Lista

Way Out West – också en filmfestival

Publicerad: 9 augusti 2018 av Sofia Rönnkvist

Lite varstans runt om i stan öppnar biografer sina ridåer för festivalbesökarna i augusti – Way Out West har nämligen en uttalad ambition om att vara i framkant i såväl musik- som filmutbud. Det är bara att dyka upp i god tid inför visningen, så kan du glida ner i en skön biostol innan aktiviteterna i Slottsskogen verkligen kickar i gång för dagen. Har du tajt schema går det till och med att se film på området Höjden inne i parken! Så, har du en morgon över där du inte bara vill äta en bakispizza i sängen, så kommer här lite rekommendationer om årets visningar. Självklart bjuder programmet på fler guldkorn än dessa följande tre, så spana in hela listan innan du spikar ditt spelschema för festivalens start.

 • GRÄNS

  Vad filmen handlar om: Gräns är en sagoliknande film i dess mer obehagliga bemärkelse. Här får en följa tulltjänstekvinnan Tina som minst sagt inte ser… mänsklig ut. Hennes ovanligt känsliga luktsinne är vad som gör henne så duktig på sitt jobb, men hon passar inte in bland resten av sina kollegor. Tina får dock hela sin värld uppochnervänd den dagen Vore kliver in i hennes liv. Vore är mer lik henne är någon hon någonsin träffat, och den mörka, övernaturliga kärlekshistorian tar därmed sin början.

  Varför du borde se den: Om du gillade Låt den rätte komma in så är Gräns nog någonting för dig. Filmen är nämligen baserad på en novell av samma författare som till vampyrdramat – Love Ajvide Lindqvist. Tidigare i år väckte den stor uppmärksamhet i Cannes, där den även vann första pris i kategorin Grand Prix Un Certain Regard. Dessutom är det Sverigepremiär under Way Out West, så om du gillar att vara först med det senaste så är det till den här filmen det gäller att ta sig.

 • MATANGI / MAYA / M.I.A.

  Vad filmen handlar om: Kvinnan bakom storslagna låtar som Paper Planes och Bad Girls berättar i denna dokumentär om sin brokiga livshistoria. Den upproriska och omåttligt populära M.I.A. har sina rötter i Sri Lanka, varifrån hennes mamma flydde tillsammans med barnen på grund av pappans inblandning i gerillarörelsen Tamil Tigers. Uppväxten och karriären i England präglades starkt av detta faktum, och i dokumentären visas personligt och aldrig tidigare visat foto av Mathangi ”Maya” Arulpragasam aka M.I.A.

  Varför du borde se den: Även detta är en Sverigepremiär av en riktigt hypead film. Genom åren har media porträtterat M.I.A. på otaliga vis, och detta är insynen i hur hon själv faktiskt upplevt sin karriär och sitt liv. Det bjuds även på allt ifrån kommentarer från Diplo och Kanye West till privata familjeangelägenheter. Filmen har kammat hem en rad utmärkelser redan, varav det största är juryns stora pris på Sundancefestivalen. En otroligt intressant livsskildring som inte bör missas alltså.

 • DESOLATION CENTER

  Vad filmen handlar om: På 80-talet var festivaler inte riktigt lika organiserade som de är idag, eller tillåtna för den delen. I dokumentären Desolation Center tas vi genom både intervjuer och arkivfoto med till Kaliforniens öken, där punkare samlades för att trippa och lyssna på musik ostört. De färdades i gamla skolbussar ut för att uppleva de event som inspirerat bland annat Coachella och Burning Man i dag. Allt för att undvika att bli avbrutna av polisen och njuta av lite punk och hemmasnickrad pyroteknik.

  Varför du borde se den: Se en film om festivaler under en festival? Absolut. Way Out West är en väldigt städad affär precis som de flesta festivaler i dag – och du behöver inte åka annat än vanlig kollektivtrafik för att ta dig runt till spelningarna. Desolation Center visar upp den raka motsatsen, där ingenting var ordentligt organiserat och allt var smutsigt och olagligt. Vem vet, dessa pionjärers berättelser kanske inspirerar dig att stanna ännu en timme på den där sena efterfesten i en tunnel eller skog.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 155 [name] => Way Out West [slug] => way-out-west [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 156 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 547 [filter] => raw ) )