Lista

Vad är Orange Feeling?

Publicerad: 2 juli 2018 av Magnus Olsson

Färgen orange är synonymt med energi och enligt uppslagsverk ger den även upphov till både förväntningar, entusiasm och värme – beskrivningar varje festival vill associeras med. Vi har gått till botten med den slogan som Roskilde och dess besökare så ofta använder för att prata om festivalen. En rad rutinerade experter delar med sig av sin syn på saken.

Vi har frågat journalister, musikbransch och några artister för att få svar på gåtan.

 • Per Sinding-Larsen

  Journalist & konferencier på Roskilde

  Hur många gånger har du besökt Roskilde?

  Jag har 34 Roskildefestivaler på samvetet. I 17 av de åren har jag haft hedersuppdraget som konferencier på Orange-scenen. Roskilde är mitt livs universitet. Det är lika magiskt varenda gång.

  Vilket är ditt bästa Roskilde-minne?

  Att se några av musikens största
  namn såsom Prince, Rolling Stones, Springsteen, Dylan, Rihanna, Björk, Jay Z, Kendrick Lamar, Paul McCartney på riktigt, och då menar jag r i k t i g t nära håll, som jag många gånger fått göra när jag stått på scen efter att ha presenterat dem är naturligtvis en sanslös minnesbank i sig själv. Men, att dansa till Nigga Fox tills solen går upp är inte dumt det heller. Eller alla möten med alla festivalare från Nordens och jordens alla hörn här under dansk himmel.

  Vad är Orange Feeling för dig?

  Min egna Orange Feeling är den
  gamla hederliga tron på att musik
  kan förändra världen. Tänk att
  det mitt i en söndersponsrad, genomkommersialiserad musikindustri finns en festival där varenda krona i överskott, sedan starten, investeras i kampen för ett på alla sätt bättre jordklot. Och att denna festival dessutom är av världsklass, rakt igenom, från musik till mat och miljö, gör ju knappast historien sämre. Tänk om fler i världen hade burit med sig en Orange Feeling.

 • Caroline Dickson

  Ena halvan av Festivalpodden

  Hur många gånger har du besökt Roskilde?

  Blir åttonde året i rad i år. Satsar på en 10 års-streak, efter det gör jag en HÖGST UNIK Orange-tatuering.

  Vilket är ditt bästa Roskilde-minne?

  Jag har faktiskt tusen men on top of mind kommer det här från 2013: Jag och mina campvänner tröttnade på att lyssna på musik och använde i stället stereon till att fylleringa alla i campets mammor. Det blev svinmysigt, och spårade såklart ur och ledde till att hertigen av bra festivalidéer, Joseph Pollack, ringde alla sina ex. Fortfarande i vår camphögtalare. Inte så uppskattat av exen i fråga men vansinnigt roligt för oss.

  Vad är Orange Feeling för dig?

  Orange Feeling för mig är gemenskap, generositet och inkluderande. Innan jag besökte mitt första jag långt mer inskränkt vad jag är i dag, hehe.

  Roskilde har den effekten på folk; man kommer hem som en mer givmild och öppen människa och den effekten består. Man ger utan att förvänta sig något tillbaka, man bjuder in alla att vara med och man hjälper varandra utan att blinka. Det är därför 130 000 människor av alla typer kan vistas på samma fält i över en vecka utan att det blir katastrof. Att det till och med blir magi.

 • Christian Wolkoff

  Musikredaktör på Soundvenue

  Hur många gånger har du besökt Roskilde?

  13 gånger. Mitt första år var 2004, när det regnade helt hysteriskt. Det var ju också året som Slipknot ersatte David Bowie som ställde in i sista sekund. Det har bara blivit bättre sedan dess.

  Vilket är ditt bästa Roskilde-minne?

  Det enkla svaret är att det finns för mycket att välja mellan. Men spelningar som 2ManyDj’s 2009, LCD Soundsystem 2010 och Damon Albarn 2014 står högt i kurs. Sen så var förra året, då jag gick från Solange till The xx till Nicolas Jaar – tre spelningar i rad med full pott.

  Vad är Orange Feeling för dig?

  Roskilde väcker många känslor, stora som små, men Orange Feeling förknippar jag allra mest med Orange- scenen. När det är smockat med folk, man kan höra publiken jubla och ta på gemenskapen. Oavsett om det är till Rihanna, The Rolling Stones eller The xx.

 • AV AV AV

  Producenttrio från Köpenhamn

  Hur många gånger har ni besökt Roskilde?

  Vi har spelat på Roskilde två gånger, men individuellt har vi alla besökt Roskilde väldigt många gånger (10 år+).

  Vilket är ert bästa Roskilde-minne?

  Bästa minnet måste vara första gången vi spelade på festivalen, vi blev så överraskade av att så många kom för att se oss! Andra gången var också helt magisk, då störtregnade det men ändå stod det helt packat med folk bara för vår skull. Man blir väldigt ödmjuk av sådana upplevelser.

  Vad är Orange Feeling för er?

  Orange Feeling är att så mycket folk samlas omkring musiken och lever sida om sida i flera dagar. Det är som en liten bubbla som bara existerar den veckan. Den veckan har man ett helt speciellt mindset som nog är Orange Feeling! Man är bara lite gladare och lite mera öppen för allt.

 • Filip Beijer

  Frilansande journalist

  Hur många gånger har du besökt Roskilde?

  Det blir mitt trettonde år i år. Första gången var 2006, och då var jag bara där en dag. Men jag tycker det räknas lite ändå.

  Vilket är ditt bästa Roskilde-minne?

  The Streets 2009, inför ett fullsmockat Orange är den bästa konsertupplevelsen. Annars bara att gå lagom bakfull till badsjön, träffa vänner för livet och att sitta med en isig GT i gassande sol utanför en tältscen där man inte har en aning om vad man lyssnar på.

  Vad är Orange Feeling för dig?

  Det är väl typ det jag sa precis, men i kombination med att man har respekt för varandra, droppar alla fördomar och bara möts i festivaldimman som uppstår.

 • Marianne Sveum Hendriksen

  Senior Project Manager på VOLUME

  Hur många gånger har du besökt Roskilde?

  12 gånger!

  Vilket är ditt bästa Roskilde-minne?

  Jag har faktiskt två! Det ena är när jag hamnade mittemellan två moshpits under Kendrick Lamars spelning 2015. Det var lite läskigt, men gav samtidigt en otrolig kick. Det andra går tillbaka till 2004 när jag somnade stående i armarna på min pojkvän under Morrisseys spelning. Det var ganska sent på natten och för mig blev det ett perfekt avslut på ännu en fantastiskt fin festivaldag.

  Vad är Orange Feeling för dig?

  Jag tror att jag endast upplever Orange Feeling på Roskilde när vädret är bra. För mig är Orange Feeling damm i håret, lukten av kiss, öl i solen, halvnakna och solbrända kroppar, bullrande musik från scenerna, nya vänner och gemenskap. På Roskilde är vi alla tillsammans.

 • Thomas Öberg

  Frontfigur och sångare i bob hund

  Hur många gånger har du besökt Roskilde?

  Jag har varit på Roskilde fler gånger än jag kan komma ihåg. Första gången var troligen 1985 och jag ville aldrig åka hem. Min dröm blev så småningom att själv få lov att uppträda på festivalen. Det blev så men tyvärr bröt jag foten i Skellefteå, i slutet av en konsert, veckan innan Roskildefestivalen. Det hela blev ett tragikomisk spektakel där jag flaxade runt på kryckor så gott jag kunde. Minns även att John Essing sa att han hade fått solsting och inte kunde komma ihåg en enda låt… precis när vi gick in på scen.

  Vilket är ditt bästa Roskilde-minne?

  Att hela min kulturella tonårsutbildning har skett med hjälp av dansk infrastruktur. Vi tog färjan från Helsingborg till Helsingör, köpte stark dryck, åkte tåg till Louisiana och kollade in internationell konst, sedan visslade hela Köpenhamns nattliga popkultur förbi och till slut kom alla fram till Roskilde där det trasiga tältet vi aldrig sov i fortfarande ligger kvar.

  Vad är Orange Feeling för dig?

  Frågan är obegriplig, men jag såg Iggy Pop krypa omkring på alla fyra på Orangea scenen och ingenting har varit sig likt sedan dess.