Lykke Li
I Never Learn

8 maj, 2014
Recension av Stella Mathioudaki
9

Vi föds, växer upp och är under konstant utveckling. Oftast kan detta vara en transformation som sker utan eftertanke, för andra är det något som definerar en. 2008 släppte Lykke Li sitt popiga debutalbum Youth Novels som reflekterar hennes ungdomsår, där det mesta kretsar kring brustna tonårshjärtan, att hitta sig själv och att ta sin plats i världen. Tre år senare dumpar hon sin flickröst och låter spiralen gå ner mot betydligt mörkare toner när hon släpper det briljanta albumet Wounded Rhymes som med bland annat låtarna I Follow Rivers, I Know Places och Get Some gör det hon sagt att hon kommer göra, och visar världen vem hon är.

 I Never Learn är cirka 34 minuter av hjärtesorg och längtan i form av powerballader. Den tredje och sista delen av Lykke Lis albumtrilogi kan nog få den lyckligaste att vilja sitta på en bred fönsterkarm och bara stirra ut i spöregnet. I det första spåret som även betitlat albumet sjunger hon om hur kärleken kan få en att begå samma misstag gång på gång, och tillsammans med markerade akustiska gitarrer, stråkar och en svävande bakgrundssång följer ett långt outro som låter lyssnaren sitta kvar med ekot av tomhet som sällskap. Sorgen och ensamheten som kommer med en jobbig break-up är den följande tematiken och hennes smärta kan inte göra annat än att smitta av sig. Såsom låtarna på Wounded Rhymes skiljer sig från de lättflytande låtarna på debutskivan, visar Lykke Li en ytterligare ny, betydligt mognare, sida på I Never Learn. På albumet skildrar hon hur ett brustet hjärta ser ut i sitt värsta tillstånd och låter även den som aldrig blivit sårad få bilden av hur det kan kännas. På ett av skivans bästa spår till exempel, Gunshot, liknar hon smärtan vid att bli skjuten och sjunger även om hur saker inte går att ta tillbaka, precis som ett avfyrat skott. 

Det som gör albumet till det det är, är hennes bräcklighet och otroliga ärlighet. Även om låtarna består av en maffig gospelkör som i Heart of Steel eller som i Love Me Like I’m Not Made Of Stone av en enkel akustisk gitarr så är det sången och texterna som är pilen som sätter sig rakt i hjärtat. I Never Learn är ett tidlöst album som kommer spelas i år framöver, det finns inget tvivel om saken.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1314 [name] => Lykke Li [slug] => lykke-li [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1315 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 18 [filter] => raw ) )