Emmaboda

Little Jinder
Emmaboda, 29/7 – 2017

Publicerad: 31 juli 2017 av Freja Wehrling

9

Som väntat är det smockfullt framför scenen precis innan Little Jinder ska börja. Hennes spelning är dagens första och enda dit många av publiken faktiskt verkar gå på grund av musiken och inte på grund av tristess eller av en morbid nyfikenhet. Stämningen är på topp och när popstjärnan väl går in på scenen är det genom mystiskt grön rök och ett tungt elektrosjok. Redan vid första sekunderna hon visar att hon med exakthet vet vad vi vill ha.

Kvällens första låt blir passande nog Vem har cigg?, och det känns som att minst hälften av människorna i havet nedanför scenen kan känna igen sig i låtens dekadens. Texten slingrar sig runt i publikens medvetanden och framförs med mer bas och elektro än i studioversionen – den är skräddarsydd för Emmaboda kort sagt. Singeln blir en kickstart till vad som bådas bli en speciell natt, en förväntan för vad Emmabodas sista timmar kommer att bringa ligger tung i luften framför scenen. Det här tar Little Jinder väl hand om. Stockholmaren har alltid bra publikkontakt, men i kväll är hon utmärker hon sig särskilt. Vi får ta del av glimtar från hennes tidigare besök på festivalen och stämningen är lika delar festlig som nostalgisk. ”Det är så tråkigt att Sveriges enda indiefestival lägger ner – vad ska det bli av med den här jävla världen alltså?”. En vag desperation lyser igenom och en känsla av att inte ha något att förlora hänger i luften. I den här andan är det som att publiken och Jinder sluter en tyst pakt över att göra det bästa av spelningen och natten som efterföljer.

Löftet blir inte svårt att upprätthålla. Med Little Jinders imponerande repertoar och hennes förmåga att få de flesta låtar som regelrätta radiohits är dansen ständigt närvarande. Redan i Kvicksand sjunger folkmassan med, men för att få flamman att brinna än starkare berättar hon inför nästa låt att hon vill ha ytterligare förstärkning. Uppmaningen kan tyckas onödig när Vita Bergens plockande syntlager smyger sig på, men oavsett vad så är den hejdundrande festen ett faktum med hjälp av sångerskans kombinerat med publikens insatser.

Hela konserten blir till en sista urladdning där varje låt bygger upp till det ultimata klimaxet. I Ful och tråkig tjej får alla både skrika och dansa ur sig eventuell avundsjuka. Det känns som att hela Emmabodaskogen kokar med energin som ligger likt ett kraftfält över scenen. Som hennes vanliga poplåtar hade de garanterat också varit glödande, men omvandlade till EDM-versioner av sig själva är hennes bangers rent livsfarliga. Det distinkta valet i att Emmaboda-anpassa sina låtar och konserten i övrigt tyder på en sådan fingertoppskänsla. Little Jinder bevisar det som hon själv redan har vetat ett bra tag nu – att hon är en popstjärna i ordets sanna mening.

Förutom att det är högsta kvalitet på exakt allt, är spelningen också dynamisk. Lugna låtar varvas med peppigare sådana och detta medan svenskan hela tiden pratar i förtrolig ton med publiken. Hon gör det mesta av den givna encoren och kör efter en kort paus igång spelningen igen med Hångellåten. Därefter fortsätter det med Super 8 – den enda rimliga avslutningen till en sådan här spelning. Efter singelns sista refräng drar sig Little Jinder och givetvis publiken för att gå därifrån. Det känns rätt ledsamt trots den storslagna timme som nyss passerats. Sångerskan anmärker själv på att det känns ”Trist att lämna”, men fortsätter sedan med ett ”…Och skönt att vi inte ska det riktigt än då!”. Därefter bjuds vi på en till refräng av hennes hittills största hit, och det blev precis vad som behövdes för att kvällens ska avslutas i en övervägande nöjt sinnestillstånd. Trots att det känns melankoliskt att släppa taget om både konserten vi nyss upplevt och Emmaboda i allmänhet så går nog merparten av besökarna och Jinder själv därifrån med eufori ringande i öronen.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 62 [name] => Emmaboda [slug] => emmaboda [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 63 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 229 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 1164 [name] => Little Jinder [slug] => little-jinder [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1165 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 75 [filter] => raw ) )