Ny musik

LYSSNA: Farväl till ungdomen – ”Hälsningar från Kil”

Publicerad: 1 mars 2014 av David Winsnes

Farväl till ungdomen tolkar The Cures Plainsong med ny svensk text.

För ett par dagar sedan släppte Farväl till ungdomen sin första singel, Åh gud, vad ska vi göra?, via Luxury. Kåre Vernby spelade under 90-talet i Blissful, ett indieband där bland annat också Carl Olsson från The Bear Quartet var med. Det slog aldrig. Många sargade nätter senare, många lärda läxor senare, är Vernby tillbaka för att trycka upp alla som snubblar över hans musik mot väggen och mula de sönder och samman med nostalgi och i viss mån sentimentalitet.

Förstasingeln var en trasvacker blick mot den ungdomliga hopplöshet som inte sällan lagrar sig starkare för varje frihetsår som går, som kanske följer med upp i åldern trots att den borde släppt för längesedan. Den gick att stampa takten till, glatt, men även att helt förlora sig själv i.

Men Hälsningar från Kil, den är något annat. Den är The Cures Plainsong, men den är förbytt. Den är en visa och den formen passar: Vernby målar upp bilden av en småstadskväll med häxblandning ute i kylan, en dieselmerca med raggare, ett bråk ur ingenting och en bruten arm. Du behöver inte komma från Kil för att kunna relatera. Men det är den sista meningen som tar stryptag kring hela stycket. ”Du sa / Jag ville ändå ha spö ikväll”, sjunger Kåre Vernby och tristessen, längtan – den lilla scen som precis passerat – vibrerar likt en film av Lukas Moodysson.

Hälsningar från Kil fångar också den säkert menade problematiken i projektets titel – Farväl till ungdomen. Att bara vinka hejdå till det som varit går inte.

Låten är ett av spåren som inte kom med på det kommande debutalbumet. Låt inte det hindra dig.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1137 [name] => Farväl till ungdomen [slug] => farval-till-ungdomen [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1138 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 7 [filter] => raw ) )