Lista

Månadens bästa låtar – juni 2018

Publicerad: 2 juli 2018 av redaktionen

Farväl rangordnad månadslista! Välkommen onumrerad samling låtar och fullspäckad Spotify-lista! Vi har möblerat om i våra topplisteformat nu i sommar och gjort allting lite smidigare. Här på hemsidan hittar ni fortfarande enstaka motiveringar längst ner på sidan, i vanlig ordning.

Juni månads spellista hittar du här. Den innehåller låtar från Melody’s Echo Chamber, SOPHIE, Markus Krunegård, Chromatics, MorMor, Project Pablo, serpentwithfeet, Snail Mail, Iglooghost, Leon Vynehall, Dirty Projectors, Idles, The Blaze, Nine Inch Nails, Death Grips, bland mycket mer.

 • Melody's Echo Chamber – Quand les larmes d'un ange font danser la neige

  Text av Nike Rydberg

  Man kan göra slut med frontmannen i Tame Impala. Man kan se honom förvandla ens breakup till Pitchfork-guld på Currents, man kan försvinna under radarn och balla ur: släppa singlar för att sedan radera dem från internet, byta artistnamn och byta tillbaka artistnamn, flytta till skogs med Dungen och bli inlagd på sjukhus i månader. Quand les larmes d’un ange font danser la neige (”När en ängels tårar gör en snödans”) låter som en urladdning av allt som hänt Melody Prochet de senaste åren. Den får också allting som någonsin skulle kunna hända att framstå som något uthärdligt: precis som livet självt så lyckas musiken bara fortsätta och fortsätta och fortsätta, till synes oberoende av vilja eller mål eller logik (”Ain’t no karma, only love”, får lyssnaren veta). Just därför kan man ju också alltid komma tillbaka. Melody’s Echo Chamber gör det med ett strålande album och sin bästa låt någonsin.

 • Oscar - 1UP (feat. Sarah Bonito)

  Text av Freja Wehrling

  När Oscar spelade på Way Out West 2016 stod han för en av festivalens bästa spelningar. Då hade han precis satt sitt avtryck på musikvärlden med debutalbumet Cut and Paste som en lovande och nyskapande britrockare, men sedan dess har mycket förändrats. Efter det intensiva turnerandet och tvivel på musik och på sig själv, var det tyst från britten ett tag. Nu har han dock lyckligtvis tillbaka, återskapad och redo att göra musik på ett nytt sätt. Med 1UP får vi en sprillans ny Oscar som i en glittrande och glitchig radiosingel hyllar livet. På låten har han med sig Sarah Bonito från Kero Kero Bonito och tillsammans skapar de något som är lugnt och tokigt på samma gång. Både musiken och texten är tv-spelsinspirerade och Oscars dagar med gitarrackord är sedan länge förbi, men det känns helt naturligt. Låten är som ett enda långt Candy Crush-streak och precis som spelet är den helt och hållet beroendeframkallande.

 • The Blaze - She

  Text av Magnus Olsson

  Den franska houseduon The Blaze fortsätter blanda pianoslingor, sena sommarnätter och cigaretter likt inga andra. Det här är dovt pulserande klubbmusik som borde vara obligatorisk på varje vettig uteservering och ditt soundtrack på väg hem från sommarens open airs. Ett redan efterlängtat album som känns än mer efterlängtat nu.

 • Oso Oso - gb/ol h/nf

  Text av Jonathan Bonn

  Såväl Foxing som Restorations var starka kandidater för juni månads finaste emo-anthem, men segrande ur den kampen gick Oso Oso. Den nya given från Long Island-gruppen stavas gb/ol h/nf (“goodbye old love, hello new friend”, för den nyfikne), och är sprängfylld med samma sorts earworms till gitarrmelodier som 2017 års fantastiska The Yunahon Mixtape. För de som inte ännu är Oso Oso-frälsta kan detta mycket väl bli inkörsporten till tyngre lyssnande – låt för all del din sommar bli förgylld av denna finfina låt.