Lista

Musikåret 2016: Skribenternas egna favoriter

Publicerad: 31 december 2016 av redaktionen

Det finns så många sätt att summera ett år på. I en redaktion om 18 personer är det omöjligt att hålla sams och dela samma euforiska ögonblick oavsett om det rör sig om ett album eller en campingfest. Men tillsammans har vi en tydlig röst (hoppas vi) om det vi tror på och tycker om. Något som varje artikel på ett eller annat sätt ska symbolisera.

Tidigare i år har vi summerat året med att lista årets 100 bästa album och årets 50 bästa låtar. Nu slopar vi det vackra i kollektivismen och låter personliga favoriter, nischade upptåg och anekdoter som på ett eller annat vis faller bort när en grupp ska enas få lite plats.

Som med allt vi publicerar finns dock den där röda tråden även här – vår gränslösa kärlek till musik. Vi har precis som förra året låtit vardera skribent i redaktionen dela med sig av favoriter från året som gått och tittat in i spåkulan vad som händer härnäst.

 • Hugo Gerlach

  Vad är dina topp 5 favoriter från 2016?

  5. Enligt Spotify var Fern Kinneys Love Me Tonite min mest spelade låt i år. Länge leve discon!

  4. Alla eldsjälar inom Malmøs svartklubbsscen förtjänar en eloge för idogt arrangerande trots motarbetning från lag och ordning. Tack för all dans och fest ni bjudit på under året!

  3. Att Den Bästa Sommaren under festivalens sista natt hade technokollektivet Drömfakulteten som hemlig artist. När de sista tonerna ekade från festivalens huvudtält ledde en glowsticksbeprydd stig ut till en drömlik glänta inne i skogen där ambient, techno och noise mixades inför en liten men danssugen publik.

  2. Tisdagseftermiddagen under Emmabodafestivalen när vi hade tokbokat både Anna Untz och Pontiak till vår egna campingscen, samtidigt som Camp Glowbox körde skummaskinen för fulla muggar bara några meter bort. Exakt så ska en campingfest se ut!

  1. Hunee hade en riktigt grym sommar. Hans set på Into the Valley liknade ingenting annat, och fick mig att glömma av både Joy Orbinson och Ben UFO som spelade samtidigt. Det bjöds på funk, disco och soul i en sinnessjuk blandning. Som selector har han en enastående förmåga att få folk att gå fullständigt bananas till de mest oväntade låtarna. Case in point: bara några veckor senare stängde han strandscenen på Dimensions i Kroatien med en otrolig remixPhil Collins In the Air Tonight. Allsången var lika oväntad som den var mäktig.

  Vilket är ditt roligaste/bästa musikminne?

  Floating Points gjorde årets bästa spelning när han tillsammans med liveband golvade Roskildepubliken. Jag har fortfarande svårt att fatta vad som verkligen hände, och tittar på liveversionen av Kuiper minst en gång i veckan.

  Vad ser du fram emot under 2017?

  Är 2017 året jag lyckas ta mig till Labyrinth i Japan? Jag hoppas det.

 • Nike Rydberg

  Vad är dina topp 5 favoriter från 2016?

  5. Återfick respekten för svensk pop till slut, genom de gyllene J:na – tack Järver, Jinder och Jonathan Johansson.

  4. Att Porches blev känd! Unnar hela världen att ge hans debutalbum en ny chans. Unnar Porches hela världen.

  3. När David, efter en utebliven albumrecension, gjorde sin Yumi Zouma-tatuering i Comic Sans. Tatueringen var bättre än albumet. Vi borde införa någon sorts policy om strafftatueringar i redaktionen.

  2. Plötsligt ful – the love story. Fick först höra Iiris Viljanen spela låten på Festival del Mar på Asperö, innan den släppts i någon studioversion. Blir sällan omskakad av ”nya låtar” på konserter (fotnot: det är ofta det tråkigaste som finns?), men jag antecknade de bästa textraderna på mobilen och läste dem ända tills Mercedes kom ut. Nu kan jag leva lycklig i alla mina dagar.

  1. Car Seat Headrest släppte årets bästa album och allt sånt, men nu skulle jag hellre vilja lyfta fram all WTF-nostalgi runt omkring det. Han tryckte in en liten cover på Didos White Flag i The Ballad of the Costa Concordia? Han spelade in en version av Not What I Needed på The Sims-språket? Han pratade sig varm om Cher i någon intervju och behövde således tackla intervjufrågan ”do you believe in life after love”? Och han svarade (efter många om och men) ja?

  Vilket är ditt roligaste/bästa musikminne?

  Det mesta som hände den 27 augusti: från att gå på Popaganda och intervjua Frankie Cosmos, till att springa in i Belle and Sebastians Stuart Murdoch på efterfesten. Nu orkar jag inte träffa någon mer idol förrän 2026.

  Vad ser du fram emot under 2017?

  Mina favoriter 2016 har mest varit stekpanna-i-huvudet-överraskningar, jag skulle vilja ha varje år så. Men AlvvaysSt. Vincent och Chastity Belt ska alla släppa nytt, och jag ser skräckblandat fram emot att höra hur Slowdive låter år 2017.

 • Amel Suljevic

  Vad är dina topp 5 favoriter från 2015?

  5. När en norsk Festivalrykten-läsare @ Roskilde visade sig vara chefsredaktör Magnus Olssons största fan – ”jag har sett honom två år på Roskilde nu men inte vågat gå fram en enda gång”.

  4. Tänk dig att lämna en fantastisk GoldLink-konsert helt lyrisk och i dörren på väg ut mötas av ett gäng glada danska arrangörer som tycker att du, och resten av publiken, ska ta med dig några Tuborg hem. Gratis. Ta gärna två. Helvete vad jag älskar såväl GoldLink som Köpenhamn.

  3. Den interna utmärkelsen för ”Årets text” var väldigt smickrande. Tack Silvana!

  2. Skeptas Instagram.

  1. Att se Way Out Wests förvandling från catwalk till lerhög. Instagram-redigering har aldrig varit så kämpigt. Vad festivalen tappade i ”perfekta moments för aftermovien”, vann de dock i grymma spelningar.

  Vilket är ditt roligaste/bästa musikminne?

  Debut på Roskilde i all ära men det var ändå en sommarkväll i Göteborg som agerade årets bästa lyckorus. Upplägget (och träningspasset) Kaytranada, Section Boyz och Karpe Diem – tillsammans med fina vänner – var svårslaget i år. Att ta examen för att sen skynda över sundet till Distortion var en annan fin kväll.

  Vad ser du fram emot under 2017?

  Att tjäna pengar. Insha’Allah.

 • Freja Wehrling

  Vad är dina topp 5 favoriter från 2016?

  5. Shorelinetimmen på Emmaboda får sig ändå ett omnämnande. Har aldrig sett så många människor sjunga så innerligt till Broder Daniel klockan 13:00 någonsin tidigare.

  4. PC Music höll något slags mellanstadiedisco på Berghain. Det var lika delar tokigt som kul.

  3. Det parisiska skivbolaget Enterprise släppte samlingsplattan Année 3 (Une compilation) och motbevisade alla – det finns faktiskt rimlig fransk indiemusik. Den växer och frodas och är precis så dramatisk som man förväntar sig att den ska vara.

  2. King Gizzard & the Lizzard Wizard levererade en halvt utomjordisk spelning på ett stökigt Pustervik. Konserten tillsammans med årets sjukaste musikvideo och det faktum att de ska släppa fem nya album 2017 får mig att tvivla på om de alls kommer från denna jord.

  1. Mitski gav ut Puberty 2 och gjorde 2016.

  Vilket är ditt roligaste/bästa musikminne?

  Intervjuade Nicholas Allbrook och uppfyllde mitt femtonåriga jags dröm. Såg honom även spela någon vecka senare och det var minst lika trevligt.

  Vad ser du fram emot under 2017?

  Jag citerar återigen MGMTs Twitter: ”*2017”, ”Meant to say MGMT re-dominates your mind hole in *2017” och ”Wanting badly to get you guys new MGMT music asap”.

 • Magnus Olsson

  Vad är dina topp 5 favoriter från 2016?

  5. Att vi valde att recensera vegburgare på Way Out West när så många artister ställde in.

  4. Ghost B.C. gjorde en löjligt bra spelning på Roskilde – årets nattmässa började strax efter 02:00 och fyllde ett cirkustält med en sekt av satanister.

  3. Tråkigt att Kent lägger ned, men när beskedet kom i mars fick det mig att gå igenom hela bandets diskografi oerhört noggrant, vilket var ett fint sätt att återupptäcka både låtar och gamla minnen.

  2. Fleetwood Mac är ett band som jag börjat upptäcka på senare år, men förmodligen är det först i år som jag verkligen förstått storheten och vilka enorma mängder av låtskatter de sitter på.

  1. Delad etta mellan att gå ut från Amoeba Music i Los Angeles 4300 kr fattigare och ståendes med en drink från Gringo Bar på Roskilde oavsett väderlek.

  Vilket är ditt roligaste/bästa musikminne?

  När jag mötte Devonté Hynes på Kastrup och gav honom ett nummer av vår tidning Rumours som han pryder – jag vet inte vem av oss som var mest chockad i detta ögonblick.

  Vad ser du fram emot mest 2017?

  Att Damon Albarn väcker liv i Gorillaz. Och att få lyssna på northern soul i baren på Wythe Hotel i Williamsburg.

 • Filip Hiltmann

  Vad är dina topp 5 favoriter från 2016?

  5. Att The Avalanches fick tummen ur och äntligen släppte nytt! Ignorerar det faktum att deras DJ-set på Primavera inte var något vidare och att de ställde in på Way Out West. Wildflower var en gåva nog.

  4. Primaveras helt sanslösa lineup. Nästa års uppställning i all ära, men det kommer dröja innan festivalen lyckas få till en lika komplett lineup som i år.

  3. Den 88-årige tillika Sverigedebuterande Ennio Morricones och dennes hyllning till både filmmusiken och sig själv i Globen. Något jag med största säkerhet inte får uppleva igen.

  2. Att höra Blood Oranges Freetown Sound för första gången en sen sommarkväll. Årets utan tvekan bästa album.

  1. Kanske bara för att det är färskt i minnet – den helt sanslösa Dovaskryssningen. Erik beskriver den på bästa vis här. Shout out till alla som upplevde vårt magiska set!

  Vilket är ditt roligaste/bästa musikminne?

  Har varit fullständigt frälst av Dungen och kanske framförallt låten Du e för fin för mig sedan jag var typ 11. Att få höra den som sista extranummer under Dungens maratonspelning på småtimmarna i Gothenburg Film Studios samtidigt som solen började visa sig utanför lokalen är svårslaget. Festivalsommarens, och kanske till och med årets, bästa livelåt.

  Vad ser du fram emot mest 2017?

  Mer musik, mer festivaler, mer Max, mer Oatly, att möjligen bryta min Roskilde-vägran och självklart att återse solen på nästa års Way Out West.

 • Sofia Rönnkvist

  Vilka är dina topp 5 favoriter från 2016?

  5. Dovaskryssningen. Årets största frågetecken och utropstecken i ett.

  4. Hold Up av Beyoncé har boostat mitt självförtroende fler gånger än jag kan minnas detta året. På klackar genom Vasa-allén har jag med denna låt i lurarna känt att ingenting kan stoppa mig, på väg ut eller på väg hem.

  3. När Way Out West ägde rum var en av mina favoritspelningar inte en av de officiella bokningarna. Liss som körde på The Green Door Project var grymma, och ögonkontakten med sångaren samtidigt som jag sjöng med i verkligen alla deras låtar är ett minne jag sent kommer glömma.

  2. Way Out West, trots lera och regn, var en jäkla folkfest. Ovissheten kring om det var festivalens sista år gjorde att viljan att go out with a bang vann över skyfallet.

  1. Paniken, ångesten och förväntan som Frank Ocean gav mig när hans tumblr i somras vaknade till liv och sände den oklara videon var inte nådig. Jag satt som fastklistrad vid telefon och dator för att inte missa albumsläppet, och när det väl hände kom det inte ETT utan TVÅ. Allt förlåtet, Frankie, och tack.

  Vilket är ditt roligaste/bästa musikminne?

  Vill här passa på att ge en ospecificerad shoutout till alla människor som under året har delat med sig av musiktips till mig! Alla vänner, min familj, tindermatchningar och folk på krogen som skrivit ned bandnamn i mina anteckningar på telefonen. Fortsätt med det under 2017!

  Vad ser du fram emot under 2017?

  Ser fram emot att Toothless ska släppa en platta! Ed Nash, som tidigare var basist i Bombay Bicycle Club, har under året delat med sig av riktigt fina låtar under just det namnet. För ett par veckor sedan twittrade han att det blir ett helt album under 2017, och är det i klass med hans singlar som Palm’s Backside och The Sirens kommer jag inte att bli besviken!

 • John Jonsén

  Vad är dina topp 5 favoriter från 2016?

  5. Så här på årets slutspurt brukar jag ofta stänga av min inre ”söka efter ny musik”-radar, för att ladda upp batterierna inför nästa år. Fick bevisat att det är en skitkorkad strategi, när jag bara råkade trilla över From Indian Lakes senaste album under julaftonsnatten. Exakt den perfekt blandningen av emo och indie som jag älskar, i typ samma kretsar som Foxing och As Tall As Lions. Låg under mitt täcke hemma hos mamma och lyssnade, hade örat tätt intill mobilhögtalaren och grät en tår eller arton. Ska aldrig mer stänga av musikradarn.

  4. Stranger Things. Inte bara för att det är en av de bästa serier jag har sett i hela mitt liv, men mest för soundtracket. Kyle Dixon och Michael Stein triggade min syntsida till den nivå att jag började leta mig vidare i minimalist- och progsynten. Där hittade jag Tangerine Dream och Jean Michel-Jarre. Blev helt förälskad i alla flimrande analogsyntar och 80-talseffekter. Synd bara att Jarres tre senaste skivor låter som Basshunter.

  3. Shorelinetimmen på Emmaboda var magisk. Så mycket hits, så mycket pepp!

  2. Hittade hem i våras. Umeå Open samlade Sveriges framtida musikelit och bevisade varför Umeå är en legendarisk musikstad. Med tanke på nästa års lineup hittills kommer jag tveklöst att åka tillbaka.

  1. Har haft mitt livs bästa konsertår i år. Jonathan Johanssons trilogikonsert kommer alltid ha en speciell plats i hjärtat, men också At the Drive-In i både Berlin och Roskilde. Sedan fick jag se In Case of Fire, mitt bästa favoritband of all time, när de återförenades hemma i Belfast. Så 2017 kommer ha lite minnen att tävla med för att ens ha en chans.

  Vilket är ditt roligaste/bästa musikminne?

  Den här bilden på David, ifrån Roskilde. Tveklöst.

  Vad ser du fram emot under 2017?

  Som förra året är det alla albumsläpp som pirrar mest i magen. Snart kommer ju Japandroids, Cloud Nothings och Xiu Xiu, som alla känns sjukt efterlängtade. Håller alla tummar och tår för att vi får nya skivor med Iceage och Converge, men också att LCD Soundsystem och Riddarnas studiouppdateringar leder till nya plattor i år.

 • David Winsnes

  Vad är dina topp 5 favoriter från 2016?

  5. Kafé Höga Nord: Bra kakor, bra soppa, bra atmosfär!

  4. Pinegroves Audiotree-sessionBra riff, bra sång, bra killar!

  3. Min pappa Toni ErdmannBra existentialism, bra nakenscen, bra Whitney Houston-cover!

  2. Soda Nation: Bra utbud, bra service, bra nisch!

  1. Hyrbil i Abisko: Bra natur, bra P1-program, bra ogreppbarhet!

  Vilket är ditt roligaste/bästa musikminne?

  Mitt bästa musikminne var när jag köpte nya hörlurar och kunde fortsätta lyssna på musik hemma med bra ljud.

  Vad ser du fram emot under 2017?

  Jag ser gärna att Kent återförenas i januari så att alla sura rövhål blir ännu lite surare. Även: William Basinskis nya album. Denis Villeneuves Blade Runner-uppföljare. Primavera och Roskilde. Att försöka se en ANOHNI-konsert. Filmfestivalen i Göteborg. Att The Needle Drop-kommentarsfältmannen sprängs. Att Djungeltrumman har Hotline Bling som årets låt även 2017.

 • Olivia Nordell

  Vad är dina topp 5 favoriter från 2016?

  5. Den här är ju lite bittersweet men: Kents avskedsår. Det har varit ett otroligt sorgearbete för mig, i och med att jag har rannsakat i princip hela mitt liv så länge jag kan minnas det och försökt komma underfund med mina känslor kring att mitt nummer ett favoritband någonsin lägger ner. De har alltid funnits där och sedan nyheten om att de lägger ner kom har jag behövt omvärdera min relation till dem. Det har varit kul att följa den resan hela det här året, både deras och min egen.

  4. Mitt favoritbeslut från i år var att inte åka på några festivaler. Det kan ju låta lite knäppt, eftersom det är det vi gör här, men det här året har jag verkligen behövt fokusera på mig själv och mitt mentala mående och låt mig berätta för er vad härligt det är! Att lyssna på min kropp och känna vad jag behöver är det bästa jag gjort i år på många plan. Rekommenderar.

  3. Beyoncés Lemonade! Ett så rakt igenom härligt album med den bästa låten som alltid får mig på gott humör (det vill säga får mig att känna mig som att jag är med i en romantisk dramafilm): All Night! Och den ackompanjerande filmen med Warsan Shires poesi.

  2. Festivalryktens interna Facebookgrupp. De skatter som gömmer sig där, folk skulle bara veta.

  1. Att jag upptäckte Little Jinders magi några år för sent.

  Vilket är ditt roligaste/bästa musikminne?

  Kents sista spelning. Jag såg den med alla jag sett Kent med genom alla dessa år, min lilla egna Kentfamilj, och det var så fantastiskt att förenas i det och så vackert att se dem för allra sista gången. Känns även som att man var en del av svensk musikhistoria och det gör mig lite äckligt självbelåten, som att jag vet någonting andra inte vet.

  Vad ser du fram emot under 2017?  

  Att åka på festivaler! Nästa sommar ska jag vara ett välmående litet fyllo på diverse campings.

 • Nikolas Berndt

  Vad är dina topp 5 favoriter från 2016?

  5. Även om spelningen inte var något att hurra över var det ändå fantastiskt att se Laakso live för första gången. Som att teleporteras tillbaka till gymnasiets häxblandningar, sena nätter under en bro, att känna sig minst i världen och hur det betydde så jävla mycket.

  4. Tyvärr kom inte Kristian Anttila med på vår topplista. Rum 4 Avd. 81 kom som en jävla käftsmäll för mig. Ett helt oväntat album som visade att Anttila har en helt annan sida som berör mer än något annat han någonsin gjort.

  3. Att äntligen tillåta mig själv att lämna Red Hot Chili Peppers bakom mig tack vare en besvikelse till skiva och en ännu sämre spelning på Tele2.

  2. Danny Brown släppte en otrolig skiva som igen bevisar att hiphop är en av de mest intressanta genrer som utforskas och pushas bortom sina redan etablerade gränser. Shit vilket album – förstår fortfarande inte hur han lyckades pussla ihop det.

  1. Jonathan Johanssons trilogispelning. Mest på grund av alla låtar från Klagomuren som han körde, som fortfarande är några bland de bästa låtar någonsin skrivna på svenska.

  Vilket är ditt roligaste/bästa musikminne?

  Cult Cosmic. Otrolig plats, otrolig stämning, otroliga människor. Fint att se techno- och housescen blir allt större i Sverige. Delar denna plats med att få se Tim Hecker live på Debaser. Kanske en av de bästa spelningar jag någonsin varit på.

  Vad ser du fram emot under 2017?

  Att äntligen få se Radiohead live. Hoppas även på att Gorillaz och Grizzly Bear imponerar med sina nya skivor. Förhoppningsvis även ett första Roskildebesök.

 • Maja Björsne

  Vad är dina topp 5 favoriter från 2016?

  5. Tack vare Hugo ”Techno Beast” Gerlach har jag upptäckt techno. Så nu är jag cool på riktigt. Det är trevligt.

  4. Att Bon Iver släppte nytt. Till slut.

  3. Upptäckterna! Alla nykomlingar jag har börjat lyssna på (Whitney, Iiris Viljanen, Liss) och allt gammalt jag har lyssnat mer på (Frank Ocean, Frankie Cosmos, Anderson .Paak).

  2. Att jag efter decennium av väntan fick se Red Hot Chili Peppers live. Childhood complete.

  1. Min kombinerade tåg- och festivalluff kniper förstaplatsen utan vidare konkurrens, men ska vara lite mer specifik: de fyra nätterna i kartongtält på Best Kept Secret. Livets festival! Åk dit!

  Vilket är ditt roligaste/bästa musikminne?

  Jag lyssnade på Frida Hyvönens Kvinnor och barn när jag åkte tåg till Stockholm någon gång i höstas. Satt helt stilla, såg oktober-Sverige passera utanför fönstret. Bara lyssnade. Har nog aldrig blivit så tagen av ett album.

  Vad ser du fram emot under 2017?

  Nya festivalupplevelser, Primavera kanske, eller Northside. Nytt från Gorillaz och förhoppningsvis även Mac DeMarco. Något som jag inte ser fram emot, men som på mörkaste möjliga vis ska bli spännande, är att se vilka som har trillat av pinn när 2017 når sitt slut. Jag tror inte att 2016 var en säregenhet, snarare var det startskottet för en tragisk dödstrend. Det är så här det kommer att vara från och med nu.

 • Erik Blohmé

  Vad är dina topp 5 favoriter från 2016?

  5. Kents avslutningsspektakel. Jag har kluvna känslor inför den sista skivan och har i allmänhet svårt att delta i sorgepsykoser på sociala medier, men samtidigt tycker jag Kent avslutade sin karriär som band på ett väldigt fint sätt.

  4. LCD Soundsystem på Roskildefestivalen. Objektivt sett ingen legendarisk spelning, men för mig som aldrig upplevt dom live var det religiöst.

  3. Anna von Hausswolfs konserter. Herregud, hon är ett geni. Jag väntar otåligt på nytt studiomaterial.

  2. One More Time With Feeling-filmen, om inspelningen av Nick Cave & the Bad Seeds senaste album Skeleton Tree. Jag blir mer och mer säker på att den här sällsynta musikdokumentären transcenderar formen ”musikdokumentär” och faktiskt är en film med så pass starka kvalitéer att även icke-invigda kan se den.

  1. Frank Oceans Blonde, Danny Browns Atrocity Exhibition, Swans The Glowing Man, David Bowies Blackstar – alla dessa fantastiska album som släpptes i år. 2017 har hård konkurrens.

  Vilket är ditt roligaste/bästa musikminne?

  Tolkar man ”roligaste” i avseendet mest komiskt så var barnskådisen Corey Feldmans comeback svårslagen. Uppbackad av sitt nya band/sexkult har han producerat sitt magnum opus Angelic 2 the Core. Det är inget för känsliga lyssnare, men för konnässörer av absurd skräpmusik är detta som musikens motsvarighet till filmen The Room. Missa inte heller det fantastiska liveuppträdandet.

  Vad ser du fram emot under 2017?

  Radiohead och Swans kommer till Sverige, bland många andra! Jag hoppas också på att få se Run the Jewels live igen, efter att de nu släppt en solid tredje skiva. Även Fleet Foxes återkomst såklart, och Nine Inch Nails återaktivering. Men mest ser jag fram att bli tagen med häpnad av någon helt ny musik som jag aldrig kunnat vänta mig eller förutspå.

 • Stina Vickhoff

  Vad är dina topp 5 favoriter från 2016?

  5. Att bli en del av Sveriges bästa musikredaktion och att de lät mig DJ-debutera på vår releasefest. Spelade en Destiny’s Child-låt och en Lorentz-låt – sedan kände jag att det blev för stressigt. Men det var KUL.

  4. Att jag blev upplyst hundra år för sent och äntligen började lyssna på Jonathan Johansson. Känner mig blessed som har detta skoj framför mig. Har inte ens lyssnat på Lebensraum! eller Klagomuren front to back än och är så infernaliskt taggad på att låta mig golvas.

  3. Silvana Imam på Gröna Lund. Silvana, RMH och Beatrice samlade på samma scen – det var en utomjordisk upplevelse. Generellt, svensk hiphop och r&bs fantastiska år. Sänder mina mest kärleksfulla tack för musik till Silvana, Cherrie, Parham, Broder John: <3.

  2. Att Ana Diaz blev en del av mitt liv i precis rätt tid, både med Lyssna del I och Lyssna del II. När man inte tror att man kommer komma över någon någonsin igen, då lät hon mig höra att jag kommer det. Och sedan kom jag över honom.

  1. Frank Ocean. Sen augusti och jag hade i sedvanlig ordning gett upp hopp om livet, så som man gör när sommaren dör även om den alltid gör det. Sedan kom Blonde. Lever ännu på ruset jag kände av att höra de första tonerna, för första gången. Och de inledande raderna i Godspeed och Self Control ger mig fortfarande gåshud.

  Vilket är ditt roligaste/bästa musikminne?

  Att jag aldrig sett så lite artister på Way Out West någonsin, det var soft. Skoja. Kan ärligt inte välja mellan när Rihanna sjöng Love on the Brain på Tele2 Arena, Drakes Too Good och ett rave vid Delsjön sista natten under WOW.

  Vad ser du fram emot mest 2017?

  Mwuana. Mwuana. Mwuana. Ge oss ditt debutalbum nu, snälla?

  Att få åka på Primavera och låta mig fullkomligt dräneras på känslor av Bon Iver och Frank.

  Ska jag få min Roskilde-oskuld tagen? Är det nu det händer?
 • Martin Kørra

  Vad är dina topp 5 favoriter från 2016?

  5. Carly Rae Jepsens papperskorg.

  4. Att Scott Walker överlevde dödens år betyder att han kommer leva för evigt. Visst?

  3. Filmauteurerna tillika musiknördarna Jim Jarmusch och Jonathan Demme. Den förstnämnde med en timslång konversation med Iggy Pop i Gimme Danger. Den sistnämnde med en empatiskt inkluderande Justin Timberlake-konsertfilm. Och så får man inte glömma att 2016 var året då Rick Alverson regisserade en Oneohtrix Point Never-video med Val Kilmer i en röd Nike-tracksuit.

  2. Det här är egentligen från 2001, men, min lågstadielärarinna Ulla som förklarade att utropstecken markerar när någon verkligen menar någonting.

  1. Jenny Hval! Intervjuer med Jenny Hval! Jenny Hvals senaste skiva som handlar om vampyrer och blod och lite andra grejer! Jenny Hvals liveshow! Jenny Hvals gummiring i sagda liveshow! Jenny Hvals Twitter-konto! Att Libresse Norge följer sagda Twitter-konto! Skivetiketten Sacred Bones som år efter år ger pengar till artister som Jenny Hval!

  Vilket är ditt roligaste/bästa musikminne?

  När Lorentz drunknade i champagne och av imagemässiga skäl (eller bara knarkinducerad nervositet) tvingades låtsas som att det aldrig hänt.

  Vad ser du fram emot under 2017?

  Att tidsmässigt förkorta avståndet mellan mig själv och John Maus fjärde studioalbum.

 • Rikard Berg

  Vad är dina topp 5 favoriter från 2016?

  5. Ryssland dök upp från ingenstans på min musikradar. Det visar sig att indiescenen där lever i högsta grad, kanske mer än någonsin. Själv har jag fallit för: 1) Syntpopartisten NV, som går på upptäcktsfärd på analoga syntar med sitt debutalbum Binasu och får det att låta eteriskt som Cocteau Twins. 2) Kedr Livanskiy, som rör sig i liknande territorium som NV men i stället genomsyras mer av outsider house och grådaskig depression. 3) Shoegazebandet Pinkshinyultrablast, som var årets glittrigaste gitarrer.

  4. Jag besökte Umeå för första gången i mitt liv och det var den mest familjära och levande musikscenen jag sett i Sverige. Umeå Open var som en nöjespark över hela staden och vi kryssade mellan uppriktigt spännande konserter, lokala landmärken (shoutout till Peppes!) och efterfester i både fabrikslokal och ett kollektivs tvättstuga. När en festival drivs av eldsjälar så märks och känns det!

  3. ANOHNI klev fram som en förstörelsens gud, en olycksalig profet som tröstade oss med ursinniga syntar och förtvivlad trap.

  2. Alla dog men både The Avalanches och LCD Soundsystem återuppstod, den ena med ett av årets bästa album och den andra med årets bästa spelning på Roskilde.

  1. Emmaboda byggde en scen åt oss och lät oss göra vad vi ville. Det blev indieskola, långa technonätter, skumbad med Anna Untz, övergången This Charming Man till Sandstorm, ett kaotiskt Melodifestivalen Greatest Hits-set och mycket mer. I Kojan lekte vi stjärnor och körde Shorelinetimmen för andra året i rad. På området i sin helhet hade jag årets bästa festivalupplevelse.

  Vilket är ditt roligaste/bästa musikminne?

  Jag klickade för första gången med William Basinski samtidigt som en icke namngiven redaktionskollega spydde ut genom ett lägenhetsfönster två meter bort till tonerna av den förtrollande ambientmusiken. Går man på Way Out West får man skapa sin egen rock’n’roll.

  Vad ser du fram emot under 2017?

  Både Säkert! och LCD Soundsystem släpper sina första album på sju år. The xx börjar göra upptempo. St. Vincent ska bli galnare än någonsin. Det ska vi på Festivalrykten bli också. Galet bra alltså. Tack för 2016. Ses 2017. Det är i morgon. Då släpper Brian Eno årets första album. Hoppas Martin Kørra vill recensera.

 • Johanna Eliasson

  Vad är dina topp 5 favoriter från 2016?

  5. Jag har hunnit med så många festivaler det här året! Det må ha ruinerat mig till den grad att jag knappt kunde äta i en och en halv månad, men det kommer jag snart att ha glömt igen, till skillnad från festivalminnena.

  3. Every Noise At Once. En karta över musikgenrer organiserat i ett nät baserat på algoritmer. Tydligen. Med ett klick kan du i varje fall lyssna på smakprov på allt från etiopisk pop, kinesisk opera och Seattle-indie till genrer vid namn “Sunset Lounge” och “Vegan Straight Edge”. Med ännu ett klick kans du se en mängd akter associerade med genren. Geni!

  3. Min upptäckt av Floating Points. Sam Sheperds musik ligger långt utanför mitt ordinarie kunskapsområde, men jag har likväl blivit förälskad i känslan som infinner sig när Kuiper växer från små sällsamma ljud till storslagen eufori för att sakta destilleras till tystnad igen. Mmmh. Och spelningen på Roskilde. Ibland undrar jag om jag romantiserar minnet, men så kommer jag ihåg Hugos recension och känner mig trygg i att jag inte hittar på.

  2. Oneohtrix Point Nevers spelning på Sónar Stockholm fick mig nästan att börja gråta. Om det var för att det var sinnessjukt bra eller för att alla mina sinnen blev överbelastade av den extrema ljusshowen, videografiken och de glitchiga ljuden är oklart.

  1. Carolas SL-plankning.

  Vilket är ditt roligaste/bästa musikminne?

  Kanske när jag hade musikalisk psykos och uteslutande lyssnade på ljudupptagningar från speedade jungle-rave på 90-talet. Jag var hypead och redo för ett maraton (nja) konstant i två veckor.

  Vad ser du fram emot under 2017?

  Jag ser mest fram emot den egentliga anledningen till att jag bor i Sydkorea i vår: jag ska upptäcka vad som egentligen döljer sig bakom k-pop-fasaden! Ska rota fram obskyr indie i Seouls mörkaste hörn.