, var det klassiskt skruvade Kanye-receptet på framgång. Men om det som hände med skivan utanför den var just idel framgång så var berättelsen på den i stället en berättelse om misslyckanden, tillkortakommanden och personliga brister. För det var inte My Beautiful Fantasy, det här var själen – hela själen, den mörka, vackra, förvridna – som den ser ut. Det var Kanye Wests dagbok återberättad genom stor pop. Pop där more faktiskt var more, och det är inte spekulation utan faktum att den här listan hade varit en helt annan lista om MBDTF (precis som YANDHI) fått dö i tystnad på en hårddisk i stället för att influera den.
Så hur förlåter man någon för att den ber om förlåtelse? Det gör man inte. Man tackar.