Lista

Department 2018 med Instagrams sämsta filter

Publicerad: 12 juni 2018 av Stina Vickhoff

Department Stockholm är något så tacksamt som en elektronisk endagsfestival uppdelad i två. Den första delen, Episod 1, intog Berns tidigare i april i år och finalen, Episod 2, som var en större satsning tog plats vid Slakthusområdet sista helgen i maj. Nedan följer det revolutionerande upplägget; festivalreportage i listformat, fotograferat med en Iphone 7s plus och Instagrams sämsta filter, lo-fi.

 • Platsen

  Text av Stina Vickhoff

  Det bästa med Departments platsval är att den inte är förlagd till Nobelberget. Slakthusområdet är i sig inte jätteskoj men det tar ändå väldigt mycket mindre emot att sitta kvar på gröna linjen till Globen än att byta till en spårvagn som tar en ut till Stockholms mest identitetslösa bostadsområde, Hammarby Sjöstad

  Själva festivalområdet i sig är uppbyggt med två dansområden, ett litet som är utomhus, och det stora, Förbindelsehallen, som är inomhus och sväljer långt mer än vad som fylls denna dagen och kvällen. Det är onekligen ett bra utrymme för just denna typ av elektroniska akter och det ställer otroligt höga krav på ljudet som de lyckas manövrera bra både inne- och utomhus.

  Logistiken kring utförandet av hygienbehov är dock något vi funderar mycket på. Det finns tolv bajamajor och två pissoarer totalt som skall delas broderligt mellan alla gäster. Gästantalet är räknat till 3000 personer. Kön är aldrig sinande och folk börjar nästan slå upp små läger utanför toaletterna för att slippa köa tills nästa gång det vankas besök. När vi till slut äntrar den blåa boxen blir glädjen tyvärr kortvarig då ringen är full med kräk.

 • Musiken

  Text av Stina Vickhoff

  Lineupen är väldigt bra. Det är alltid otroligt tacksamt med arrangörer som inte lägger en fet pott på en akt och sen slentrianbokar resterande akter. Department har en väl genomtänkt lineup med bokningar som tillfredsställer alla olika typer av genreentusiaster. Såklart är Solomun som stänger Förbindelsehallen en höjdpunkt för många, och det är även först vid 00.00 som det känns fullt på området.

  När veteraner som Todd Terje och Kornél Kovacs går på sen eftermiddag är mängden personer på plats inte värdig seten de levererar. Men lagom till att Studio Barnhus-medlem nummer två – Baba Stiltz – går på rasslar det till vid entrén och Lilla Globen, utescenen där han spelar. Det är proppfullt med folk och det tar inte många sekunder innan vi inser att övriga akter omöjligen kommer kunna toppa stämningen som är där och då. Andra höjdpunkter är Berlins finest Anja Schneiders lågmälda men vibrerande set inne i Förbindelsehallen och såklart Solomuns avslutning. Musiken är allt på Department, det finns inget att kommentera.

 • Maten & drycken

  Text av Stina Vickhoff

  Alltså, det är sällan en kulinarisk upplevelse att äta på festival och ingen har väl köpt en biljett till någon form av kulturell tillställning enbart för att äta sig igenom utbudet – men det är kul när det är gott. Department har några foodtrucks, vi väljer den med kortast kö för buken behöver fyllas. Det blir en mexikansk tacos med falafel (?), tyvärr smakar den mest starkt. Plus för gedigna portioner.

  Det känns gammalmodigt att klaga på priser, men låt en vara gammalmodig. Det är dyrt. 70 kronor för en 33 cl öl är verkligen i det mest maxade laget, samma med skvättarna vin för 80 kronor. Varför måste ens bankkonto dö på en dag? Och det finns inte sprittillstånd på plats så det är inte som att vakna upp efter en vanlig klubbkväll där man vet att tre lax gått åt till Red Bull-vodka. Det har dött för att man drack några öl.

 • Människorna

  Text av Stina Vickhoff

  Till skillnad från övriga stadsfestivaler så är en böjd att påstå att det inte är en homogen grupp som samlas i Slakthusområdet denna lördag. Vilket är befriande då det är ett gott tecken på att bokningarna verkligen tilltalar alla typer av elektrofantaster, men det är också fascinerande. Här finns en blandning av rå-raveare med svart hoodie och snusnäsduk som går hela vägen upp till och täcker munnen (är man rädd för dålig luft eller, fattar inte?) och generation äldre Summerburst-besökare som de skulle sett ut om de inte lämnat Gärdet på två veckor. Och såklart, män i jeans och vit t-shirt. En övergripande analys är dock att det är fantastiskt att en ”stadsfestival/blockparty” lockar till sig ett såpass varierat klientel där alla är, vad vi kan se, fredliga själar som bara vill dansa.

 • Framtiden

  Text av Stina Vickhoff

  Department annonserar sent på kvällen att de har sålt slut och såhär i efterhand är det inte förvånande, det är den här typ av festivaler som vinner mark idag. Där arrangörernas primära drivkraft är musiken och akterna de bokar och inte att tjäna så mycket pengar som möjligt / sponsra sönder arenan / sälja så mycket biljetter som möjligt (även om det är trevligt av andra skäl). Otvivelaktigt kommer Department återvända även nästa år och säkerligen åren efter och då kanske med lika hög nivå på logistiken som på musiken.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2215 [name] => Department [slug] => department [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2216 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 15 [filter] => raw ) )