Lista

8 höjdpunkter på Where’s the Music?

Publicerad: 23 januari 2018 av Magnus Olsson

Poängen med en showcasefestival är att skaka fram både samtid och framtid. Norrköpingsfestivalen Where’s the Music? som går av stapeln 9-10 februari gör precis det. Omkring 100 artister kommer stå på scen inför lika delar musikbransch som hungriga musikentusiaster. Nu gör vi lite av jobbet åt er – vi har plockat russinen ur kakan och presenterar åtta artister som ni inte får missa på årets festival.

Att ni kommer sjunga med i Manboy med Eric Saade och se Familjens efterlängtade comeback behöver vi inte tipsa om, det gör ni och vi ändå. Så därför har vi synat hela festivalen och plockat fram de artister vi tycker förtjänar extra mycket kärlek. Allt från euforiska mellanstadiediscon till hjärtskärande pop.

 • Alice Boman

  Text av Magnus Olsson

  Som en skänk från ovan. Alice Boman har en änglalik röst som kan ta henne till de riktigt stora scenerna. Tillsammans med dova och drömska uttryck har hon gång på gång skrivit psalmer för samtiden. Senast kom det i form av Dreams förra hösten – vi gissar att 2018 innehåller fler stordåd. Förhoppningsvis ser vi Alice Boman ta plats i en av de kyrkor som utgör scener under Where’s the Music?

 • Namasenda

  Text av Magnus Olsson

  Debutsingeln Here doftade PC Music och producenten SOPHIE. Med rosa danseufori blastade hon ut med sockerstinna produktioner som till och med gör Rebecca & Fiona avundsjuka. På debut-EP:n hot_babe_93 möter vi ett pulserande mellanstadiedisco, dunjackor och sylvassa klubbdängor. Letar du efter festen? Look no further.

 • Diskopunk

  Text av Magnus Olsson

  Det här är ett band som onekligen lever upp till sitt namn. Musiken är rytmisk, fylld med svängrum och en gnutta håll käften-anda. Kanske har den här kvintetten gått under mångas radar här hemma, de flesta lyssnarna finns nämligen i städer som New York, Los Angeles och London. Svaret finns givetvis i den organiska rockmusik som Diskopunk skapar, men också att de redan har en brottarhit i Fire. Under hösten åkte de på en utsåld turné som support till Mando Diao – snart gör de det i eget namn.

 • LASH

  Text av Magnus Olsson

  Systerduon LASH består av Sabina och Anfa Lasharis synkroniserade rapflow om livets villkor. Deras uppväxt har kantats av våld, droger och kriminalitet något som de omsatt till den styrka som ryms i artisteriet och låtskrivandet som är LASH. Musikaliskt blåser det friska vindar med afrobeat och gangstarap. LASH är allt det där, men framför allt är det giftiga verser som välter det mesta. Duon ska ha upptäckts av Silvana Imam 2015. Sedan dess har de radat upp potentiella kängor i Gäris i min kucha och Para Ya – låtar som förtjänar en betydligt större publik.

 • JËLLY

  Text av Magnus Olsson

  Årets P3 Guld var en röst för morgondagen och den nya urbana musiken. Det blev en knock-out för artister rotade i hiphop-genren, ett erkännande för genren som på senare år blomstrat rejält. Sångerskan JËLLY från Malmö är en del av det som vi kallar framtid. Under 2017 debuterade hon med EP:n Allting / Ingenting – en utblottad verklighetsskildring tonsatt med dova och futuristiska beats. På Adam Tenstas nystartade label Järn går hon i de fotspår som Cherrie trampat upp. Inte övertygad? Lyssna på übermäktiga Vi har gjort en ocean.

 • COBRAH

  Text av Magnus Olsson

  Just nu gillar tre personer COBRAHs Facebook-sida – den har förmodligen inte sjösatts ordentligt (låt oss hoppas). Den kommer garanterat att explodera, precis som den kompromisslösa musiken som gör COBRAH till Sveriges egna Die Antwoord. Stenhårda beats sprutas ut som om hon stod med en kulspruta i handen och mejade ned allt och alla. Och det finns skäl att vara arg och aggressiv – textmässigt handlar det om att vara en kvinnlig artist i dagens klimat. En homerun även för fans av Peaches och Grimes.

 • VERO

  Text av Magnus Olsson

  Stockholmstrion VERO är tre vänner som i åratal skänkt dansgolv och barer lite mer glädje bakom skivspelarna. Nu har de gått samman för att plocka russinen ur kakan från forna ZTV-tider. Det låter No Doubt och The Cardigans om deras roadtrip-vänliga låtar, som tagit dem hela vägen till Stockholms modevecka och Dagmars modevisning. På Where’s the Music? kommer de bli en motpol till alla som försöker uppfinna hjulet och jaga framtiden – VERO har blickat bakåt, pumpat däcken och gett 90-talet nytt syre.

 • Wy

  Text av Magnus Olsson

  Skivbolaget Hybris har alltid haft en fingertoppskänsla när det kommer till emotionell och atmosfärisk pop. Malmöduon Wy går hand i hand med allt detta. Ebba Ågren och Michel Gustafsson gör smärtfylld indiepop någonstans i gränslandet mellan hopp och förtvivlan. Det musikaliska spektrat är brett och rymmer både referenser som Beach House, The xx och shoegaze-ikonerna Slowdive. Som oftast är det enkelt och sparsmakat – vi bara blundar.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1666 [name] => Where's the Music? [slug] => wheres-the-music [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1667 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 53 [filter] => raw ) )