Lista

7 guldkorn på Umeå Open 2017

Publicerad: 30 mars 2017 av redaktionen

Det är äntligen dags att starta förfesten till festivalsommaren. Alla tecknen är här – snön har börjat smälta, vårjackan har åkt fram och Umeå Open har som vanligt plockat ut de mest lovande artisterna för resten av året. Under 2016 slog festivalen på stort när olika bokningsgrupper, skivbolag och Refused hjälpte till att fylla programmet, men i år har Umeå Open valt att lita på sin egen expertis. I stället för att boka internationella band (förutom två isländska och ett finländskt) har det grävts i den inhemska guldgruvan och hittat en bredd som tillfredsställer alla. Som dragplåster finns bland annat Erik LundinLittle JinderHurula och Säkert!, men det gömmer sig samtidigt så många exalterande namn för framtiden längre ner på postern. Det är ett svårt arbete att sålla allt som Umeå Open presenterar, men på den här listan har vi försökt välja ut sju namn som förtjänar en liten extra boost innan festivalen drar igång.

 • Bottenvikens Silverkyrka

  Text av John Jonsén

  Om det fanns betting för vilka ord som läggs till i Svenska Akademiens ordlista varje år borde alla pengar satsas på ”väckelseacid”, Bottenvikens Silverkyrkas självutnämnda genre. Redan på Det stora uppvaknandet lyckades syntduon imponera med det mörka och pulserande soundet, men ju mer tiden har gått har vi till slut blivit helt frälsta. Det skulle vara långt ifrån förvånande om just väckelseacid var ordet på allas läppar efter att det färska släppet Arken bevisar att duon har fler gripande predikningar för dansgolvet. Om inte annat har Bottenvikens Silverkyrka öppet straff på mål under Umeå Open, när de spelar midnatt i en faktisk kyrka.

  Torsdag – 00:00 – Vasakyrkan

 • Ikhana

  Text av John Jonsén

  Hon har gett oss flera varningssignaler efter varandra med singlarna WTA och VHVH, men det stora startskottet för Ikhanas karriär är så nära att det bara är några millimeter till avtryckaren trycks ned. Sen kommer hela landet vara hennes. Hon har allt som krävs – fylliga produktioner, stämband av guld och kan plocka fram ett superstadigt flow när hon behöver. Med en debutplatta som släpps nästa fredag kommer hon med all säkerhet ha artilleriet som krävs för att storma den stenhårda hiphopscen som Umeå besitter och ändå ha ammunition kvar att spara.

  Fredag – 21:15 – Hundra

 • Spice Boys

  Text av John Jonsén

  Under förra årets upplaga spelade ett distat och nybildat Spice Boys på kvarterskrogen Peppes (R.I.P.), som trots rätt dåligt ljud lyckades övertyga att de var ett band att räkna med. Om det beror på att de signades till det eminenta skivbolaget PNKSLM eller för att första EP:n Spice City helt enkelt är packad med skränig garagerock med toppkvalité så verkar Umeåkvartetten få sin revansch i år – precis som vi hoppades på. Så länge det tillåts att Spice Boys har precis så mycket stök och hets de vill kommer det bli ett rundgångskalas att minnas.

  Fredag – 21:30 – Orangeriet

 • Unge Ferrari

  Text av Magnus Olsson

  Norsk musik har sällan fått särskilt mycket uppmärksamhet i svensk media, bortom självskrivna giganter. Men i den digitala värld som vi nu lever i börjar landgränser att suddas ut. I synnerhet har den skandinaviska rapscenen gett ett eko långt utanför egna huvudstäder. Det är på många sätt självklart att Nora Collective samarbetar med svenska motsvarigheten RMH. I ett annat universum skulle Unge Ferrari vara svensk, det som tidigare avfärdats som språkbarriärer tas nu emot med öppna armar.

  Med atmosfäriska produktioner, cloud-element och brottarrefränger är Unge Ferrari kronan i den juvel som är norsk hiphop.

  Torsdag – 21:15 – Hundra

 • Duschpalatset

  Text av John Jonsén

  När alla andra låtsas som att det är 80-tal tänker Duschpalatset ett steg framåt. Debutsingeln Sjöstjärna är rak, ärlig och med en riktigt stark refräng som går att sjunga ut livsångesten till – precis så som Popsicle och The Wannadies tänkte ca 1993. Stenkasten från att träffa Jocke Berg i bakhuvudet är inte heller särskilt många med rim som ”Stena Line / Kvarkentrafik / Bada mig / Gör mig ren och framgångsrik”. I den bästa av världar är Umeå Open-framträdandet den gnistan som får 90-talslågan att brinna i Sverige igen med Duschpalatset som fanbärare.

  Lördag – 21:15 – Väven Öppna / Fredag – 18:45 – Pipes of Scotland

 • Steve Buscemi's Dreamy Eyes

  Text av John Jonsén

  Går du på Umeå Open för att dansa? För att du vill drömma dig bort? Eller för att få lite soundtrack till hånglet? Steve Buscemi’s Dreamy Eyes har allt och lite till. Det har varit svårt att undvika deras framgångssaga på sistone, åtminstone från vårt håll. Bland alla alternativ som Umeå Open erbjuder ungefär samtidigt på lördagen, Rome Is Not a Town, Sara Parkmans Skog, ShitKid osv, kan det däremot vara lätt att saker krockar eller helt enkelt glöms bort. Men bara några sekunder av Closer och Call Out är nog för att förgylla en hel festival, oavsett vad du än är ute efter.

  Lördag – 22:45 – Orangeriet / Lördag – 15:15 – Carlings MVG

 • Jenny Nilsson & Demonerna

  Text av John Jonsén

  Medan ett av Umeås mest framgångsrika punkband The Bombettes ligger i dvala har gitarristen Jenny Nilsson valt att gå en allt mörkare musikalisk väg. Någonstans efter avfarterna som Tant Strul och Vånna Inget tog hittar vi Jenny Nilsson & Demonerna, med lika många melodier som skär i hjärtat som det finns textrader som slår luften ur magen. På debutsläppet Demonerna finns fyra vemodiga hits som lämnar en stor hunger efter mer – speciellt under titelspårets slagkraftigaste rader: ”Jag såg en bild av dig i Stockholm / Vad fan gör du där? / Hur många drömmar har du kvar? / Hur många har du plockat isär?”. Alla som köpt biljett för att se Hurula – uppvärmningen är given hos Jenny Nilsson.

  Fredag – 21:15 – Studion

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 93 [name] => Umeå Open [slug] => umea-open [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 94 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 57 [filter] => raw ) )