Lista

Så maxar du Way Out West enligt göteborgarna

Publicerad: 9 augusti 2018 av redaktionen

Vilka kan Way Out West bäst om inte göteborgarna själva? Vi frågade åtta Göteborgsprofiler om deras relation till festivalen, årets bokningar och vad som händer runt om i Göteborg denna högtid.

Den här listan publicerades ursprungligen i Festivalryktens papperstidning Rumours #7.

 • Stina Grape & Aron McFaul

  Foto: Olle Knutsson

  Nattklubbschefer på Yaki-Da

  Hur många gånger har ni besökt Way Out West?

  Stina: Åtta! Missade tyvärr året med BD:s sista spelning, är fortfarande lite ledsen för det.

  Aron: Jag har varit där på ett eller annat sätt varje år, jag kommer ihåg att jag plankade ganska mycket på den tiden som man kunde det.

  Stina: Just det, nu kom jag på att jag plankade in så att jag kunde få se Prince!

  Är det något år som sticker ut extra mycket?

  Stina: Jag var med och gjorde mingel-tv för Way Out West 2014. Det var kul att spexa runt med en kameraman – plus att jag fick träffa Future!

  Aron: Ja 2014 var fint, det var då Stina intervjuade mig och vi lärde känna varandra på riktigt!

  Vilka är årets tre måste-spelningar?

  Stina: Alex Cameron, Peggy Gou, Dirty Projectors och Jorja Smith. Okej, jag sa fyra nu men där har du lite av allt. Dirty Projectors såg jag i New York i maj. Har inte riktigt lyssnat innan men det var otroligt bra live – grymt band! Peggy Gou är verkligen också ett måste, haft en hang up på henne sedan hon spelade på Yaki-Da förra sommaren.

  Aron: Ozzy!

  Har ni något hemligt festivaltips?

  Gör inga planer med någon! Be free!

  Till sist, vad händer på Yaki-Da under festivalen?

  Hur mycket som helst som vanligt. Går väl inte säga nog: kom i tid! Vi fyller fyra våningar av våra favvo-DJ:s och artister.

 • Johan Calissendorf

  Manager till Sarah Klang och bokare på Oceanen

  Hur många gånger har du besökt Way Out West?

  Nästan varje år, missade 2010 och 2011.

  Är det något år som sticker ut extra mycket?

  Hade ett helt suveränt år 2008, fällde en och annan tår till Broder Daniel. Men annars var förra året då Sarah Klang debuterade väldigt speciellt för mig.

  Vilka är årets tre måste-spelningar?

  Sarah Klang (igen) – jag har sett nästan alla spelningar men blir fortfarande helt AMAZED varje gång. Sen är det alltid något extra med spelning på hemmaplan. Lykke Li – har vänner som såg henne på Primavera Sound tidigare i år och det snackas något jävulskt om den spelningen. Ska bli kul att höra hennes nya material. Nils Frahm – stort fan, men aldrig sett live.

  Har du något hemligt festivaltips?

  Vet inte om det kvalar in som en tips men generellt tycker jag det alltid är värt att kämpa sig upp på morgonen och knalla in på området tidigt, dricka läsk, ställa sig i solen (??) och se ett band. När det kommer till artister vill jag varmt rekommendera Kevin Morby och Superorganism.

  Till sist, vad händer på Oceanen under festivalen?

  På lördag blir det full fart, för tredje året i rad återkommer Birds Records, Startracks och nytillskottet Youth Recordings till Oceanen för en dagsfest. Bland de klara akterna finns Västerbron, Nord & Syd och Riga Tiger. Totalt sju akter!

 • Elin Hedman

  PR-profil och klubbarrangör

  Hur många gånger har du besökt Way Out West?

  Alla år sen starten.

  Är det något år som sticker ut extra mycket?

  Året då festivalen blev vegetarisk var speciell. Dels på grund av den märkliga debatten då folk var kränkta och GT bjöd på korv. För mig innebar det en enrom lyx att helt plötsligt ha en massa utmärkta alternativ för både lunch och middag. Känns härligt att det 2018 inte är något extremt och att folk överlag är mer bekväma med att äta vegetarisk mat. Minns även då jag sprang genom stan för att ryktet gått om att Kanye West åt middag på Yaki-Da. När jag kom hade han gått. Vill minnas att jag hade roligt där ändå.

  Vilka är årets tre måste-spelningar?

  1. Fever Ray! Konserten är magisk på precis alla plan!

  2. Lily Allen! Känns som hon varit borta så länge och jag har saknat henne. Alternativt är det bara så att hon inte stannat i Sverige på turné eller jag som inte har någon koll.

  3. Noname! Älskar det lilla jag hört och ser fram emot att uppleva henne live.

  Har du något hemligt festivaltips?

  Se till att äta mat regelbundet! Är det något du verkligen vill se på Stay Out West så planera för att komma in, så ångrar du dig inte efteråt. Prata ihop dig med någon kompis som också vill gå.

 • Woody-Kim Abelsson

  Konsertarrangör på Woody West & bandbokare på Pustervik

  Hur många gånger har du besökt Way Out West?

  Jag har varit på varje Way Out West sedan starten 2007. Första året ville festivalen ha med stadens olika klubbar för att presentera Stay Out West-programmet. Just Stay Out West ligger mig varmt om hjärtat men redan från början var Way Out West och dess upplägg något att förälska sig i och en nödvändig förändring av festivalscenen i Sverige.

  Är det något år som sticker ut extra mycket?

  Jag är väldigt förtjust i 2009, då så otroligt många som vi bokat genom åren tog steget till superstjärnor – Wilco, Bon Iver, Band of Horses, Antony & The Johnsons, Calexico, Andrew Bird samt Woody-favoriter som Vetiver, First Aid Kit, Blitzen Trapper, Hajen, The Morning Benders, Deerhunter, El Perro Del Mar, Joel Alme, Jay Reatard och Grizzly Bear spelade. Loosegoats avslutade Stay Out West på Pustervik med den mest välbesökta konsert ovanvåningen någonsin haft. Året kallades för “Djuråret” av den finurliga indiepubliken på grund av bandnamnen.

  Vilka är årets tre måste-spelningar?

  1. Jenny Lewis – en av de viktigaste personligheterna på Los Angeles alternativa musikscen först med indiegänget Rilo Kiley, sedan som soloartist. En av de bästa låtskrivarna av sin generation och enorm stilikon för de hippa områdena i Silver Lake och Echo Park. Numera nyinflyttad till East Nashville som haft den mest kreativa alternativa musik- och fashion-scenen under de senaste åren.

  2. Kevin Morby – en suverän låtskrivare som via Woods och The Babies etablerat sig som en av sin generations stora talanger och en av de finaste personer jag haft förmånen att få lära känna under åren. Han kommer välta Stay Out West under lördagskvällen.

  3. Kamasi Washington – neo-space-jazzens underbarn! Sanslöst sinnesvidgande sväng som alla bör se – även de som annars inte brukar gå igång på jazz. Världsklass hela vägen och en av de artister som faktiskt drar fördel av att spela på festival då den kortare speltiden gör hans liveset ännu bättre.

  Har du något hemligt festivaltips?

  Det finns några tips som sticker ut – det är lättare att komma in på Stay Out West än vad folk tror. Går man i god tid funkar det fint, när det blir fullt är det många som ändå lämnar klubbarna så det går absolut att komma in om man orkar köa en liten stund. Stay Out West ger ofta unika konsertupplevelser jämfört med att stå hundratals meter från scenen på större festivalområden och lite slött titta på en headline-artist på en storbildsskärm.

  Till sist, vad händer på Pustervik under festivalen?

  I vanlig ordning kommer Pustervik ha ett fantastiskt Stay Out West-program för den initierade musikälskaren och alternativ- publiken. Bland annat kommer L.A.-profilen Ariel Pink och kvällarna fylls av en underbar stämning av artister, DJ:s, musikprofiler och den finaste musikpubliken. Dagen innan Way Out West är det fri entré med fenomenalt program och under dagarna kan man i vanlig ordning käka lunch och lyssna på mer eller mindre kända DJ-profiler.

 • Alice B

  Artist

  Hur många gånger har du besökt Way Out West?

  Jag har besökt alla år sen det startade! Rätt sjukt nu när jag tänker efter.

  Vilka är årets tre måste-spelningar?

  Jag tror att Brian Jonestown Massacre blir jävligt grymt, helt enkelt på grund av att det är grym musik. Sen ska jag se Charlotte Gainsbourg för att jag aldrig gjort det innan. Och självklart Sarah Klang, det kommer nog bli råmäktigt!

  Har du något hemligt festivaltips?

  Mitt bästa tips är Smålandsrullen om man är hungrig men mest att ta med sig lurar så att man kan lyssna på vad man känner för mellan banden och stänga ute allt annat. Jag blir oftast rätt stressad så därför försöker jag alltid hitta bästa plats att få lugn och ro och öl.

 • Guggi Data

  Artist

  Hur många gånger har du besökt Way Out West?

  Vet inte riktigt men det är några, kanske fem?

  Vilka är årets tre måste-spelningar?

  1. Lykke Li! Nya skivan är fan så grym, en fin övergång från tidigare sound till ett mer Billboard-inspirerat. Det är so sad so sexy.
  2. Sarah Klang! Nya skivan är go. Låten Strangers refräng får allt att kännas så självklart.
  3. The Brian Jonestown Massacre! Bandet på legendnivå med ikoniska rockhits som du inte hört. Missa inte!

  Har du något hemligt festivaltips?

  Att spåra litegrann.

 • Julia Sahlström

  Ena halvan av KMAC

  Hur många gånger har du besökt Way Out West?

  Fem gånger!

  Är det något år som sticker ut extra mycket?

  Helt klart 2014! Jag var på wow i exakt 24h och hade några av min bästa konsertupplevelser någonsin! Såg Mac Demarco och The Growlers på Stay Out West och avslutade med att se Night Beats på en svartklubb på Hisingen!

  Vilka är årets tre måste-spelningar och varför?

  1. Kevin Morby City Music är kanske 2017 års bästa album och senaste spelningen på Pustervik är fortfarande topp fem någonsin!

  2. King Gizzard and the Lizard Wizards – ett bättre liveband är svårt att hitta! Ta chansen – missa ej!

  3. Charlotte Gainsbourg – Älskar senaste plattan Rest och är helt övertygad att hon kommer golva allt och alla!

  Har du något hemligt festivaltips?

  Stay hydrated!!!!! Nej, men mitt bästa tips är att göra ett eget schema för dagen och hooka upp med en polare som har samma schema. Skippa svartklubbarna torsdag och fredag och kör all in på lördag!

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 155 [name] => Way Out West [slug] => way-out-west [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 156 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 547 [filter] => raw ) )