Lista

7 sommarfestivaler vi gillar

Publicerad: 10 juli 2018 av Stina Vickhoff

Återigen är det dags att hylla de arrangörer som sliter röven av sig för att erbjuda ett bredare utbud av det vi älskar mest – festivaler.

Varje år gör vi en festivalguide med ett urval av några mindre festivaler som inte arrangeras av en kommersiell jätteaktör. Såhär nu i efterhand är det övervägande mest festivaler med elektronisk nisch men det är för att vi uppskattar det.

Utan inbördes ordning utöver datum, här är sju mindre festivaler vi verkligen gillar:

 • Styrsöfestivalen

  Text av Stina Vickhoff

  20-21 juli
  Styrsö, Göteborg

  Nykomling på listan som med sin festivalbeskrivning bokstavligen får en att börja gråta av längtan till västkusten. Det finns något så delikat över de göteborgska öarna som tar en tillbaka till en svunnen tid, långt innan Håkan Hellström började kapitalisera på dem.
  Till saken hör också att bokningarna är otroligt bra. Jonas Lundqvist, Cherrie, Hanna Järver & Den svenska björnstammen för att nämna några.

 • Algotfestivalen

  Text av Stina Vickhoff

  20-22 juli
  Dingle, Bohuslän

  Algotfestivalen är en veteran i festivaletgamet och går in på sitt åttonde år i sommar. Även denna gång med ett brett spektra av artister och kreatörer som till exempel TantRut, ITALO BITCHES & SaidArtch. Och inte att förglömma, när vi andra så sakteligen började skilja på färgat och genomskinligt glas i källsorteringen hade Algot redan dumpstrat mat för en hel by. Med andra ord – de värnar om moder jord på ett mycket föredömligt sätt.

 • Teckmantel

  Text av Stina Vickhoff

  20-22 juli
  Borlänge

  Tyvärr, tror en som ickehärstammande från Dalarna, att allt där uppe ser likadant ut. Vilket betyder att Teckmantel såhär post-Gagnef också är himlen på jorden i formen av ännu en folkpark.  För femte året arrangerar en grupp dalabor en non-profit-upplevelse som är likadelar dans som konst av andra slag.

 • Norbergfestivalen

  Text av Stina Vickhoff

  26-28 juli
  Norberg, Västmanlands län

  Förra året besöktes Norbergfestivalen av en av våra redaktörer och han skrev rätt och slätt att den inte liknar någon annan festival, varken svensk eller internationell. Och ja, efter 17 år gör detta elektroniska unikum uppenbarligen många rätt. Årets bokningar leverar med bl.a. namn som hajpade Lanark Artefax & ryska Inga Mauer. 

 • Gainesville

  Text av Stina Vickhoff

  4-5 augusti
  Eskilstuna

  Vad är, utöver Kent, ett bevis på att Eskilstuna existerar? Jo, festivalen Gainesville. Skämt åsido, gratis är gott och speciellt gott när äkta kultur är det som är gratis. För tredje året i rad arrangeras denna minifestival med en lineup som är till duga, bl.a. Markus Krunegård, Shout Out Louds & Good Harvest. Enda minus att barn är välkomna (otroligt personlig åsikt tyvärr).

 • Pstereo

  Text av Stina Vickhoff

  16-18 augusti
  Trondheim

  En återkommande norsk dröm på listan som kanske egentligen inte kategoriseras som mindre i storleken men likväl platsar den här. Möjligtvis för att vi imponeras orimligt av det norska landskapet festivalen äger rum i, Trondheim. Och såklart även lineupen – Big Thief, powerkvinna Sigrid, Kraftwerk & Aurora.

 • PLX Tjärö

  Text av Stina Vickhoff

  31 augusti-2 september
  Tjärö, Karlshamn

  Jag har svårt att greppa vad PLX Translunar är om och det beror troligtvis på mitt uteblivna konstnärliga intellekt. Må så vara, den här festivalen är ändå något jag vill vara en del av. Och en sann källa, i form av en av FR:s egna skribenter, hävdar att detta är den bästa festivalen hen varit på. Samt med toppbokningar som Roskilde-aktuella Laurel Halo och Malmö New Wave-representanten Guleed blandat med dancehall och techno.